Sari direct la conținut

Demisii în cadrul CNATDCU din cauza standardelor minime de acordare a titlului de doctor

HotNews.ro
Ad Astra, Foto: Hotnews
Ad Astra, Foto: Hotnews

Președintele, vicepreședintelui și şapte membri ai Comisiei de Biologie și Biochimie din cadrul CNATDCU au demisionat, anunţă Asociaţia Ad Astra, asociaţia cercetătorilor. Oamenii de ştiinţă cer MEN să reformuleze “de urgenţă” standardele minime de acordare a titlului de doctor, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Ad Astra, postat pe site-ul instituției.

“Asociaţia Ad Astra protestează în legătură cu nivelul inacceptabil al Standardelor naţionale minimale pentru acordarea titlului de doctor la unele discipline din cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU)”, se arată în comunicat.

De asemenea, Asociaţia Ad Astra anunţă că, în semn de protest, preşedintele, vicepreşedintele şi alţi şapte membri ai Comisiei de Biologie și Biochimie din cadrul CNATDCU și-au dat demisia, precizând că aceştia au sesizat conducerea CNATDCU printr-o scrisoare, în luna septembrie, în privinţa acestei “greşeli flagrante”.

“Acest Consiliu a fost înfiinţat din dorinţa de a asigura standarde uniforme de calitate tezelor de doctorat, indiferent de şcoala doctorală emitentă. Din păcate, ultimele acte emise de guvern lasă comisiilor de specialitate ale CNATDCU un rol birocratic, pur simbolic. Conform noilor reglementari, dacă au fost adoptate standarde specifice atunci comisiile nu mai au posibilitatea să respingă o teză pentru neajunsuri de ordin calitativ. Astfel, simpla îndeplinire a unor standarde cantitative obliga comisiile sa accepte orice teza, indiferent de calitatea acesteia”, se mai arată în sursa citată.

Conform Ordinului emis de Ministerul Educaţiei Naţionale în data de 17 septembrie, condiţia minimală pentru acordarea titlului de doctor la disciplinele “Biologie şi Biochimie” este cel puţin un articol publicat într-o revistă indexată Web of Science BDI în calitate de co-autor şi cel de-al doilea articol trebuie publicat într-o revista indexata BDI în calitate de prim-autor.

“Această formulare contravine cu solicitarea Comisiei CNATDCU de Biologie şi Biochimie care solicita prin scrisoarea ei din 23 aprilie 2018, ca standard minimal “publicarea a minimum două articole în domeniul tezei de doctorat, unul într-o revistă indexata Web of Science în calitate de co-autor şi altul într-o revistă indexată BDI în calitate de prim-autor”, se mai arată în comunicat.

Sursa citată susţine că în conformitate cu aceste prevederi, titlul de doctor poate fi acordat în prezent şi unui student doctorand care a publicat doar două articole în reviste nerecenzate din BDI (ca de exemplu “Biharean Biologist”, “Analele Universităţii din Oradea – Fascicula Biologie”, “Lucrări Ştiinţifice: Zootehnie şi Biotehnologii”).

Asociația “Ad Astra” susţine că aceste reviste nefiind certificate, articolele publicate nu prezintă nicio garanţie a corectitudinii demersului ştiintific, iar introducerea unor criterii minimale produce circumstanţe optime realizării unor teze de doctorat submediocre, cu mult sub standardele internaţionale recunoscute.

Asociaţia “Ad Astra” cere Ministerului Educaţiei Naţionale reformularea de urgență a standardelor minimale pentru acordarea titlului de doctor cu respectarea strictă a recomandărilor Comisiilor de specialitate ale CNATDCU.

MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro