Sari direct la conținut

Deneș: Apa brută furnizată de Apele Române către Apa Nova s-a încadrat în limitele legale privind concentrația de amoniu / Anumite persoane continuă să acuze Apele Române și oameni care își fac datoria

HotNews.ro
Ioan Denes si Dorel Dume in scandalul apei, Foto: Captura Digi 24
Ioan Denes si Dorel Dume in scandalul apei, Foto: Captura Digi 24

Apa brută furnizată de Apele Române către Apa Nova s-a încadrat în limitele legale în ceea ce privește concentrația de amoniu, primele analize arătând o concentrație de 0,796 mg/l la concentrația de amoniu, iar următoarele, de 0,509 mg/l, în condițiile în care normele legale impun limite de 1 mg/l- 1,5 mg/l, susține ministrul Apelor, Ioan Deneș, după ce Apa Nova a anunțat că va sesiza autoritățile competente pentru a face cercetări în legătură cu poluarea cu amoniu de la care a pornit scandalul apei potabile din București.

Ministrul Apelor și Pădurilor a susținut, luni, o conferință de presă în care a prezentat rezultatele analizelor privind calitatea apei brute din acumularea Crivina furnizată companiei Apa Nova, el spunând că, deși Administrația Apele Române a transmis date clarificatoare privind apa brută, care s-a încadrat în normele legale, „anumite persoane continuă să acuze administrația și munca unor oameni care își fac datoria”.

Deneș a precizat că s-au prelevat probe de apă din acumularea de la Crivina în 28 ianuarie, iar în urma analizelor valoarea amoniului era de 0,796 mg/l, în condițiile în care normele legale impun 1 mg/l, cu o limită maximă de 1,5 mg/l.

În 30 ianuarie, după informarea transmisă de către S.C. Apa Nova S.A. București privind creșterea concentrației de amoniu, Administrația Argeș – Vedea a dispus majorarea debitului de la 15 metri cubi/pe secundă la 30 de metri cubi/secundă, pentru creșterea gradului de diluție iar în după-amiaza aceleiași zile s-au recoltat din nou probe de la Crivina, concentrația de amoniu fiind de 0,509 mg/l, a mai spus Deneș.

„Din probele prelevate de Administrația Bazinală Argeș-Vedea, apa brută furnizată către Apa Nova a fost în limitele prevăzute de lege. Cât voi fi ministru, fie că este vorba despre inundații sau despre furnizarea apei brute, cel mai important scop este punerea pe primul plan a siguranței și vieții cetățenilor”, a susținut ministrul Apelor.

Concentrația de amoniu din râul Argeș a crescut în ultimele zile ale lunii ianuarie, acesta fiind una dintre cele doua surse de apă brută folosită de către Apa Nova în procesul de producție a apei potabile pentru Capitală, potrivit Apa Nova.

Apa Nova va face sesizări la autoritățile competente pentru a demara o cercetare în legătură cu poluarea cu amoniu de la care a pornit scandalul apei potabile din București din ultimele zile, a anunțat, duminică, Mădălin Mihailovici, directorul Apa Nova, la Antena 3.

„Vrem să știm de ce s-a produs această încărcare cu amoniu. Nu știm care a fost sursa poluării cu amoniu, tot ce pot să spun este că Apa Nova va înregistra luni dimineață sesizări la autoritățile competente pentru a demara o cercetare în legătură cu acest aspect. Vom depune la toate autoritățile competente, astfel încât să putem spune populației Bucureștiului de unde a venit această încărcare”, a spus Mihailovici.

Miercurea trecută, mai mulți bucureșteni din Sectorul 6 al Capitalei s-au plâns pe rețele de socializare că apa furnizată de Apa Nova miroase foarte puternic a clor, nefiind adecvată pentru gătit sau băut. Reprezentanții Apa Nova recunoșteau că este o problemă din cauza topirii bruște a depunerilor de gheață și zăpadă și anunțau că s-au luat măsuri suplimentare de tratare, dar apa este potabilă și respectă standardele de calitate.

După acest anunț, au urmat declarații contradictorii ale reprezentanților companiei și ministrului Sănătății, Sorina Pintea, privind potabilitatea apei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro