Sari direct la conținut

Iasi: O echipa de medici a transplantat un rinichi de la mama la fiica acesteia / La 11 ani, fata avea insuficienta renala in ultimul stadiu si cantarea doar 21 de kilograme

HotNews.ro

O echipa de medici de la Spitalul ”C. I. Parhon” si de la Spitalul de Pediatrie ”Sfanta Maria”, din municipiul Iasi, a efectuat un transplant renal de la mama la fiica, interventia fiind al douazecilea transplant de rinichi efectuat in acest an de medicii ieseni, conform cadrelor medicale, potrivit Agerpres.

Purtatorul de cuvant al Spitalului ”C. I. Parhon”, Ionut Nistor, a declarat miercuri ca o femeie din judetul Vrancea a decis sa salveze viata fiicei sale, in varsta de 11 ani, donandu-i un rinichi. Din cauza afectiunii renale, minora cantareste doar 21 de kilograme si arata ca un copil de cinci ani.

„Este un copil de 11 ani putin dezvoltat. Si-a facut analizele in urma cu doua luni. Tot atunci a fost diagnosticata cu insuficienta renala in ultimul stadiu. Din pacate, nu s-a mai putut face nimic pentru a se trata boala. Solutia era ca trebuia fie efectuarea dializei sau transplantul renal. Pe viitor, viata copilului va decurge aproape normal, speram noi, cu acest rinichi primit de la mama. Credem ca este important ca atunci cand sunt mici semne, sa mergem la doctor (…), sa ne facem analizele pentru ca, din pacate, bolile de rinichi nu dor, insuficienta renala nu doare”, a afirmat dr. Nistor.

Potrivit dr. Cornel Morosanu interventia a fost ”un succes”, chiar daca transplantul a fost facut de la un adult la un copil.

„S-a decis efectuarea transplantului pentru ca functia renala era extrem de afectata. Transplantul a fost de la mama de 30 de ani, la un copil de 11 ani. Aici apar alte probleme pentru ca e un rinichi mare introdus intr-un organism mic. Tehnica trebuie adaptata, nu poate fi conectat din punct de vedere vascular ca la adult, ci pentru un copil. (…) Si rinichiul de la mama avea niste particularitati mai deosebite. Lucrurile au fost delicate din mai multe puncte de vedere, dar lucrurile sunt bune, analizele sunt normale. (…) Transplantul la copil reprezinta o noua sansa la viata. Dupa transplant speram sa creasca, sa se dezvolte in mod normal, sa ajunga la pubertate, la adolescenta, un adult asa cum trebuie”, a declarat dr. Morosanu.

Conform medicilor care au efectuat transplantul, acesta a fost cel mai complex caz cu care s-au confruntat pana acum. Interventia chirurgicala reprezinta al douazecilea transplant de rinichi efectuat in 2017, la Spitalul ”C.I. Parhon” din Iasi.

„Multumim familiilor care au fost generoase si au acceptat donarea. Ar merita sa incepem din nou campania pentru donare. (…) Reamintesc, este unul dintre acele momente magice in medicina, alaturi de nastere, in care un bolnav devine sanatos sau aproape sanatos, incepe sa fie din nou activ, inserat social. Este o renastere. Este un moment de magie, suntem in preajma Craciunului, si cred ca trebuie sa subliniem acest lucru”, a declarat coordonatorul Centrului de Transplant Renal de la Iasi, prof. univ. dr. Adrian Covic.

In judetul Iasi, conform statisticilor, sunt 500 de persoane care fac dializa, iar 300 de persoane din Iasi si alte judete sunt pe lista de asteptare a transplanturilor renale.

„Este un an care ne-am fi dorit sa fie mai bogat in interventii de transplant. Pe de alta parte, inceputul de an a fost greu. A fost un numar mic de interventii initial. Ulterior, acest numar a crescut incat putem spune ca ne apropiem de anul 2016, cand au fost 23 de transplanturi. Speram ca 2018 sa fie un an mai bun, cu mai multe interventii, cu mai multi pacienti salvati, mai multi copii operati si mai putini pacienti pe listele de asteptare de transplant”, a mai spus dr. Ionut Nistor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro