AstraZeneca nu a găsit nicio o dovadă privind riscul crescut de tromboză la persoanele vaccinate cu serul său anti-Covid
Compania AstraZeneca a spus că a analizat cazurile a peste 17 milioane de oameni care au fost vaccinați cu vaccinul său anti-Covid și ancheta nu a dezvăluit nicio dovadă privind riscul crescut de formare a cheagurilor de sânge, relatează Reuters.
Analiza a vizat peste 17 milioane de oameni vaccinați în Uniunea Europenă și Regatul Unit.
„O analiză atentă a tuturor datelor disponibile privind siguranța a peste 17 milioane de persoane vaccinate în Uniunea Europeană și Marea Britanie cu vaccinul COVID-19 AstraZeneca nu a evidențiat un risc crescut de embolie pulmonară, tromboză venoasă profundă sau trombocitopenie, la orice vârstă definită grup, sex, lot sau într-o anumită țară „, se spune în declarație.
Producătorul de medicamente a spus că testările adiționale a fost și este condusă de către companie și de către autoritățile de sănătate europene și niciuna dintre retestări nu a arătat motive de îngrijorare.
De asemenea, nu există probleme confirmate referitoare la calitate vreunui lot de vaccin folosit în Europa și în restul lumii, a spus compania.
Italia a oprit joi administrarea dozelor dintr-un alt lot de vaccinuri anti-COVID-19 produse de AstraZeneca, în urma temerilor privind posibile formări de cheaguri de sânge, după decesul a doi bărbaţi din Sicilia care au fost vaccinaţi recent cu acest ser.
Austria suspendase anterior şi ea administrarea vaccinurilor dintr-un lot diferit produs de AstraZeneca, după decesul unei persoane diagnosticate cu tromboză multiplă (formarea de cheaguri de sânge).
Între timp, în urma unor temeri similare privind posibile formări de cheaguri de sânge, mai multe ţări europene au decis suspendarea administrării vaccinului AstraZeneca, respectiv Danemarca, Norvegia, Islanda, Bulgaria şi Irlanda.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat vineri că nu există „niciun motiv pentru a nu utiliza” vaccinul AstraZeneca şi că pentru moment nu a fost găsită nicio legătură de tip cauză-efect între vacin şi formarea de cheaguri de sânge.
Citește și:
- Trei cadre medicale din Norvegia vaccinate cu AstraZeneca sunt în spital cu simptome ”neobișnuite”
- Câte reacții adverse s-au înregistrat în România la lotul ABV2856 al vaccinului AstraZeneca, oprit de la utilizare în Italia?
- Un studiu arată că doar 30 de persoane din 5 milioane vaccinate cu AstraZeneca au făcut tromboze. Cred că putem să începem să ne liniștim