Sari direct la conținut

Prima reacție a Bisericii după înfrângerea de la referendumul pentru interzicerea căsătoriilor gay: Un succes nedeplin / Atitudinea românilor trebuie respectată şi analizată

HotNews.ro
Patriarhul Daniel, Foto: Facebook/ Agentia de stiri Basilica
Patriarhul Daniel, Foto: Facebook/ Agentia de stiri Basilica

Biserica Ortodoxă Română vorbește, într-o primă reacție după ce referendumul pentru interzicerea căsătoriilor homosexuale nu a întrunit cvorumul pentru a fi validat, despre un „succes nedeplin” și afirmă că „atitudinea pe care românii şi-au asumat-o, prin participare la vot sau prin neprezentare la vot, trebuie respectată şi analizată, iar democraţia bazată pe libertatea civică trebuie cultivată mai intens prin informare corectă şi permanentă privind tema dezbătută public”.

„În urma invalidării referendumului din 6-7 octombrie 2018 pentru redefinirea căsătoriei, Patriarhia Română îndeamnă la unitate spirituală şi la apărarea în continuare a familiei binecuvântate de Dumnezeu, se arată într-un comunicat intitulat „Un succes nedeplin ne cheamă la mai multă speranţă şi lucrare” și publicat pe site-ul basilica.ro.

BOR susține că și-a „împlinit misiunea ei civică şi morală în spațiul public, unde a afirmat şi apărat identitatea şi valoarea familiei ca instituţie umană creată şi binecuvântată de Dumnezeu” și mulțumește „celor aproape patru milioane de cetăţeni români care au răspuns pozitiv prin participarea lor la vot”.

Biserica apreciază că, deși referendumul recent nu a fost validat, acesta a oferit posibilitatea de a cunoaşte „gradul de secularizare al societăţii româneşti de astăzi, precum şi principalele poziţionări din societate privind afirmarea şi apărarea valorilor morale bazate pe credinţa în Dumnezeu şi istoria bimilenară a poporului român”.

„În acest context social, Biserica Ortodoxă Română are datoria de a susţine şi promova în continuare familia binecuvântată de Dumnezeu şi valorile credinţei creştine”, se mai arată în acest comunicat.

ARHIVĂ COMENTARII
qwerasdf • 2018-10-08 10:59:22
10 57
clint • 2018-10-08 11:12:22
sa iasa odata din scoli. Pe scurt, copiii sunt obligati de facto sa invete religie din clasa 0 in timp ce materii ce le-ar putea folosi mai tarziu ca istorie, geografie, incep sa fie introduse abia de la casa a IV-a incolo. Desi teoretic religia e optionala, nu exista o alternativa la ora de religie si exista multe alte chichite care o fac in general obligatorie de fapt.
7 35
tirolez • 2018-10-08 12:17:07
Nu e adevarat(peste tot), din experienta mea cine a vrut s-a retras de la religie, nu a comentat nimeni nimic. Nu a fost mereu posibil sa fie ultima/prima ora, dar s-au gasit solutii decente.
14 7
Cardplayer • 2018-10-08 14:08:56
Daca s-ar introduce ore de socialism din clasa 0 la care toti copiii ar trebui sa participe in afara de cazul in care i-ar retrage parintii, ai considera asta ceva propagandistic? O materie este optionala daca se inscriu doar cei ce vor, nu invers, cu invariabile presiuni, batai de cap si frica de ostracizare sociala (au fost nenumarate articole, bloguri pe tem asta)
2 9
andipetre • 2018-10-09 02:34:36
2 0
Dalinar • 2018-10-08 15:57:59
Pe baza de inscriere???
1 2
animatron • 2018-10-08 11:18:28
E in fisa postului, cand esti Papa sau Patriarh, sa sustii opinii conservatoare legate de univers, de patrie, de familie, de devenirea individuala. Nu mira pe nimeni si e normal. Sentimentul religios este unul intrinsec fiintei umane, mintea noastra are nevoie de ceva care sa transceada simplismul logicii binare sau dificultatea acceptarii unei realitati adesea tragice. Mergem cu totii catre neant, catre disparitie, in fiecare zi murim cate putin si suntem dezamagiti ca "stiinta" nu are nici un raspuns deocamdata, asa ca multi nu suporta incertitudinea si imagineaza o lume "de dincolo" care sa le permita o noua viata. Religia le aduce raspunsuri relativ confortabile si pentru mare parte a semenilor nostri de pe planeta e o usurare. E inacceptabil sa ii dispretuim si sa-i insultam doar pentru ca ei gandesc altfel, doar pentru ca ei isi pun sperantele intr-o Putere care ar depasi puterea omeneasca. Cei care isi injura bunicii si parintii doar pentru ca sunt credinciosi sunt mult, mult mai putin decat oameni, nu merita nici un fel de respect sau atentie. Romanii au un fel aparte de a privi relatiile cu "popimea" si cu Biserica stramoseasca. Ei tin la traditii si cutume vechi, le plac astfel de initieri si ritualuri, sunt sensibili la simboluri si exemple de comportament nobil, nu ignora superstitiile, nu resping ce vine de la strabuni, sunt captivati de trecut, de povestile despre daci, despre domnitori evului mediu, etc. Dar in nici un caz nu-si ridica preotii la rang de "sfinti" atot cunoscatori, cazurile de acest fel sunt rarisime, de obicei oamenii merg la biserica pentru diferite ritualuri dar nu-si fac iluzii niciodata cu privire la comportamentul real al unui preot cu nevasta si copii, un individ absolvent de seminar teologic care e un simplu om ca si ei, atat. Am observat ca sunt fantasme la unii, legate de influenta BOR asupra "poporului", dar se dovedeste sistematic ca sunt doar iluzii si isterii, romanii sunt destul de echilibrati in a evalua "popii"
4 29
2018-10-08 12:37:40
4 20
Ochii_pe_voi • 2018-10-08 11:01:18
Misiunea Bisericii ar trebui să fie cu totul alta. Dar e greu ca popimea română să priceapă că nu e treaba ei ce fac românii noaptea în pat.
3 23
neo13 • 2018-10-08 11:04:55
Un mesaj inspirat era: "ne lepadam de drac nea!"
2 19
clint • 2018-10-08 11:08:48
a ministerului educatiei. Acum, ca ati luat la cunostinga "gradul de secularizare" a societatii romanesti, va rugam sa scoateti religia afara din scoli. Sau macar propuneti-le o alternativa serioasa gen ore de educatie civica, etica/moralitate laica, samd. Momentan, desi teoretic este optionala, copiii sunt de cele mai multe ori obligati sa invete religie. Cu ce drept ne obligati de facto copiii sa invete Exaltatii religiosi ( incepand cu coalitia pentru familie ) vor spune ca nu exista alta cale de a invata moralitate, toleranta, decat pe cale religioasa. Chestie care nu e sustinuta deloc de fapte, din contra, un search simplu pe Google releva ca cei mai toleranti copii provin din familiile non-religioase.
4 27
tirolez • 2018-10-08 12:15:26
Nu,nu sunt obligati. Adevarat ca nu toti pot avea religia prima sau ultima ora, dar prin rotatie toti din scoala au avut "facilitatea" asta. Iar educatie civica e materie la ciclul primar, in gimnazial exista educatie sociala. Altfel cum sa ajunga bietii copii sa stea la scoala 6 ore pe zi? Plus drumuri si teme, ne batem joc de ei, sunt mai solicitati decat adultii.
9 8
Ochii_pe_voi • 2018-10-08 12:19:30
Sute de asociatii de copii pe care BOR ii mancurtizeaza de mici, dupa metoda "sfintei tinerete legionare". Icoane pe toti peretii scolilor, ore de religie idioate.... Tara de habotnici, asta vrea popimea imbuibata in ziua de azi
5 14
bogdan1477 • 2018-10-08 11:21:27
Auzi la ei, cica "succes nedeplin"... Mai degraba e un esec rasunator, atit timp cit poporul v-a intors efectiv fundul. Foarte putini mai cred in balivernele servite de voi, foarte putini va mai urmeaza orbeste. Din ce in ce mai multi crestini ortodocsi intleg ce mare diferenta e intre credinta personala si o biserica condusa din limuzina care presteaza servicii electorale contra cost. Cu ocazia asta au vazut si politicienii cita influenta mai aveti asupra poporului si citi bani mai valorati pe piata pomenilor electorale. Foarte probabil la viitoarele alegeri ciuma rosie va prefera sa bage banii in sacosa de la pesedeu in loc sa va plateasca pe voi.
3 27
Rahan5 • 2018-10-08 11:28:10
Desigur ca muritorii de rand au dreptul doar la Votul Universal al Prostimii. Patriarhul Daniel fiind ales Patriarh prin Vot Universal al Consiliului de Ingeri presidat de Dumnezeu. Daca Daniel nu e chiar Diavolul in persoana, cu siguranta ca Daniel e prost de da in gropi si nu-si da seama ce ridicol este. E o singura solutie rapida pentru el: Demisia !. Si sa-si ia cu el la Manastirea de Retragere Clopotul turnat cu chipul lui la Catedrala cea Noua din Bucuresti. Si sa-l bata acolo zilnic sa alunge spiritele rele care ii tot dau tarcoale. Foarte probabil ca Patriarhul Teoctist a colaborat cu Securitatea ca si Daniel. Dar pe langa Daniel, era un adevarat intelectual.
3 12
mircea • 2018-10-08 11:32:20
Să nu mai afurisească românii.Să nu se mai alieze cu infractorii.Să nu-i mai puneți pe cei fără Dumnezeu,infractori dovediți,curvari,ticăloși,să ne dea lecții de bună purtare.
2 19
Mariicaialbastri • 2018-10-08 11:39:52
ca gradul de secularizare, dar ce-ați zice de niște întrebări introspective despre gradul de discreditare al BOR datorită cazurilor de arghirofilie acută, pedofilie și colaborarea notorie a înalților ierarhi cu Securitatea? Poate vă vine mintea la cap și nu mai decorați cu înalte distincții cleptocrați ca Liviu Dragnea și pitecantropi ca Gigi Becali.
2 21
alex34 • 2018-10-08 12:14:40
"acesta a oferit posibilitatea de a cunoaşte „gradul de INDOBITOCIRE al societăţii româneşti" si i-a facut sa realizeze ca mai e loc destul, au de lucru in perioada urmatoare...
2 7
Aspus • 2018-10-08 11:41:26
goale si intunecate daca o tineti in ritmul asta. Ati investit degeaba, macar de faceati niste concedii in loc sa ridicati monstri de beton ce se deschide o data pe saptamana pentru 4 ore pentru cateva babe. De 25 de ani este ora de religie in scoli iar rezultatul este dezastros. Apartineti din ce in ce mai mult istoriei nu timpurilor prezente si asteptarilor oamenilor moderni. Ati rezistat mileniilor ca sa dispareti in mai putin de 100 de ani datorita faptului ca sunteti ingusti si hapsani.
2 21
ipolitic • 2018-10-08 13:19:22
bisericile goale pot fi transformate usor in muzee de stiinta, cu exponate din flora si fauna, cu dinosauri vechi de milioane de ani, unde se va invata teoria lui Darwin(un savant nascut prin mila lui Dumnezeu) despre teoria evolutiei de la Big Bang incoace (cand Dumnezeu a creat universul), Ce-i asa de greu? Adaptati-va!
1 7
Marius • 2018-10-09 09:36:37
In occident deja s-a intamplai si se intampla asta si anume bisericile sunt transformate in biblioteci, ..., pentru ca erau mai mult goale.
0 0
Soljenitin • 2018-10-08 11:44:51
Succes nedeplin? Ce-i aia, un soi de "am infrant"? Sau poate un fel de "i-am batut de s-au ca..at pe noi"?
2 21
jorj_bv • 2018-10-08 11:47:26
mai putini bani aruncati in biserici, ci in scoli si spitale. Infrastructura e deficitara dar aruncam 40 milioane de euro pentru ca niste structuri politice si religioase au vrut niste confirmari de forta.
2 17
dessik • 2018-10-08 11:49:21
Si unde este partea cu succesul? BOR nu poate recunoaste ca au pierdut, si au compus acest text sofisticat care nu spune nimic. Baieti, recunoasteti, tocmai v-ati facut de ras. Din acest referendum putem invata ca in tara asta sunt destuli oameni care mai si gandesc, nu fac tot ce le "toarna in creier" preotul.
1 18
ipolitic • 2018-10-08 14:11:25
Un succes nedeplin este egal cu un nesucces deplin? De fapt se zice insucces, dar insucces pare un termen mai indulgent decat nesucces. BOR este cea mai mare, raspandita, bogata, puternica organizatie din Romania. Cca. 80% din populatie este crestin-ortodoxa. Unde e succesul?
0 6
anton_carpati • 2018-10-08 17:04:44
"știu că nu se scoală, da ui' ce frumos atârnă" #brightside
0 3
ciuma.rosie • 2018-10-08 12:44:06
... oricine e la putere . In cazul de fata slugi ptr un infractor condamnat de 2 instante, D R A G N E A e numele lui .
2 8
liviu_ • 2018-10-08 12:50:38
"familia binecuvântată de Dumnezeu" care dintre ele?! camilia cu femeile luate cand curecesti un oras (doar cele virgine ca restu trebuie omorate)?! familia poligama?! familia cu mireasa de 12 ani?! familia dintre frati care sunt si sot/sotie?! etc etc etc?! toate astea SUNT IN BIBLIE!!! deci... despre care "familia binecuvântată de Dumnezeu" vorbeste bor?!
5 6
n.dumiritu • 2018-10-08 13:31:01
V-ati lasat tiriti intr-un exercitiu de auto-contemplare a puterii. Nu despre "valoarea familiei" era vorba, ci despre o inutila precizare a unor termeni ai unei forme de contract civil. Faceti-va un examen serios si intelegeti ca v-ati lasat folositi ca niste ageamii. Ati invrajbit, amenintat, apostrofat fara sa intelegeti pe deplin care sint termenii disputei? Ce incredere se mai poate avea in judecata voastra, in discernamintul si autonomia voastra, daca la testul simplu al intelegerii implicatiilor (ne)modificarii unui text de lege ati cazut? Si nu a fost despre ce "aparati", a fost despre posibilitatea unica si de neratat de contemplare trufasa a puterii pe care nazuiati sa o gasiti. Cu costul suportat si cei pe care ii admonestati. Cei 170 de mil.lei ar fi putut fi folositi cu infinit mai mult folos, in sprijinul familiilor nevoiase, daca exista realmente preocuparea pentru familie.
2 8
clujanu • 2018-10-08 13:51:58
Regretabil ca biserica dupa acest insucces nu a inteles nimic.
1 4
jidanul • 2018-10-08 14:09:00
Esecul referendumului apartne simultan tuturor partidelor, bisericii ortodoxe romane si poporului roman. Fiecare parte trebuie sa-si asume responsabilitatea. Referendumul trebuia promovat, in fata poporului roman, la un nivel maxim de toate partidele politice si de BOR pentru ca cetatenii acestei tari sa invete care este importanta unui vot. . De asemenea, rezultatul acestui referendum arata fractura dintre poporul roman si politicieni impreuna cu BOR. Poporul este refractar la modul cum politicienii si preotii lucreaza pentru popor. Singurul lucru care trebuie luat in seama, neconditionat, in urma acestui referendum este rezultatul: Numărul voturilor valabile exprimate la răspunsul DA: 3.525.238 (91,57%) Numărul voturilor valabile exprimate la răspunsul NU: 248.696 (6,46%) Numărul voturilor nule: 75,919 (1,97%). Aceste rezultate nu pot fi sterse si trebuie aplicate, 3.525.238 (91,57%) este cu mult mai mare decat 248.696 (6,46%).
11 2
asavreau • 2018-10-08 15:13:10
Poporul român a arătat că nu-i de acord cu formulări alambicate și subînțelesuri și nici cu atitudinea sfidătoare a PSD-ALDE și BOR.BOR încearcă să dreagă busuiocul dar nu-i suficient.Trebuie să facă pași spre înțelegerea și ajutorarea familiilor necăjite,spre afurisirea hoților,nu miluirea lor.
1 6
Andrei453530 • 2018-10-08 14:28:23
este o infrangere groaznica pentru intregul popor roman, chiar daca multi nu-si dau inca seama de asta.
8 1
clint • 2018-10-08 15:29:08
Ca si ceilalti ca tine, vreti sa ii trageti in jos si pe ceilalti. Te asigur ca relatia mea cu Dumnezeu, in care cred, este la fel de reala si legitima ca a ta, cu toate ca eu nu pup iocoane si altele...
1 1
revo • 2018-10-08 15:37:12
„...gradul de secularizare al societăţii româneşti de astăzi". Ba boule cu coarne aurite si copite de securist, Romania este stat laic!!! Asa scrie in Constitutie. Voi sunteti doar o institutie arhaica si parazita, folosita pentru sifonarea de bani si manipulare politica. Daca Biserica nu era o divizie a Securitatii, daca TU nu erai securist, erati disparuti de mult. Mars in barlogul tau aurit, ipocritule!
3 4
bilbofil • 2018-10-08 15:42:03
Ne este un succes nedeplin cînd mai puțin de trei milioane de credincioși cu drept de vot (scăzîndu-i pe protestanții radicali) dau dreptate ierarhilor lor într-o chestiune politică, seculară. Dacă aceștia vor continua să ia numele Domnului în deșert pentru cauze politice, în cel mult 20 de ani, bisericile le vor fi mai goale ca în Occident sau se vor deschide doar la Înviere pentru ciocnit ouă și băut vin. Este misiunea lor și nu a statului laic (nu ateu) să apere taina cununiei și morala creștină. Este misiunea lor să-și țină enoriașii în dreapta credință prin putere de convingere și prin exemplu personal. Treaba statului este doar să ne împiedice să ne încăierăm și să ne furăm între noi sau cu vecinii ori să ajungem să murim cu zile (nu că pe asta ar face-o strălucit).
3 3
Dalinar • 2018-10-08 16:01:23
Cica promoveaza va;lorile traditionale? Care is alea? Mertzanele si averile bisericesti adunate de ei? Curviile, pedofiliile si betiile popoilor? Jumuleala crunta a paturii sarace din Romania, direct de popi sau indirect prin banii primiti de la stat si primarii? Cat de ipocriti is astia in frunte cu InaltPrea….Slutul HolineDanel!!!!
2 5
anton_carpati • 2018-10-08 17:02:51
Eh, la toți ni se-ntâmplă.
1 2
Setalcott • 2018-10-08 17:50:16
Inca odata, un mesaj excelent: lucid, echilibrat, retinut, reflexiv. Tot ce lipseste in circul care a fost pus la cale in zilele astea de presa romaneasca
3 1
constan • 2018-10-08 21:13:13
Biserica ar trebui sa-si insuseasca înfrângerea,aici nu este vorba de credinta noastra in Dumnezeu,romanii isi pierd inrederea in Biserica si daca cei in masura nu regândesc relatia cu restul societatii atunci vom avea numai de pierut cu totii
1 2
Altiro • 2018-10-08 23:40:37
Presa străină dă verdictul: Înfrângerea e a PSD!
2 1
oldman_boy • 2018-10-08 21:43:31
Un insucces deplin!
2 1
Jedi • 2018-10-09 20:51:26
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro