Justiția în vreme de pandemie. Instanțele își reiau activitatea din 15 mai. Regulile impuse la instanța supremă
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) anunță noi măsuri de acces în instanță, după 15 mai, între acestea numărându-se purtarea măștii sau organizarea de culoare separate de intrare și ieșire. Conducerea ICCJ recomandă depunerea actelor prin poșta electronică.
Ca urmare a reluării activității, începând cu 15 mai, au fost stabilite măsuri de protecție pentru limitarea riscului de răspândire a cazurilor de coronavirus.
Astfel, accesul părților și al reprezentanților acestora în sediile Înaltei Curți va fi permis pentru data și ora fixate pentru judecarea cauzei care îi privește, pe baza actului de identitate și a citației, ori, în lipsa acesteia, în conformitate cu listele de acces întocmite pe baza dosarelor aflate pe rol în ședința respectivă.
La intrarea în incintele Înaltei Curți va fi verificată prin mijloace neinvazive temperatura corporală (nu este permis accesul persoanelor care prezintă o temperatură corporală mai mare de 37 grade Celsius sau simptome evidente de infecție respiratorie, în ultimul caz decizia finală privind accesul aparținând medicului din cadrul ÎCCJ) și va trebui completată o declarație pe proprie răspundere privind riscurile asociate răspândirii COVID-19 (călătorii în zone de risc, diagnosticarea cu COVID-19, plasarea în izolare sau carantină, contactul cu un bolnav de COVID-19, simptomatologie specifică COVID-19 etc.). Chestionarul este astfel întocmit încât să permită completarea într-un timp mediu de aproximativ 3 minute, precizează ICCJ într-un comunicat de presă transmis miercuri.
La momentul accesului și pe toată durata prezenței în spațiile ICCJ sunt obligatorii purtarea măștii de protecție și respectarea unei distanțe de protecție față de alte persoane de 1,5 m. Aceste măsuri se aplică și personalului instanței.
Pentru a fluidiza accesul în sediile Înaltei Curți se vor organiza culoare separate de intrare și ieșire și vor fi amenajate spații speciale în care să poată fi completate declarațiile sus-menționate. De asemenea, este instituită posibilitatea prezentării citației exclusiv în format electronic, pe telefonul mobil ori tabletă. Reprezentanții ICCJ recomandă ca declarația să fie descărcată de pe site-ul ICCJ, completată și semnată în prealabil, pentru reducerea timpului de așteptare la momentul efecturării triajului epidemiologic. Declarația poate fi transmisă în prealabil prin e-mail(este necesar să conțină semnătură olografă, cu excepția documentelor cu semnătură electronică validă), caz în care va putea fi prezentată organelor de pază la momentul accesului exclusiv în format electronic, pe telefonul mobil ori tabletă, arată sursa menționată.
La nivelul fiecărei secții vor fi desemnate persoane care să înștiințeze și să cheme părțile în sălile de ședință, la momentul strigării cauzelor respective. Accesul la compartimentele auxiliare ale instanței supreme (consultare dosare, eliberare certificate de grefă etc.) se va efectua, în principiu, cu programare telefonică prealabilă, astfel încât să poată fi respectată distanța minimă de protecție. În spațiile destinate studiului dosarelor din arhive au fost instalate panouri de protecție, mai arată instanța supremă.
De asemenea, ICCJ recomandă limitarea prezenței efective la sediile instanței la situațiile strict necesare.
ICCJ mai recomandă depunerea actelor prin poștă electronică sau serviciile poștale și utilizarea aplicației ”Dosar electronic” pentru studiul dosarelor aflate pe rolul tuturor secțiilor și formațiunilor de judecată, cu excepția Secției de contencios administrativ și fiscal (amănunte despre aplicația de dosarul electronic sunt disponibile pe pagina noastră de internet – www.scj.ro).
Personalul de pază va fi instruit să asiste și să atenționeze persoanele prezente în sediile ICCJ cu privire la respectarea măsurilor de protecție, care sunt instituite atât pentru asigurarea propriei sănătăți, cât și a celor din jur, însă persoanele care refuză să se conformeze acestora chiar și în aceste condiții vor fi conduse în afara sediilor Înaltei Curți de către personalul de pază.