Sari direct la conținut

Biserica s-a exprimat limpede despre ”războiul declanșat împotriva unui stat suveran”, Statul s-a exprimat, doar instituția care intermediază cele două autorități tace / De ce tace SSC

HotNews.ro
Victor Opaschi, Foto: Agerpres
Victor Opaschi, Foto: Agerpres

O lume întreagă privește la televizior un război pe care nu credeam că îl vom vedea vreodată atât de aproape de granițele țării. Nu la fel de surprins pare să fi fost patriarhul Rusiei, Kiril, care declara cu o zi înainte de invadarea Ucrainei că “noi trăim în vremuri de pace, dar știm că și în această vreme apar amenințări. Din păcate, și în acest moment există astfel de amenințări – toți cunosc ce se întâmplă la hotarele patriei noastre…”.

Pe scurt, discursul liderului religios al Rusiei justifică și binecuvintează acțiunile lui Putin în Ucraina. Că Rusia știe să se folosească de Biserica Ortodoxă condusă de Kiril e un lucru cunoscut; același patriarh trâmbița încă din 2012 că epoca lui Putin este “o minune dumnezeiască”.

Un lucru mai puțin cunoscut la noi sau pe care clasa politică pare a-l ignora este propaganda rusească ce prinde de minune în rândul multor creștini ortodocși români. Cu circa o lună în urmă, Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, declara că “domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea şi e văzut atât de negru, nu e negru cum îl prezintă toată lumea. Am spus-o şi o spun, fără frică şi fără nicio ezitare: este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim”. Această propagandă pro-rusă (și anti-europeană), atunci când nu este preluată de presa centrală, se împrăștie pe căile greu de contorizat ale whatsapp-ului și paginile mai mult sau mai puțin obscure de Facebook ale multor influenceri cu sau fără sutană.

Devine evident (dacă nu era deja) cât de importantă este poziția oficială pe care o are patriarhul Daniel în această chestiune. Or, aceasta pare să fie foarte clară: Patriarhul Daniel condamnă în termeni duri atacul Rusiei, „un război declanșat de Rusia împotriva unui stat suveran şi independent. Ne exprimăm pe această cale speranța că forțele politice euro-atlantice mai pot găsi calea unui dialog pacificator spre binele Ucrainei și al întregii Europe. Totodată, ne exprimăm deplina solidaritate cu creștinii români ortodocși care trăiesc în Ucraina, precum și disponibilitatea de a-i ajuta după propriile noastre puteri.”

Poziționarea Patriarhului este clară: pro-europeană, euro-atlantică. Nu este clar cum se poziționează singura instituție din România care ar fi trebuit să se ocupe de acest parteneriat facilitator de politici sociale dintre Biserică și Stat, Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC), care pare înlemnit în logica anilor ’90. Nicio luare de poziție publică din partea instituției conduse de fostul consilier al lui Ion Iliescu, Victor Opaschi.

Cine este Victor Opaschi?

Opaschi a fost Consilier de Stat pentru Cultură și Culte la Președinția României, adică al fostului nomenclaturist Ion Iliescu, din 1990 până în 1996, apoi consilier personal al acestuia, până în 2000, când a revenit pe postul ocupat în 1990, odată cu recâștigarea alegerilor de către Iliescu.

În mai 2012, Victor Ponta îl aduce în postul de secretar de stat pentru cultură și culte în cadrul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, iar în februarie 2013 îl numește Secretar de Stat pentru Culte, post în care se află și în prezent.

Prietenia cu rusofilul Teodosie

În 2018, procurorii DNA descindeau la ferma Nazarcea. ÎPS Teodosie era acuzat de fraudă cu fonduri europene. Ierarhul ar fi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, în perioada 2010 – 2016, acte false pentru a primi fonduri europene în valoare de peste 1 milion de lei. Cele 350 hectare de vie și livadă primite de Arhiepiscopia Tomisului și lăsate în paragină se aflau, de fapt, în propietatea Statului Român, iar administratorul real este Secretariatul de Stat pentru Culte. În opinia lui Victor Opaschi, ferma Nazarcea arăta foarte bine, fiind necesară doar ”atragerea de sprijin financiar care să permită realizarea investițiilor preconizate și necesare atingerii scopului pentru care a fost atribuită.”

Secretarul de Stat V. Opaschi declara atunci că „Arhiepiscopia Tomisului a folosit ferma doar din anul 2008, până atunci fiind un lung șir de procese cu lichidatorul judiciar al SC Nazarcea-Ovidiu SA. Din momentul în care a putut să-și exercite pe deplin drepturile, conform celor comunicate de Arhiepiscopia Tomisului, Centrul Eparhial a efectuat cheltuieli (2009-2016) în valoare de aproximativ 1,5 milioane de lei pentru realizarea lucrărilor agricole și pentru menținerea și conservarea substanței terenului.”

Prietenia dintre cei doi este una mult mai veche, de pe vremea în care ÎPS Teodosie era vicarul patriarhului Teoctist, iar Opaschi – consilierul lui Iliescu.

Numele lui Opaschi va reapărea asociat orașului de la malul mării în 2019 într-un scandal diplomatic sancționat în termeni foarte duri de către Departamentul de Stat al SUA.

Un demnitar român amendat de Departamentul de Stat al SUA

La Constanța, în noiembrie 2019, a avut loc un eveniment dedicat nașterii profetului musulmanilor Mahomed, eveniment organizat de Muftiul Cultului Musulman din România și de Consulatul General al Turciei la Constanța. Chiar înainte de a-și ține discursul ce avea drept temă principală libertatea religioasă, adjunctul ambasadorului SUA la București, Abigaiul Rupp, a fost coborâtă de pe scenă de către organizatori. Invitat de onoare al evenimentului, Victor Opaschi nu a reacționat în niciun fel la această umilință a unui demnitar american. Gestul avea să fie amendat de către Guvernul SUA în raportul Departamentului de Stat american din anul următor:

„Pe 18 noiembrie, diplomați turci au întrerupt un eveniment religios organizat de comunitatea musulmană locală, împiedicând un invitat să-și țină discursul. Liderii comunității musulmane au precizat că oficialii guvernamentali prezenți la eveniment, deși nu au contestat dreptul comunității de a organiza astfel de evenimente, nu au avut nicio reacție după incident”.

O ironie amară față de ceea ce se întâmplă zilele acestea în Ucraina face ca Victor Opaschi să fie, probabil, singurul demnitar român care a participat la un eveniment internațional desfășurat în Rusia, la doar câteva luni după anexarea ilegală a Crimeei, în 2014. România se raliase și atunci măsurilor luate de statele occidentale împotriva Rusiei, printre care neparticiparea oricărui demnitar european la evenimentele organizate de această țară, pentru a nu o legitima, astfel, internațional.

În pofida acestei interdicții, Victor Opaschi s-a numărat printre participanții la Conferința ASEM (The Asia-Europe Meeting), desfășurată în perioada 3-4 iulie 2014, la Sankt Petersburg. În acea conferință, reprezentantul (sic!) Guvernului Român, Victor Opaschi, a susținut și o alocuțiune privind libertatea religioasă în România. Nu la fel de deschis pe aceasta temă a fost față de Departamentul de Stat al SUA atunci când a refuzat numeroase inițiative ale acestuia, inclusiv derularea unor proiecte finanțate din Fondul Internațional pentru Libertate Religioasă.

În același an 2014, Victor Opaschi participa la Zilele Culturii Ruse alături de Zahar Prilepin, scriitor rus pe care îl regăsim câțiva ani mai târziu (2017) luptând (iarăși o ironie amară) în Estul Ucrainei, într-un batalion para-militar susținut de regimul lui Putin. În cadrul acelui eveniment, vorbitorul de rusă Opaschi combătea „clișeele ideologice despre cultura rusă”, fiind încrezător că mesajul va ajunge la „inima tinerilor români”. În timp ce Prilepin lupta pentru Putin în Ucraina, un alt prieten al liderului de la Moscova purta o altfel de luptă din biroul Secretariatului de Stat pentru Culte din România.

În 2017, Victor Opaschi a fost consiliat de Bogdan Duca, angajat SSC în funcția de expert. Contributor al platformei de propagandă rusă Sputnik, Duca se declara admirator al lui Dughin („o legendă”) și al lui Putin:

„Vladimir Putin este un președinte ales constituțional, prin vot popular, într-o Rusie în care există pluralism politic, opoziție politică și mediatică, există libertate de expresie la fel de controlată ca și în orice stat occidental” . La scurt timp după ce presa a semnala această anomalie, numele lui Duca a dispărut de pe pagina SCC

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro