VIDEO Cum se fac reconstituirile istorice în România / Cât costă uniformele și armele / „Avem patru domnitori înghesuiți pe o pagină de manual”
Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, purtătoare a numelui Regelui Marii Uniri și a tradiţiilor istorice ale armatei române, reunește reconstituitori cu experiență, deținători de arme de colecție și pasionați de reconstituire istorică și istorie vie din țară, sub deviza „Semper Fidelis Patriae”.
„În condițiile în care manualele de istorie pierd tot mai mult din personaje și evenimente, iar patru domnitori mari ca Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare sau Mihai Viteazul se regăsesc pe o singură pagină de manual, atunci încercăm o educație alternativă cu elevii foarte necesară pentru a nu pierde totul”, spune profesorul Andrei Popete.
Cum se face o reconstituire istorică, care sunt direcțiile, cum și unde se reconstituie uniformele și armele, cât costă ele, toate acestea în reportajul HotNews.ro de mai jos.
Din acțiunile Asociației Ferdinand I:
- Asociația editează din anul 2020 Revista de Istorie și Cultură „Avântul Țărei” (ISSN 2734-5815) și două suplimente dedicate aviatorilor Aeronauticii Regale Românești și Ordinului Cavelerilor Ordinului „Mihai Viteazul”.
- În anul 2020, Asociația a donat Școlii Gimnaziale „Ferdinand I”, din București, un basorelief cu efigia Regelui Ferdinand I, la dezvelire participând Alteța Sa Regale Principele Radu al României. Un alt basorelief dedicat Regelui Ferdinand I, a fost donat de către membrii Asociației, în anul toamna anului 2021, Școlii Gimnaziale Pufești, din Județul Vrancea.
- Prin grija membrilor Asociației, în parteneriat cu Asociația cultural-istorică Pleniceanu, în luna martie 2020, în Cimitirul Militar Ghencea III din București a fost amenajat mormântul aviatoarei Mariana Drăgescu, la căpătâiul ultimei aviatoare a Escadrilei Albe, din cadrul Aeronauticii Regale Românești, fiind așezată și pala unei elice de avion. În memoria aviatoarelor Escadrilei Albe, Asociația a organizat mai multe evenimente omagiale și comemorative la Monumentul Eroilor Aerului din București, dar și la Cimitirul Militar Ghencea III.
- În primăvara și vara anului 2021, asociația a donat un vultur dedicat memoriei Eroilor orașului Techirghiol, iar la Novaci, în memoria primului „As” al aviației de vânătoare românești, Erou Cpt. Aviator Vasile Craiu, a fost donată pala unei elice de avion, dezvelită în cadrul unui eveniment omagial în data de 24 august, cu ocazia împlinirii a 103 ani de la trecerea în eternitate a aviatorului gorjean.
- Asociația a realizat o serie de scurtmetraje și materiale video de reconstituire istorică și istorie vie, difuzate online, având colaborări și parteneri media: Trinitas TV, Basilica, Glasul Cetății, Magazin Critic, Presa Liberă Online, HotNews.ro, Digi 24, TVR1 ș.a.
Printre proiectele viitoare ale Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” se numără:
- Realizarea unui monument dedicat Cavalerilor Ordinului „Mihai Viteazul”;
- Proiectul „Drumul Regelui” realizat în Gorj, la Novaci și pe Transalpina;
- Proiectul „Epopeea Tezaurelor românesc și polonez, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”;
- Expoziții foto-documentare însoțite de uniforme de epocă, dedicate regilor României și Armatei Regale a României;
- Proiectul de istorie vie și expoziție fotodocumentară dedicate inaugurării Gării regale Băneasa din București;
- Proiect de istorie vie la Castelul Peleș, în parteneriat cu Asociația Patrimoniului Regal Peleș ș.a.
Membrii ARIF
– Liviu BURCEA, Președinte (membru fondator)
– prof. Andrei POPETE PĂTRAȘCU, Vicepreședinte (membru fondator)
– Vali POPA, Vicepreședinte (membru fondator)
– Valentin IFTIME, Secretar executiv
– prof. Dana Ștefania BRAȘOAVĂ, Editor coordonator Revista „Avântul Țărei”
– comandor (rez.) Ion BREAZU, Membru de onoare
– Constantin RADU, Membru senior
– Ioan Dan RUSEN
– Violeta POPA
– Alexandru BURCEA
– Mario IFTIME
Susține acțiunile Asociației Ferdinand I:
CONT AriF Banca Transilvania: RO07BTRLRONCRT0573105601
www.asociatiaferdinand.com