Sari direct la conținut

UPDATE Curtea Constitutionala: Legea pensiilor speciale pentru alesii locali, neconstitutionala

HotNews.ro
Curtea Constitutionala a Romaniei, Foto: Agerpres
Curtea Constitutionala a Romaniei, Foto: Agerpres

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis miercuri ca este neconstitutionala legea referitoare la pensiile speciale pentru alesii locali, dupa ce a admis sesizarea Guvernului, anunta Agerpres.

Sesizarea Executivului se referea la obiectia de neconstitutionalitate a actului normativ de modificare si completare a Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali.

„Cu pensiile alesilor locali am admis sesizarea Guvernului, obiectia de neconstitutionalitate plecand de la premisa ca dupa reexaminare Parlamentul nu a urmat de la inceput calea care ar fi trebuit pentru ca noi declarasem deja in intregime ca este neconstitutionala si ca trebuiau parcurse de la inceput fazele parlamentare – nu s-a tinut cont de decizia noastra anterioara prin care le ceream legiuitorului si initiatorilor sa precizeze clar natura juridica a indemnizatiei. Ei au botezat-o indemnizatie, dar in paralel s-au referit si la dreptul la pensie, au conditionat de vechimea in munca. Daca ei vor sa repete aceasta initiativa (…) vor trebui sa se pronunte clar asupra modului de calcul al indemnizatiei atunci cand alesii locali au mai mult de trei mandate de diferite feluri – primar, consilier judetean, vicepresedinte – pentru ca acum nu rezulta clar cum va trebui calculat”, a declarat presedintele CCR, Valer Dorneanu.

Potrivit acestuia, Parlamentul ar trebui, in cazul in care revine asupra acestei initiative, sa nu mai faca discriminare intre diverse categorii de alesi locali.

Dorneanu a mentionat ca asupra surselor de finantare care au fost nominalizate ca apartinand bugetului local nu este suficienta doar aceasta trimitere, ci precizari cum se constituie aceste resurse. „Doar trimiterea la resursele locale te duce implicit la ideea ca ele trebuie sa fie suplimentate”, a afirmat el.

In 27 iunie, premierul Dacian Ciolos a anuntat ca Executivul a contestat din nou la CCR legea privind pensiile speciale.

„Din lege nu reiese clar cum ar urma sa fie finantate aceste pensii sau indemnizatii speciale. Ele, asa cum e prevazuta legea acum, ar continua sa impacteze bugetul de stat pentru ca si bugetele locale, in mare parte, sunt alimentate tot din bugetul de stat. Si, pe de alta parte, nu se respecta principiul contributivitatii, legea aceasta ar urma sa se aplice retroactiv, deci am cerut din nou CCR sa clarifice daca aceste elemente, care in continuare sunt mentinute in lege, sunt constitutionale”, a explicat Ciolos, la acea data.

Totodata, premierul a precizat ca impactul bugetar al aplicarii legii in forma actuala adoptata de Parlament este in jur de 400 de milioane de lei pe an.

Pe 26 decembrie 2015, Guvernul a sesizat CCR cu privire la unele aspecte ale Legii referitoare la pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor de Consilii Judetene – Legea de modificare si completare a Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali.

Sesizarea avea in vedere incalcarea mai multor articole din Constitutie referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiti alesi locali, acordarea retroactiva a drepturilor speciale si neasigurarea finantarii pentru indemnizatiile nou create.

In ianuarie, CCR a admis sesizarea Guvernului si a decis ca sunt neconstitutionale dispozitiile privind pensiile speciale pentru alesii locali.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro