Marile achiziții militare, afectate de termene de livrare tot mai lungi: Tancuri Abrams abia din 2026; următoarele baterii Patriot, din 2027
Războiul din Ucraina și situația tensionată de la marginea Europei a făcut ca tot mai multe state să demareze ample programe de achiziții militare, inclusiv România, dar acest lucru a dus la decalarea termenelor de livrare și lungirea perioadelor de așteptare. Pentru România acest lucru înseamnă că cele 54 de tancuri Abrams pe care le cumpără din SUA cu aproape 1 miliard de dolari au termen să ajungă la Armata Română abia începând cu anul 2026.
Termenele de livrare pentru unele tipuri de tehnică militară de ultimă generație au devenit foarte lungi, un fenomen global ca urmare a situației de securitate generată de războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Pentru România asta înseamnă că unele achiziții militare au un termen mai îndepărtat de livrare decât s-ar fi dorit, au explicat reprezentanți ai MApN într-o discuție cu presa.
Tancuri Abrams pentru Armata Română, abia din 2026
- Astfel, pentru achiziția celor 54 de tancuri Abrams la nivelul SEPv3 și 12 derivate pe șasiu de tanc, muniție și simulatoare, România va semna cu SUA un contract de aproape 1,07 miliarde de dolari (suma aprobată de Parlamentul României).
- Conform informațiilor la zi, tancurile Abrams ar urma să fie livrate începând cu anul 2026.
Încă trei sisteme Patriot, după 2027
Similar, și achiziția de sisteme antiaeriene Patriot este afectată de lungirea termenelor de livrare. Mai exact, dacă până acum în țara noastră au fost livrate primele patru sisteme, următoarele trei sisteme care fac parte din acordul cu SUA vor urma să fie livrate din 2027.
România a semnat încă din 2017 un acord cu SUA pentru circa 3,9 miliarde de dolari pentru șapte sisteme antiaeriene Patriot noi, în cea mai recentă configurație disponibilă (3+), la pachet cu câteva sute de interceptori.
- Din acest acord a fost semnat un prim contract pentru patru sisteme, cele patru sisteme fiind deja livrate către România. Din cele patru sisteme, unul este activ și complet operațional și integrat în sistemul antiaerian național și cel al NATO. Următoarele trei sunt în prezent în curs de operaționalizare.
Pentru următoarele trei sisteme Patriot România așteaptă de la SUA să semneze următorul contract (LOA – Letter of Offer and Acceptance) care va avea o valoare de aproximativ 1,85 miliarde de dolari.
Pentru aceste ultime trei sisteme, însă, termenul de livrare va fi începând cu anul 2027, adică la aproape 10 ani de când a fost parafat acordul pentru sistemele Patriot. Cele trei sisteme vor fi în aceeași configurație precum cele patru deja livrate României.
Configurația 3+ pentru sistemele Patriot achiziționate România:
– 7 AN/MPQ-65 radar sets
– 7 AN/MSQ-132 engagement control stations
– 13 antenna mast groups
– 28 M903 lansatoare (care pot trasporta și lansa câte 4 rachete PAC-2 GEMT sau 12 rachete PAC-3 MSE)
– 56 rachete PAC-2 Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T)
– 168 rachete PAC-3 Missile Segment Enhancement (MSE)
– 7 Electrical Power Plants (EPP) III
Pe lângă acestea, România a intrat și într-un program de achiziție gestionat de NATO prin care va cumpăra 200 de rachete PAC-2 GEM-T la un cost estimat de circa 1 miliard de euro.