Sari direct la conținut

Studiu îngrijorător privind varianta Delta: Persoanele vaccinate ar putea transmite boala la fel de ușor ca persoanele nevaccinate / PLUS: Varianta columbiană ar evita răspunul imun dat de vaccin sau boală

HotNews.ro
Coronavirus Romania, Foto: Agerpres
Coronavirus Romania, Foto: Agerpres

Există indicii preliminare că oamenii care s-au vaccinat anti-Covid ar putea să transmită varianta Delta a coronavirusului la fel de ușor ca cei care nu s-au vaccinat, a spus vineri Institutul britanic de sănătate publică, informează Reuters.

Descoperirile confirmă îngrijorările exprimate săptămâna trecută de Centrele pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA că persoanele vaccinate anti-COVID-19 şi care sunt infectate cu varianta Delta ar putea transmite mai uşor virusul, faţă de persoanele infectate cu alte variante ale coronavirusului SARS-CoV-2.

Varianta cu o rată mare de infecțiozitate a devenit dominantă la nivel global, ducând astfel la menținerea unei pandemii care a ucis deja peste 4,4 milioane de oameni, inclusiv peste 130.000 de britanici.

Vaccinurile au demonstrat că furnizează un grad mare de protecție împotriva formelor severe și deceselor produse de varianta Delta, în special cu două doze, dar există mai puține date despre riscul transmiterii virusului de către persoanele vaccinate.

”Anumite constatări iniţiale (…) arată că încărcăturile virale în cazul celor care s-au infectat cu (varianta) Delta după ce au fost vaccinaţi ar putea fi similare celor observate la persoanele nevaccinate”, menţionează Public Health England (PHE).

”Acest lucru ar putea avea implicaţii asupra contagiozităţii oamenilor, indiferent că sunt sau nu vaccinaţi. Totuşi, aceasta este o analiză exploratorie preliminară şi este nevoie de mai multe studii ţintite pentru a o confirma”, adaugă agenţia sanitară britanică.

PHE a spus că din totalul cazurilor confirmate cu varianta Delta care au ajuns la spital din 19 iulie, 55,1% au fost persoane nevaccinate, în timp ce 34,9% aveau ambele doze de vaccin.

Circa 75% din populaţia britanică este vaccinată cu schema completă, aşadar ”pe măsură ce tot mai multe persoane se vaccinează, vom vedea un procent relativ mai mare al persoanelor vaccinate internate”, explică agenţia britanică.

Aceasta a atenționat că o altă variantă a coronavirusului, cunoscută drept B.1.621 și detectată prima dată în Columbia, a dat semne că reușește să evite răspunsul imunitar declanşat de vaccinare sau de o infecţie anterioară.

PHE a etichetat varianta ca fiind ”sub investigare”, dar nu a declarat-o ”variantă de îngrijorare” – pas care ar putea atrage un răspuns mai puternic al politicilor de sănătate publică.

”Există dovezi preliminare de laborator care sugerează că vaccinarea și infectarea anterioară ar putea fi mai puțin eficiente în prevenirea infecției cu (B.1.621)”, a spus PHE, care a adăugat că au fost confirmate 37 de cazuri ale acestei variante în Anglia.

”Cu toate acestea, datele sunt foarte limitate și sunt necesare studii suplimentare. Nu există nicio dovadă care să sugereze că este mai transmisibilă decât varianta dominantă Delta”, a adăugat agenția.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro