Sari direct la conținut

Mutarea ambasadei la Ierusalim – Dăncilă: Nu este o decizie, este lansarea unei platforme de discuţii / Dragnea, în urmă cu o zi: Această decizie este luată / MAE: Mutarea se va face după consultarea tuturor instituțiilor cu atribuții în materie de politică externă 

HotNews.ro

În condițiile în care liderul PSD, Liviu Dragnea, spunea joi seara că Guvernul a adoptat un memorandum privind relocarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, premierul Viorica Dăncilă a precizat vineri că memorandumul aprobat de Guvern reprezintă doar „lansarea unei platforme de discuții”, în timp ce Ministerul Afacerilor Externe precizează că „a fost lansat un proces de analiză și evaluare”. Anunțul făcut de Dragnea a fost dur criticat de președintele Klaus Iohannis, dar a fost salutat, în schimb, de autoritătile din Israel.

„Nu este o decizie, este lansarea unei platforme de discuții. Nu este o decizie, deci nu am încălcat niciun tratat internațional”, a declarat premierul, la Parlament, întrebată dacă decizia Guvernului privind mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim încalcă tratatele internaționale.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat joi că s-a luat decizia de a muta ambasada României în Israel la Ierusalimși o să înceapă procedurile în acest sens. Acesta a subliniat că mutarea ambasadei ”poate și crede că va aduce niște beneficii foarte mari pentru România”.

”Este această decizie luată, cu care eu am ieșit prima dată, o susțin, guvernul a acționat în consecință și încep procedurile”, a spus Dragnea, joi seară, la Antena 3.

Anunțul a fost dur criticat de președintele Klaus Iohannis, dar a fost salutat, în schimb, de autoritătile din Israel.

Klaus Iohannis nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu mutarea ambasadei României din Israel la Ierusalim, se spune într-un comunicat al Administrație Prezidențiale.

Președintele, în calitate de titular al deciziilor de politică externă a României și ca reprezentant al României în plan extern, în conformitate cu prevederile constituționale, reiterează faptul că poziția constantă a țării noastre în ceea ce privește Procesul de Pace din Orientul Mijlociu rămâne neschimbată”, a afirmat Cotroceniul vineri.

De altfel, memorandumul ar fi fost adoptat în ultima ședință de guvern, la care ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, nu a participat, el aflându-se săptămâna aceasta în mai multe vizite externe (în prezent în Tunisia, conform site-ului MAE).Ziare.comscrie, citând surse politice, că memorandumul a fost semnat în schimb, din partea MAE, de un „secretar de stat apropiat lui Liviu Dragnea” și trecut apoi la documente confidențiale. În plus, documentul nu este nici la ora actuală public și, în ciuda solicitărilor către Biroul de presă al Guvernului, nu poate fi obținut.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis că mutarea ambasadei României din Israel se va face după consultarea tuturor instituțiilor și actorilor care au atribuții în materie de politică externă, potrivit Constituției. În același timp, procesul implică și consultarea partenerilor strategici ai României.

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a explicat pentruZiare.comcare este procedura în astfel de situații.

„Ca procedură, lucrurile se derulează în felul următor: MAE face un memorandum care se adresează Guvernului, el se avizează de Guvern și se aprobă de președintele României. Dar subliniez încă o dată: în primul rând, președintelui i se prezintă rezultatele consultărilor cu partenerii europeni. Aceste consultări sunt obligatorii. Dacă nu le-a desfășurat, MAE are o responsabilitate”, a declarat Diaconescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro