Sari direct la conținut

Greva din educație se suspendă – UPDATE

HotNews.ro
Greva generala in educatie, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Greva generala in educatie, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Greva din Educație continuă luni, iar în prima parte a zilei sindicatele urmează să anunțe care este răspunsul lor la ultima ofertă făcută de Guvern, respectiv dacă profesorii continuă sau nu protestul început în urmă cu trei săptămâni. UPDATE: Sindicatele vor suspenda greva generală din educație declanșată în 22 mai.

11:55Sindicatele vor suspenda greva generală din educație declanșată în 22 mai.

Cadrele didactice suspendă greva generală declanșată în 22 mai, au anunțat sindicatele din educație. Condiția este ca Guvernul să adopte OUG care să prevadă că salariul de bază al profesorului debutant va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public, prcum și ca prima tranșă din majorările salarile să fie de 50%, de la 1 ianuarie 2024.

„De mâine profesorii sunt la clase până în momentul în care propunerile noastre apar în Monitorul oficial”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, care urmează să își anunțe demisia, luni.

Anunțul sindicatelor din educație

„Greva se suspendă!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi, prin articol distinct, a:

  • principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;
  • acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.

În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată”, au transmis federațiile sindicale din educație, printr-un comunicat de presă comun

11:49 Câteva sute de profesori din Suceava protestează din nou în stradă, luni, anunțând că sunt pentru continuarea grevei.

11:04Până la această oră, Guvernul nu a primit un răspuns de la sindicatele din educație. Pe ordinea de zi a ședinței de guvern figurează ca fiind în „analiză” cele două OUG pentru educație – cea privind majorările salariale și cea privind acordarea unei prime anuale.

10:30 Răspunsul sindicatelor din educație întârzie. Guvernul a amânat cu jumătate de oră ședința care era programată de la ora 11.00, astfel că aceasta va începe la 11.30.

Nicolae Ciucă este aşteptat să-și depună luni demisia din funcția de premier. Planul pentru plecarea de la Guvern a fost discutat la nivelul Coaliției cu președintele Klaus Iohannis, însă un anunț formal nu a fost făcut, totul depinzând de greva din Educație.

09:30Profesorii par să nu cedeze și să continue greva greva generală declanșată în 22 mai. La această oră, sindicatele sunt în ședință cu liderii din teritoriu, un răspuns oficial fiind așteptat la ora 10.00.

Semnalale sunt că profesorii nu ar ceda, în condițiile în care principala lor revendicare – salariul profesorului debutant să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie – se regăsește doar în expunerea de motive în ultima OUG, pusă în dezbatere publică.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, după consultările cu sindicatele din educație, că Executivul a arătat că ceea ce a promis a făcut, iar luni, după răspunsul profesorilor, va avea loc o nouă şedinţă de Guvern pentru adoptarea OUG privind salariile.

După încheierea ședinței de guvern de duminică, ministrul educației, Ligia Deca, a spus că sunt „semnale pozitive” că greva se va încheia luni. Deca a precizat că măririle de salarii promise vor intra în vigoare în momentul în care ordonața de urgență va fi adoptată, în cazul în care profesorii vor fi de acord cu propunerile din proiect.

Care este ultima ofertă a guvernului, potrivit sindicaliștilor din Federația „Spiru Haret”:

  • 25% creștere salarială medie de la 1 iunie, pentru personalul didactic, prin modificarea OUG 53/2023;
  • 1500 de lei acordați pe 5 octombrie din fonduri europene pentru personalul didactic și didactic auxiliar (anual, până în 2027);
  • 500 de lei acordați pe 5 octombrie din fonduri europene pentru personalul nedidactic (anual, până în 2027);
  • Emiterea unei ordonanțe de urgență, care va avea în conținutul ei principiul potrivit căruia salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic, iar grila negociată cu reprezentanții Ministerului Educației, la solicitarea prim-ministrului, să fie aplicată în două tranșe. Prima tranșă de 50%, care va fi diferența dintre salariul maxim al fiecăruia prevăzut de noua lege de salarizare și salariul aflat în plată la 31 decembrie 2023, majorare care se va aplica începând cu data de 1 ianuarie 2024. În urma discuțiilor de astăzi (duminică) de la Guvern, Executivul s-a angajat că astăzi proiectul de ordonanță de urgență va fi pus în dezbatere publică pentru a putea fi consultat de toți membrii de sindicat aflați în grevă, iar până mâine, la ora 10.00, federațiile sindicale trebuie să dea răspunsul final dacă acceptă sau nu ultima ofertă.

Marius Nistor – preşedintele Federaţiei Sindicatelor Spiru Haret a declarat duminică despre Ordonanţa de Urgenţă pusă în transparenţă de Guvern că majorarea salarială pentru debutanţi va fi de aproximativ 31% şi se poate ajunge la 3.100 de lei net. Despre atmosfera din rândul cadrelor didactice, el a spus că deocamdată se pun foarte multe întrebări, se fac calcule şi toată lumea este sub presiune.

„Suma de 1.000 de lei brut a crescut la 1.300 de lei. În momentul de faţă, colegii noştri în teritoriu analizează textul ordonanţei, analizează Anexele, se fac calcule pentru a vedea la ce nivel de salarizare vor ajunge dacă această Ordonanţă va intra în vigoare”, a spus Nistor.

Ordonanța de urgență 56/2023, care prevede că probele orale de la Bacalaureat nu se mai țin și vor fi echivalate cu mediile anuale din timpul liceului, iar Evaluarea Națională la clasa a VI-a este anulată ca urmare a grevei profesorilor, a fost publicată în Monitorul Oficial, a anunțat Ministerul Educației.

Anul școlar se va încheia vineri, 16 iunie, chiar dacă profesorii vor continua greva până când vor vedea promisiunile legate de mărirea salariilor într-un act normativ. Ministrul educației, Ligia Deca, a explica duminică după ședința de guvern că acest lucru este „pentru binele tuturor” având în vedere că de la jumătatea lunii cresc temperaturile în clase și ar fi disconfort pentru elevi și dascăli.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro