Sari direct la conținut

Ce salarii și sporuri vor avea profesorii de la 1 iunie: Creșterile sunt variabile, dar nu mai mici de 18% / Cât va avea un debutant ori un profesor cu vechime

HotNews.ro
Greva a cadrelor didactice, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Greva a cadrelor didactice, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

​Un profesor cu studii superioare debutant are acum, fără niciun fel de alt spor, 2.376 de lei net şi ar ajunge la 2956 de lei net de la 1 iunie, o creștere de aproape 25%, a anunțat joi ministrul Educației Ligia Deca, după ce Guvernul a adoptat Ordonanța privind creșterile salariale din Educație, respinsă însă de profesori. Cu sporuri, creșterea depășește 25% a spus și ministrul Muncii, Marius Budăi.

  • „Cred că, având în vedere că aceste două acte normative răspund solicitărilor cadrelor didactice enunţate pe aproape întreg parcursul de discuţii, este momentul ca toţi să reuşim să prioritizăm copiii, încheierea anului şcolar în bune condiţii şi posibilitatea ca toţi elevii din clasa a VIII-a, clasa a XII-a să poată să dea examenele naţionale.
  • Considerăm că această soluţie, găsită împreună de către Guvern şi federaţiile sindicale, răspunde şi nevoii de echitate în sistem, pentru că pentru debutanţi, creşterea este de 25%, pentru celelalte categorii fiind creşteri variabile, dar nu mai mici de 18%. Sunt creşteri importante care arată angajamentul Guvernului pentru ca salarizarea în educaţie să fie într-adevăr motivantă.”, a declarat joi ministrul Educației, Ligia Deca.

NOILE GRILE DE SALARIZARE DE LA 1 IUNIE – OUG ÎN MONITORUL OFICIAL

Salarii de la 1 iunie: Cât va avea un debutant cât un profesor cu vechime

Ministrul Educației a prezentat și câteva exemple de salarii de la 1 iunie.

  • „Dacă ne referim la bază, deci fără creşterile legate de dirigenţie, învăţământ special sau toate celelalte menţionate de mine mai devreme, un profesor cu studii superioare debutant are acum, fără niciun fel de alt spor, 2.376 lei pe net şi ar ajunge la 2956 lei tot pe net.
  • Un profesor studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv cu experienţă între 5 şi 10 ani ar primi de la salariul actual, fără niciun fel de spor, din nou, subliniez, de la 2713 lei va primi 3365 lei net. Asta înseamnă de la 4678 lei la 5802 lei pe brut.
  • Un profesor studii superioare grad didactic unu, peste 25 de ani vechime va trece de la 3985 lei, din nou fără niciun spor, fără nicio creştere, fără gradaţie, la 4707 lei net. Să reţinem însă că în cele mai multe cazuri, sporurile se aplică, de exemplu, sporul de dirigenţie se aplică la 70% din personalul didactic.”, a declarat Ligia Deca.

Ministrul Budăi a subliniat că prin aplicarea sporurilor, care se face la salariul de bază, creșterea salariilor depășește creșterea de 25% cerută de sindicatele din Educație.

Ce sporuri se adaugă la creșterile salariilor profesorilor

Ministrul Ligia Deca a mai precizat că toate creșterile adoptate astăzi se aplică la salariul de bază din grilă, ceea ce înseamnă că mărirea se va reflecta în toate creşterile sau majorările salariale care se aplică în procente.

  • „De exemplu, dirigenţia, care este 10%, se raportează la aceeaşi bază mărită; gradaţia de merit de care beneficiază 16% din personalul didactic de predare şi didactic auxiliar; învăţământul special, creşterea corespunzătoare de 15%; învăţământul simultan; sporul de zonă sau sporul de penitenciar – toate se aplică la această bază mărită.
  • De asemenea, pentru personalul didactic auxiliar, acel spor pentru control financiar preventiv de 10%, care se acordă în peste 6.000 de unităţi de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică.
  • De asemenea, se majorează suma acordată pentru plata cu ora, pentru că acele cadre didactice care au o astfel de formă, raportarea se face la salariul de bază din grilă. Asta se adaugă, evident, la creşterile realizate deja şi amintite de către domnul ministru Budăi.
  • Pentru personalul nedidactic, care a ajuns la maximul grilei din Anexa VIII/Legea 153, săptămâna trecută, atunci când a fost dată acea ordonanţă de urgenţă în acest sens.
  • Practic, personalul din învăţământ nu numai că a ajuns la maximul de grilă din Legea 153, ci s-a făcut un pas în sensul atingerii noii grile de salarizare care prioritizează într-adevăr educaţia în ansamblul sectoarelor publice din România.”, a spus Deca.

Ce sporuri va primi un profesor debutant peste creșterea de 24,4% a salariului

Ministerul Educației a postat pe Facebook după ședința de Guvern câteva exemple de creșteri salariale și sporurile care se raportează la această bază.

Astfel, în cazul unui profesor debutant cu studii superioare, salariul net va fi de 2956 de lei de la 1 iunie, la această creștere adăugându-se sporul de suprasolicitare neuropsihică de 10%.

După caz, mai spune Ministerul, se mai adaugă creșteri salariale pentru:

– dirigenție, inclusiv pentru educatori și profesori pentru învățământ primar (10%)

– învățământ special (15%)

– învățământ simultan (7-20%)

– predare în zonă izolată (3-20%)

– predare în penitenciar (15%).

Cât crește salariul unui profesor cu peste 25 de ani vechime și ce sporuri se adaugă

Un alt exemplu prezentat de Ministerul Educației este cel al unui profesor cu sutdii superioare, gradul didactic I și peste 25 de ani vechime.

Salariul net unui astfel de profesor va crește de la 3985 lei în prezent la 4707 lei, la care se adaugă sporul de suprasolicitare neuropsihică de 10%, care se calculează tot la această bază.

După caz mai pot fi creșteri salariale pentru:

– dirigenție, inclusiv pentru educatori și profesori pentru învățământ primar (10%)

– învățământ special (15%)

– învățământ simultan (7-20%)

– predare în zonă izolată (3-20%)

– predare în penitenciar (15%).

– gradația de merit (25%)

Ligia Deca susține că sindicaliștii ar fi fost inițial de acord cu etapizarea de 3 ani

După ce HotNews.ro a semnalat că majorările salariale nu sunt peste tot de 25% așa cum au cerut sindicaliștii și nici salariul profesorului debutant de la 1 ianuarie 2024 nu va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ci va fi o creștere etapizată pe 3 ani, Ligia Deca a susținut că sindicaliștii au fost inițial de acord cu această măsură, după care au refuzat.

  • „Discuţia avută cu federaţiile sindicale, de exemplu, la Ministerul Muncii, când am discutat pe grila corespunzătoare sectorului educaţie, a fost că îşi doresc garanţia că noua grilă va pleca de la salariul mediu brut.
  • Când au fost întrebaţi dacă pot accepta o etapizare, având în vedere posibilităţile financiare, au răspuns că da, o etapizare rezonabilă.
  • Adâncind discuţia, s-a ajuns la concluzia că trei ani ar putea reprezenta o etapizare rezonabilă, urmând să se discute detalii vizavi de modul de etapizare, de creşterea în grilă ş.a.m.d. în discuţiile ce vor urma la Ministerul Muncii.
  • Că acum, federaţiile sindicale vin, după ce am adoptat ordonanţa, şi solicită altceva decât am discutat acum două-trei zile la Ministerul Muncii, este o chestiune pe care noi nu o puteam previziona.”, a mai declarat ministrul Educației Ligia Deca.

Profesorii au respins și ultima ofertă a Guvernului și continuă greva

Profesorii resping și ultima ofertă a Guvernului și continuă greva declanșată în 22 mai, au anunțat liderii federațiilor sindicale după noile discuții avute miercuri seară la Palatul Victoria.

Reamintim că ultima ofertă a Executivului este o creștere salarială de 1.000 de lei brut pentru personalul didactic și de 400 de lei brut pentru personalul nedidactic, urmată de o majorare a salariilor etapizat, în următorii trei ani, prin viitoarea lege a salarizării.

  • „Nu suntem de acord cu acel interval de trei ani, de majorare etapizată. Cum la medici s-a putut dintr-o singură tranșă, trebuie să se poată și la profesori
  • Majorarea de la 1 iunie e o problemă, grila, care intră în vigoare de la 1 ianuarie, e alta. Oamenii au spus foarte clar că vor aplicare integrală, nu doar 40%
  • Nu sunt de acord nici cu suma de 1.000 de lei”, a declarat miercuri seara Simion Hăncescu, liderul FSLI.

Astăzi, Simion Hăncescu a spus că lucrurile nu s-au schimbat și că va fi decizia profesorilor dacă revin în școli.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro