DIICOT critică proiectul de buget: Este pusă în pericol finalizarea dosarelor penale / Avem datorii la utilități, unii angajați au plătit facturile din banii lor
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) critică proiectul de buget, spunând că banii care îi vor fi repartizați vor permite desfășurarea activității instituției pentru cel mult șase luni și pun în pericol finalizarea cauzelor penale aflate în curs. DIICOT afirmă că are datorii semnificative la utilități, iar pentru a nu fi debranșate de la curent, apă sau gaz la unele sedii angajații au plătit din banii lor facturile. DIICOT reclamă și că în buget nu au fost prevăzuți banii pentru plata salariilor şi a dotărilor pentru cei 50 de polițiști judiciari.
Într-un comunicat transmis joi, DIICOT afirmă că banii alocați prin proiectul de buget nu permit desfăşurarea activității instituției în condiţii optime şi pun în pericol finalizarea cauzelor penale aflate în curs.
Potrivit DIICOT, instituției i-au fost alocați pentru “Bunuri și servicii” 14.500.000 de lei, din care 2.000.000 lei reprezintă fondul de flagrant, sumă care nu poate fi utilizată pentru plăţi de bunuri si servicii. Având în vedere că pentru buna desfășurare a activității sunt necesare credite bugetare de aproximativ 1.500.000 -1.600.000 lei/lună, rezultă faptul că, într-un an, sunt necesare credite de 18.000.000 -19.000.000 lei, afirmă instituția.
DIICOT spune că la 31 ianuarie avea debite de 3.595.374,59 lei, astfel că, după achitarea acestora, creditele rămase vor asigura funcționarea instituției pentru o perioadă de cel mult 6 luni.
Datorii semnificative se înregistrează şi la plata serviciilor poştale, de telefonie fixă şi mobilă, servicii de curățenie, service-uri auto și întreținerea și funcționarea echipamentelor, iar societățile care furnizează utilități (energie electrică, gaze naturale, apă, canal şi salubrizare) au emis somații pentru debranșare de la aceste utilități, în condițiile în care activitatea DIICOT se defăşoară în 42 de sedii.
Pentru a nu fi debranșate de la utilități, la unele dintre sedii datoriile au fost achitate de către angajați din banii lor, iar în unele cazuri salariații au cumpărat materiale necesare desfășurării activității, mai spun reprezentanții DIICOT.
„O altă cauză care conduce la blocarea activităţii instituţiei o reprezintă faptul că, până la data de 06.02.2019, nu au fost efectuate deschiderile de credite pentru luna ianuarie, deşi DIICOT a transmis numeroase solicitări atât ordonatorului principal de credite cât şi Ministerului Finanțelor Publice. Ca şi consecinţă, instituţia se află în imposibilitatea achitării la timp a facturilor curente, precum si a celor restante. Totodată, creditele cuprinse in proiectul de buget pe anul 2019 la Titlul I „Cheltuieli de personal” si Titlul II „Bunuri si servicii” nu cuprind sumele necesare pentru asigurarea salariilor şi a dotărilor cu mijloacele necesare desfășurării activității celor 50 de polițiști judiciari prevăzuți la art. 18 alin 1 din OUG 78/2016, aprobată prin Legea 120/2018. Precizăm că, încadrarea în structura D.I.I.C.O.T. a acestor polițiști este necesară şi utilă din perspectiva asigurării deplinei funcționari operaționale a instituției şi pentru o apărare socială eficientă împotriva unor fenomene infracţionale grave şi chiar flagelare sub anumite aspecte (spre exemplu, traficul şi consumul ilicit de droguri, traficul de substanţe psihoactive şi traficul de precursori)”, adaugă DIICOT.