Sari direct la conținut

Mărturia medicului bolnav de COVID care a făcut publice imaginile cu pacienți conectați la oxigen direct pe holul Institutului Balș: Medicii care luptă în prima linie afirmă că daca ar avea nevoie de terapie intensivă, nici pentru ei nu s-ar găsi un pat

HotNews.ro
Vasile Constantin Ifteme, Foto: Arhiva personala
Vasile Constantin Ifteme, Foto: Arhiva personala

​Serviciul 112 nu mai face față, „am sunat de 2 ori, nu a răspuns nimeni”, camerele de gardă s-au transformat în saloane de terapie intensivă unde „pacienții stau cu orele, chiar zile, pe paturi improvizate, deci acel triaj nu mai există”, locurile în adevăratele saloanele de terapie intensivă complet echipate sunt 0, iar „medicii care luptă în prima linie cu această boală afirmă că daca și ei ar fi în situația să aibă nevoie de terapie intensivă, nici pentru ei nu s-ar găsi niciun pat” – este mărturia lui Constantin Vasile Ifteme, medic veterinar din București și pacient cu COVID-19, care a făcut publice, în urmă cu două zile, imagini cu bolnavi de COVID-19 întinși pe paturi de campanie și conectați la oxigen direct pe holul Institutului Matei Balș, din cauză că în secția de Terapie Intensivă și în saloane nu mai sunt locuri.

Imagine de pe holul Institutului Matei Balș din București / Foto: Vasile Constantin Ifteme

Vasile Constantin Ifteme a făcut o listă a problemelor cu care s-a confruntat în ultimele zile, de când este pacient COVID-19:

1. Serviciul 112 nu mai face față, am sunat de 2 ori, nu a răspuns nimeni – trageți dumneavoastră concluziile, clar este de înțeles că dispeceratul este supraaglomerat pe valul de cazuri mai puține cum spun statisticile pe care ni le furnizați dumneavoastră.

2. Camerele de gardă, acel filtru de care spuneți dumneavoastră, s-au transformat în saloane de terapie intensivă, iar pacienții stau cu orele, chiar zile, pe paturi improvizate, deci acel triaj nu mai există.

Imagine de pe holul Institutului Matei Balș din București / Foto: Vasile Constantin Ifteme

3. Ambulanțele vin una după alta la camera de gardă,asteapta 1-2 ore cu pacientul în ambulanță, dacă nu se gasește un loc în acel filtru sau salon de primire cum spuneți dumneavoastră, și vă spun cu mâna pe inimă, clar nu mai au unde să-l mai primească și într-un final ambulanțele sunt redirecționate către alte unități medicale, unde situația se poate repeta, iar pacienții sunt plimbați printre spitale.

4. Locuri în adevăratele saloanele de terapie intensivă complet echipate sunt 0.

5. Medicii care luptă în prima linie cu această boalăafirmă că daca și ei ar fi în situația să aibă nevoie de terapie intensivă, nici pentru ei nu s-ar găsi niciun pat.

6. Recoltările pentru pacienții suspecți de Covid se fac pe holul din camera de gardă, de același personal medical care și tratează pacienții cu Covid.

7. Faptul ca pacienții contact Covid nu au cum să se mai testeze după ce manifestă simptome fiind carantinați la domiciliu, iar serviciul DSP nu are cum să facă față cererilor de testare la domiciliu. În cazul în care evoluția clinică pentru acești pacienți se agravează, când ajung în camera de gardă pierd ore importante, chiar până la o zi până pot fi considerați pacienți Covid și tratați ca atare.

8. Spitalul Suport Covid Chitila este o unitate care ar trebui să-și ofere suportul în regim de spital și nu de policlinică. Actul medical nu trebuie să fie condiționat de un anumit orar preferențial al unui jucător privat din piața medicală. Acel loc este un adăpost neclimatizat corespunzator și mai puțin o unitate medicală, dacă nu credeți vă pot explica mai pe larg. Nu vă mai povestesc de birocrație și formularistică, orice pacient completează 25-30 de pagini de acorduri și informări, cred că lucrurile pot fi mai simple în condițiile în care pacienții și asa sunt panicați, mai stau să și citească un roman înainte să-i vadă vreun medic.

9. Am stat aproximativ 5-6 ore în Spitalul Suport Covid Chitila, nu am văzut niciun medic, doar asistenți medicali care îți măsoară temperatura, tensiunea și saturația de oxigen – lucruri pe care le putem face și acasă.

10. Eu vă arăt oameni din camera de gardă care sunt conectați la oxigen, dumneavoastră ne vorbiți de vaccin. Și noi îl așteptăm, dar ce facem până atunci? Eu am trăit emoțiile alături de acei oameni, am văzut efortul medicilor și suferința pacienților, care își pierd speranța și nu mai cred decât în noroc. Vă puneți și în situația medicilor care nu mai au mult până să înceapă să decidă care dintre pacienți vor avea prioritate la terapie intensivă? Cred ca ne amintim ce s-a întamplat în Italia și Spania în primavară.

Vasile Constantin Iftime are și un mesaj pentru autoritățile care gestionează această criză și pentru președintele României, Klaus Iohannis:

„Domnule președinte Klaus Iohannis, vă explic exact cum stau datele problemei.

Ca să ne fie clar de la început, nu fac jocul nimănui și nu fac parte din categoria postacilor, sunt votantul dumneavoastră și chiar de două ori. Reacționez indiferent de culoarea politică și nu sunt adeptul niciunei doctrine și nici nu sunt încolonat în rândurile unui partid. Postarea mea este una mai mult decât reală, cu observații obiective și deloc exagerate.

Spuneți calm, cum vă știm noi alegatorii, că sunteți sau că vreți să fiți cu doi pași înaintea pandemiei și că lucrurile sunt sub control și că nu ați ajuns la limita superioară, atunci vreau să mai analizați încă o dată datele și să numărați dacă cei doi pași sunt înapoi sau înainte.

Credeți că asta e ultima soluție, să credem în noroc?

Această criză pe care o negați, nu o puteți rezolva decât dumneavoastră, clasa politică!”

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro