Sari direct la conținut

Ploșnițe într-un cămin al Universităţii din Braşov

HotNews.ro
Plosnita, Foto: Deming9120 | Dreamstime.com
Plosnita, Foto: Deming9120 | Dreamstime.com

Studenţi ai Universităţii Transilvania din Braşov au reclamat Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) faptul că în camerele unde sunt cazaţi în căminele din campus au apărut ploşniţe.

DSP Braşov a primit o sesizare care arată că în cămine din campusul Universităţii Transilvania au apărut ploşniţe.

„Avem o sesizare din partea unor studenţi care vizează prezenţa ploşniţelor în cămine. Urmează un control la faţa locului, se va face anchetă, care va stabili exact situaţia”, a declarat, miercuri, pentru News.ro purtătorul de cuvânt al DSP Braşov, Diana Pop-Goşman.

Ea a precizat că nu se cunoaşte, deocamdată, care este amploarea fenomenului, verificările urmând a arăta câte cămine din campus sunt afectate de prezenţa insectelor.

Profesorul Daniel Munteanu, prorector la Universitatea Transilvania din Braşov, a declarat pentru News.ro că prezenţa ploşniţelor a fost semnalată într-o cameră situată la etajul al şaselea al căminului 11 din complexul studenţesc „Colina”.

Studenţii care ocupau acea cameră, dar şi cei din camerele vecine au fost mutaţi temporar.

„Avem un contract anual cu o firmă specializată care face, de două ori pe an, intervenţii generale pentru dezinsecţie, în vacanţa de primăvară şi în septembrie, înainte de începerea anului universitar. Contractul cu această firmă este unul de tip open, firma poate fi chemată în situaţii punctuale. Aşa s-a întâmplat şi acum. În 25 martie a fost reclamată apariţia insectelor, în 26 s-a intervenit, apoi s-a intervenit din nou în 29 martie”, a declarat Daniel Munteanu.

El a precizat că intervenţiile în astfel de cazuri sunt unele complexe şi nu se fac doar în camera în care apar insectele, ci şi în camerele învecinate. În acest caz, camera afectată fiind situată într-o laterală a imobilului şi la ultimul etaj, s-a intervenit şi în camera învecinată şi în cea de dedesubt.

Intervenţiile în acest caz sunt complexe şi, în funcţie de constatările angajaţilor firmei specializate, se scot inclusiv prizele şi blaturile din incintele afectate.

Ce sunt și cum se „manifestă” ploșnițele

Ploșnițele sunt insecte foarte mici, care la maturitate ating lungimea de 4-5 milimetri și lățimea de 1-3 milimetri. Culoarea lor este de regulă translucidă (sunt aproape invizibile) și se transformă în cafeniu după ce se hrănesc cu sânge.

Practic, dimensiunea și culoarea le fac destul de greu de observat cu ochiul liber. Se adăpostesc, de obicei, la cusăturile saltelelor, la colțurile greu accesibile ale mobilei, în cărți, dar dimensiunile foarte mici le ajută să se adăpostească și în alte locuri foarte înguste și greu accesibile, precum fisurile din perete sau din parchet, în tapet sau în tavanul fals, în ramele tablourilor etc.

Pot fi prezente și în pensiuni și hoteluri și te poți trezi că le aduci cu tine acasă în bagaj. De asemenea, mobila second hand poate transmite ploșnițele dintr-o locuință în alta. Este important de știut că ploșnițele pot supraviețui perioade lungi de timp fără hrană (de ordinul săptămânilor), ceea ce le face și mai greu de prins.

Adesea, ploșnițele lasă mici pete de culoare închisă vizibile pe lenjeria de pat sau pe salteaua patului. Sunt de fapt mici urme de sânge închegat. Cel mai adesea, insectele sunt bine ascunse în locuri inaccesibile și sunt foarte greu de văzut, însă dacă găsești astfel de urme pe așternuturi și urme roșii de înțepături pe corp, este foarte posibil să ai ploșnițe în locuință.

Ploșnițele depun sute de ouă. (Foto: Dreamstime.com)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro