Ce spune ministrul Sănătății despre noile măsuri care se aplică de marți, când intră în vigoare noua lege privind carantina și izolarea. Ce se întâmplă cu cei care au refuzat carantina
Cei care au refuzat carantina, în urma deciziei Curții Constituționale, vor fi indentificați de către direcțiile de sănătate publică și vor fi izolați la domiciliu pentru 14 zile, măsura urmând să fie luată de marți, când va intra în vigoare noua lege adoptată de Parlament privind condițiile de internare, de izolare și carantină, a declarat luni seară ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
Luni seară, la Palatul Victoria a avut loc o ședință a premierului Ludovic Orban cu miniștrii Sănătății și Internelor și cu secretarul de stat Raed Arafat, pentru a fi decise măsurile care vor fi luate începând de marți, când intră în vigoare noua lege. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat, la Digi 24, că au fost discuții pe această lege, în sensul în care trebuie completată hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă cu noile reglementări privind internarea, izolarea și carantina.
„De mâine avem cadrul leg în care putem interna, carantina și izola la domiciliu. În condițiile în care vom avea aceste pârghii, vom putea scădea numărul de cazuri”, a declarat Ne Tătaru.
Ce se întâmplă cu cei care au refuzat carantina? Ministrul Sănătății spune că, începând de marți, aceștia vor fi identificați de direcțiile de sănătate publică și vor intra în izolare la domiciliu pentru 14 zile.
El afirmă că sunt focare în țară unde trebuie urgentate anchetele epidemiologice, iar de marți șeful DSP va putea decide ca în maximum 12 ore să fie făcute anchetele epidemiologice și să fie testate persoanele care au intrat în contact cu un pacient cu COVID-19. Toate datele despre ancheta epidemiologică să fie dirijate către Ministerul Sănătății.
De altfel, odată cu intrarea în vigoare a noii legi se va schimba și modul în care vor fi raportate datele. Astfel, ar urma ca raportarea zilnică să includă și numărul pacienților retestați și date pe județe privind testările. Nelu Tătaru a spus că, cel mai probabil, astfel de date vor fi publicate începând de miercuri, pentru că mâine va avea loc o videoconferință cu reprezentanții direcțiilor de sănătate publică.
O altă măsură care va putea fi luată va fi detașarea de personal între spitale: „Dacă avem nevoie de personal, o să începem să detașăm personal. Sunt adaptări pe care le facem de la zi la zi pentru a gestiona focarele care există în acest moment sau o suprapopulare a unor unități sanitare”.
Guvernul se reuneşte marţi în şedinţă pentru a introduce în hotărârea privind prelungirea stării de alertă cu 30 de zile prevederile noii legi a carantinării şi izolării. Tot marţi, conform agendei anunţate de Executiv, premierul are programate o videoconferinţă cu şefii Direcţiilor de Sănătate Publică la Ministerul Sănătăţii şi o altă videoconferinţă cu prefecţii la sediul Ministerului Afacerilor Interne.
Cele mai importante modificări ale legii privind carantina și izolarea:
- Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen chiar dacă acestea nu prezintă semne şi simptome sugestive.
- Lista bolilor pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la o locaţie declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare, precum şi lista unităţilor sanitare de bază în care se tratează persoanele bolnave se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
- Măsura izolării trebuie să fie dispusă pe durata limitată, în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia pe care o determină. Trebuie să aibă ca scop prevenirea răspândirii unei boli periculoase pentru siguranţa persoanei şi sănătatea publică. În plus, izolarea trebuie să fie pe o durată limitată, care protejează interesul public şi să nu determine un dezechilibru între nevoia de protejare a sănătăţii publice şi imperativul respectării libertăţii persoanei.
- Prima etapă este de 48 de ore, exclusiv în vederea efectuării examinărilor clinice, paraclinice şi a evaluărilor biologice, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară. Apoi, dacă se menţine riscul transmiterii bolii cu risc de transmitere comunitară, medicul recomandă prelungirea măsurii izolării, într-o unitate sanitară sau într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, ori, după caz, la domiciliul persoanei sau la locaţia declarată de aceasta.
- Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată nu poate fi dispusă în situaţiile în care informaţiile oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere şi rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv în unităţile sanitare stabilite prin Hotărâre a Guvernului”, au mai decis senatorii jurişti.
- În cazul în care o persoană nu respectă măsura izolării la domiciliu sau la locaţia declarată pe durata acesteia, deşi a consimţit-o anterior, medicul sau, după caz, organele de control informează de îndată Direcţia de Sănătate Publică judeţeană sau a Municipiului Bucureşti, care poate confirma sau infirma măsura izolării recomandată de medic, în unitatea sanitară, printr-o decizie cu caracter individual.
- Cei care nu respectă regulile de izolare ar urma să fie sancţionaţi. La fel şi cei care nu respectă regulile de carantinare. Cei care se întorc din ţările ”roşii” trebuie să stea în carantină la domiciliu, iar, dacă nu au posibilitatea, vor fi plasaţi în spaţii ale statului. La fel şi persoanele care au intrat în contact direct cu persoane confirmate a fi infectate.
- Senatorii jurişti au eliminat din lege toate referirile la carantinarea bunurilor suspecte de a fi contaminate cu un agent înalt patogen.
- În plus, au stablit şi ce se întâmplă cu copiii ai căror părinţi se îmbolnăvesc de coronavirus şi nu au rude apropiate care să aibă grijă de ei. Părinţii, medicul sau Direcţia de Sănătate Publică (DSP) vor anunţa serviciul de asistenţă socială care va monitoriza situaţia şi, dacă e necesar, va lua măsuri pentru ca acei copii să fie îngrijiţi temporar.