Sari direct la conținut

Ministrul Angel Tîlvăr, la Șantierul Naval Damen din Galați: „Forțele Navale Române au în derulare programe de înzestrare importante”

HotNews.ro
Santierul naval Damen Galati, Foto: Damen.com
Santierul naval Damen Galati, Foto: Damen.com

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, însoțit de șeful Statului Major al Apărării, general Gheorghiță Vlad și șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait, au vizitat joi Șantierul Naval Damen din Galați.

Ministrului i-au fost prezentate proiectele de arhitectură navală, dar și cele de proiectare și inginerie navală dezvoltate pentru forțele navale ale diferitelor țări contractante făcute de cei peste 185 de ingineri români din cadrul Marine Engineering Galați (MEGA), companie care funcționează pe platforma șantierului din Galați.

Delegația MApN a vizitat și două nave aflate în prezent în construcție în docurile șantierului Damen, care urmează să fie livrate unor beneficiari externi.

„Crearea a peste 1.500 de locuri de muncă, multe dintre ele de înaltă calificare precum si atragerea de comenzi importante de la guverne ale unor țări membre NATO, UE sau din alte părți ale lumii, aduc prestigiu și beneficii nu doar companiei, ci și Galațiului și României,” a declarat Angel Tîlvăr, potrivit unui comunicat al MApN.

Ministrul Apărării a remarcat și importanța deciziilor Damen de a-și forma pe plan local atât specialiștii de înaltă calificare, implicați în procesele de proiectare, cât și forța de muncă angrenată în producția navelor, prin colaborarea cu învățământul superior ingineresc românesc sau prin propriul centru de formare a specialiștilor înființat în cadrul șantierului de la Galați.

Tîlvăr a vorbit și despre necesitatea dotării Armatei României cu tehnologii moderne produse în țară în contextul războiului din Ucraina dus de Rusia.

„Comportamentul agresiv al Federației Ruse, care a culminat cu invazia Ucrainei, a transformat, din păcate, regiunea Mării Negre într-o zonă de conflict. Această nouă realitate impune regândirea și adaptarea posturii noastre de securitate navală. Forțele Navale Române au în derulare programe de înzestrare importante care le vor permite să-și îndeplinească mai eficient misiunile.”, a declarat Angel Tîlvăr.

Reamintim că, după cel mai mare eșec al României în ceea ce privește achizițiile militare – anularea mega-contractului pentru corvete cu francezii de la Naval Group după aproape 7 ani de proceduri, licitații și tergiversări, România renunță practic la ideea de corvete, cel puțin în viitorul apropiat, și se reorientează rapid către alte tipuri de nave, unele construite în țară, dar și la modernizarea de urgență a unor nave actuale din cadrul Forțelor Navale, au spus pentru HotNews.ro mai multe surse din minister și din industrie.

Referință:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro