Muftiul Muurat Iusuf: România, model de referinţă pe plan mondial pentru respectarea drepturilor comunităţii musulmane minoritare
Şeful Cultului Musulman din România, Muftiul Muurat Iusuf, a declarat marţi, la Istanbul, în cadrul Summit-ului mondial al comunităţilor musulmane minoritare, că România constituie un model de referinţă pe plan mondial în domeniul acordării de libertăţi religioase şi respectării drepturilor confesionale şi culturale ale minorităţii respective, potrivit Agerpres.
Liderul religios al musulmanilor din România, muftiul Muurat Iusuf, a precizat că în cadrul intervenţiei pe care a avut-o la Summit-ul mondial al comunităţilor musulmane minoritare, ce se desfăşoară în perioada 16-19 aprilie, la Istanbul, a susţinut că politica de stat din România în privinţa respectării drepturilor comunităţilor religioase minoritare, precum cea musulmană, poate fi considerată model de referinţă pe plan mondial.
„Eu am argumentat faptul că minoritatea religioasă musulmană reprezintă o comunitate confesională respectată cu statut bine definit pe măsura vechimii existenţei de 900 de ani pe teritoriul patriei noastre România. În România, drepturile şi tradiţiile culturale şi confesionale ale musulmanilor sunt respectate şi, ca atare, sunt exercitate întocmai preceptelor de bază, pornind de la recunoaşterea şi acordarea zilelor libere cu ocazia sărbătorilor oficiale până la specifica chemare la rugăciune adresată public de imami, din minaretele moscheilor. Şi vreau să vă spun că asta nu este puţin lucru, având în vedere că sunt state în Europa unde această tradiţie nu este îngăduită”, a declarat, pentru AGERPRES, muftiul.
Potrivit şefului Cultului Musulman din România, comunitatea confesională pe care o reprezintă numără 66.700 de credincioşi, conform recensământului oficial, şi este deservită de 60 de imami care slujesc în cele 78 de lăcaşe de cult din ţară, cele mai multe aflându-se în judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila şi Galaţi. Pentru pregătirea personalului clerical, în municipiul Medgidia fiinţează Liceul Teologic Musulman, iar pentru predarea orelor de religie în şcoli sunt încadraţi 25 de profesori, în mare parte provenind din rândul imamilor.
Lucrările Summit-ului mondial al comunităţilor musulmane minoritare, la care participă 250 de clerici musulmani de înalt rang din 120 de state din Europa, Africa, Asia, America de Nord şi America de Sud, Australia şi India, au fost deschis luni la Palatul Dolmabahce, din Istanbul, în prezenţa preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogann şi a prim-ministrului Binali Yildirim.