Sari direct la conținut

Judecătorii britanici au decis extrădarea lui Alexander Adamescu. Decizia nu este definitivă

HotNews.ro

Judecătorii britanici au decis extrădarea omului de afaceri Alexander Adamescu, cercetat pentru dare de mită în România, informeazăDigi24.

Omul de afaceri Alexander Bogdan Adamescu a fost arestat preventiv, pe 2 martie, în Marea Britanie, după ce avocații săi ar fi prezentat judecătorilor din Regatul Unit un document ce ar fi fost emis de Administrația Națională a Penitenciarelor, instituție care a spus că documentul nu îi aparține.

Adamescu a încercat apoi să obțină eliberarea pe cauțiune dar, ”nefiind convinsă de explicațiile oferite în legătură cu prezentarea acelui document, instanța a respins cererea”, spunea pe 29 martie Direcția Anticorupție.

Bogdan Alexander Adamescu (39) încearcă să evite extradarea în România, unde urmează să fie judecat în dosarul în care este acuzat de dare de mită împreună cu tatăl sau, Dan Adamescu, decedat în ianuarie 2017. Pe numele lui Adamescu jr. judecătorii au emis un mandat de arestare în lipsa în mai 2016, fiind acuzat că se sustrage anchetei penale din 2014, când a fost deschis dosarul.

Adamescu a fost prins la Londra în iunie 2016, iar de atunci se luptă în instanță pentru a evita extradarea în România. Are chiar o pagină de internet intitulată friendsofalexanderadamescu.org, în care se prezintă victima politică și a abuzurilor statului român. Adamescu jr. duce o intensă campanie de lobby în presa internațională împotriva DNA și împotriva mandatului european de arestare.

Susținătorii săi se referă la el ca la un dramaturg, scriitor de piese de teatru care trăiește din 2012 la Londra.

Apărătorii omului de afaceri susțin că acesta ar fi o victimă a „persecuțiilor politice” și că mandatul de arestare ar fi fost emis abuziv, doar pentru a împiedica procesul la Curtea de Arbitraj de la Washington (ICSID) dintre Alexander Adamescu, The Nova Group și statul român.

Potrivit procurorilor, în cursul lunilor iunie și decembrie 2013, Bogdan Alexander Adamescu, împreună cu tatăl său, a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro respectiv 23.000 lei magistraților Stanciu Ion și Rovența Elena, judecători la Tribunalul București – Secția VII Civilă, pentru ca în schimb aceștia să dispună, în dosare privind procedura insolvenței, soluții favorabile unora dintre societățile la care acționar era Dan Adamescu.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro