Sari direct la conținut

Care sunt simptomele variantei Delta a coronavirusului: Durerea de cap, cea mai des întâlnită / Tusea este abia al cincilea cel mai comun simptom, pierderea mirosului nici nu e în top 10

HotNews.ro
Covidul cu varianta Delta s-ar putea resimti ca o raceala urata, Foto: Freepik
Covidul cu varianta Delta s-ar putea resimti ca o raceala urata, Foto: Freepik

Dureri de cap, inflamație a gâtului și un nas care curge sunt cele mai dese simptome ale variantei Delta (indiene) a coronavirusului, cea care a devenit dominantă în multe țări, precum Marea Britanie, scrie The Guardian.

Datele colectate în Regatul Unit de aplicația Zoe în care utilizatorii introduc simptomele lor de Covid-19 arată că tulpina Delta descoperită mai întâi în India se simte ca o ”răceală urâtă”, spune Tim Spector, profesor de epidemiologie genetică la King’s College London, șeful colectivului de cercetători ce efectuează un studiu în acest sens.

”Covidul acționează diferit acum, este mai mult ca o răceală urâtă. Oamenii ar putea să creadă că au doar o răceală sezonieră și să iasă în continuare în oraș… credem că așa se alimentează o mare parte dintre probleme”, a declarat Spector.

”De aceea, este important să conștientizăm că, de la începutul lunii mai, noi am studiat principalele simptome ale utilizatorilor aplicației și nu sunt aceleași ca înainte. Astfel, simptomul numărul unu este durerea de cap, urmat de inflamație a gâtului, nasul care curge și febra”, a adăugat expertul britanic.

Tusea și pierderea mirosului nu sunt printre cele mai comune simptome ale variantei Delta

Simptomele clasice de covid sunt febră, tuse, și pierderea simțurilor mirosului și gustului. Spector spune că, în cazul bolii provocate de varianta Delta, tusea pare să fie abia al cincilea cel mai comun simptom, iar pierderea mirosului nici nu mai apare în top 10.

Statisticile disponibile sugerează că tulpina Delta este mai transmisibilă decât cea Alpha detectată prima oară în Kent (Marea Britanie) și pare să dubleze riscul de spitalizare.

De asemenea, vaccinurile ar fi ceva mai puțin eficiente contra ei, mai ales dacă s-a administrat doar prima doză. ”Mesajul este că, dacă ești tânăr și ai vreun fel de simptome ușoare, s-ar putea să o simți doar ca pe o răceană mai rea sau te simți ciudat, stai acasă și testează-te”, a încheiat Timp Spector.

OMS: Un singur subtip al tulpinii indiene este considerat îngrijorător

O singură sub-linie genetică a variantei Delta a noului coronavirus, detectată pentru prima dată în India, este în continuare considerată „îngrijorătoare”, în timp ce alte două sub-linii ale aceleiaşi variante virale au fost „retrogradate”, a anunţat OMS la începutul lunii iunie.

Varianta B.1.617, denumită Delta şi considerată potenţial responsabilă pentru recrudescenţa pandemiei de COVID-19 în India, s-a extins în peste 50 de ţări prin intermediul a trei sub-linii genetice diferite.

OMS a inclus luna trecută întreaga variantă din India în categoria celor „îngrijorătoare”, dar a anunţat marţi că doar o sub-linie genetică a acesteia trebuie să fie considerată astfel.

„A devenit evident că mai multe riscuri pentru public sunt asociate cu B.1.617.2, în timp ce rate de transmitere mai mici au fost observate pentru celelalte sub-linii”, a precizat OMS în raportul său epidemiologic săptămânal despre pandemia de COVID-19.

Sub-linia B.1.617.2 a fost depistată și în România pe 29 aprilie, Institutul Național de Sănătate Publică afirmând la momentul respectiv că aceasta diferă de tulpina care a provocat situația epidemiologică din India.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro