Femeile din învățământ pot opta să iasă la pensie la 65 de ani- Ordonanță de Urgență aprobată de Guvern
Guvernul a adoptat, joi, un proiect de ordonanță de urgență care prevede că femeile care lucrează în instituțiile de învățământ se pot pensiona, opțional, la 65 de ani, în loc de 63. Ordonanța transpune în lege o decizie a Curții Constituționale cu privire la vârsta de pensionare.
„Un alt proiect de act normativ este o Ordonanță de Urgență pentru modfiicarea Legii educației în vederea armonizării acestei legi cu Codul Muncii și pentru implementarea unei decizii a Curții Constituționale în ceea ce privește vârsta de pensionare a personalului de gen feminin angajat în instituțiile de învățământ. A fost o lacună a legislației trecute în ceea ce privește vârsta de pensionare, posibilitatea ca persoanele de gen feminin, opțional, să decidă rămânerea în activitate până la vârsta de 65 de ani, așa cum este permis în Codul Muncii și pentru celelalte categorii de profesii. Era o expecție, CCR a decis că este neconsituțional și prin urmare Guvernul a adoptat acestă ordonanță pentru a transpune decizia Curții”, a afirmat șeful Cancelariei Guvernului Ionel Dancă, joi, la finalul ședinței de Guvern.
Legislația în vigoare exceptează persoanele de sex feminin de la posibilitatea de a se pensiona la 65 de ani, iar Curtea Constituțională s-a pronunțat în defavoarea acestei excepții.
i-am auzit pe unii lideri PDL suparati (Blaga, Videanu, Preda), la fel ca pe dvs acum, reprosandu-va lipsa de eleganta. Dvs obisnuiti sa va aparati - in mod corect as zice - invocand libertatea de exprimare. Va reamintesc ca gazetaria inseamna in primul rand expresie. Deci, nu va suparati, va rog, pe stil, cata vreme nu gasiti in el atacuri la persoana. Referiti-va la continut. Or, continutul are la baza ideea de competenta in politica, de profesionalizare a meseriei de politician. Ati sesizat-o, sunt convins, o sustineti la seminarii. Acum o combateti, cu argumentul ca detestati elitismul si ziceti ca alegatorii sunt diversi. De acord. Dupa logica dvs, si candidatura lui Adi Minune in Stefanestii de Jos are justificarile ei. Atunci, nici cu Gigi Becali, coleg cu dvs la PE, n-aveti de ce sa va rusinati. Alegatorii sunt, pana la urma, diversi. Cu astfel de argumente, bune de adormit constiinta, puteti la o adica sa si lucrati impreuna. Sunteti sigur ca asta doriti sa spuneti? Alegatorii sunt diversi, da, dar care o fi rostul politicienilor? Sa-si asume rolul de elita si sa traga electoratul in sus sau sa coboare cat mai jos, la nivelul lui, ca sa-l seduca pentru a acapara puterea? Poporul nu alege, ci partidele isi aleg electoratul. Asta spuneti, nu? Dar asta se cheama, dupa orice manual de politologie, populism. Ma rog, poate gresesc. Dvs sunteti decan la Stiinte Politice, eu gazetar. Acum, sincer: nu-mi place deloc metamorfoza dvs. Doriti, parca, sa fiti cam prea popular, aproape populist. Ca politician, imi placeati asa cum erati inainte. Oleaca mai elitist, nu politician-practician intr-un colegiu cu Piedone, Lili si Teo.
Un gand bun,
dt