Chirurgul fals italian a fost arestat preventiv pentru 30 de zile
Magistrații Judecătoriei Sectorului 1 au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile pentru chirurgul fals italian, acesta fiind acuzat de trei infracțiuni, înșelăciune în formă continuată și simplă și de exercitarea fără drept a profesiei, potrivit Mediafax.
Chirurgul fals de origine italiană a fost arestat, joi noapte, pentru 30 de zile, după ce magistrații Judecătoriei Sectorului 1 au admis cererea procurorilor.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1au pus în mișcare acțiunea penală față de falsul chirurg italian, el fiind acuzat de înșelăciune în formă continuată și simplă și de exercitarea fără drept a profesiei.
Matteo Politi, italianul acuzat că a operat în mai multe clinici private din București, deşi avea doar opt clase, a fost prins, miercuri, de polițiștii de frontieră de la Curtici, județul Arad, în timp ce încerca să fugă din țară. Potrivit unui comunicat transmis de Poliția de Frontieră, miercuri, la Punctul de Trecere a Frontierei Curtici, judeţul Arad, a fost depistat un cetăţean italian căutat de autorităţile române într-un dosar de înşelăciune.
Bărbatul s-a prezentat în jurul orei 6.00 dimineața, la Frontierei Curtici feroviară, pentru a ieşi din România, călătorind ca pasager într-un tren Inter Regio, pe relaţia București – Budapesta.
Este vorba de Matteo Politi, în vârstă de 38 de ani, acesta legitimându-se la frontieră cu un paşaport italian.
În 2011, Matteo Politi a primit o sentinţă de un an şi jumătate în Italia, cu suspendare, după ce a mințit timp de mai mulţi ani că e medic și a profitat că avea acelaşi nume de familie cu al unui cardiolog cu reputaţie din Modena, respectiv Luigi Vincenzo Politi.
Ecaterina Andronescu a spus că Ministerul Educației a recunoscut diploma de licență obținută de Matteo Politi, dar asta ”nu înseamnă și intrarea în profesie”, făcând paralela cu diploma de licență în medicină. Aceasta a promis că va analiza echivalarea și dacă Ministerul a greșit ”cine a făcut verificarea nu mai are ce căuta în Ministerul Educației”.
Potrivit acesteia, italianul a venit, în martie 2018, cu un dosar care conţinea copia diplomei obţinută la Universitatea din Pristina pe care exista apostilă.
„CNRED-ul a înregistrat o solicitare pe numele cetăţeanului italian Politi Matteo, în martie 2018, pentru recunoaşterea unei diplome universitare, obţinută la Universitatea din Pristina (Kosovo), în data de 22 martie. Domnul Politi Matteo aducea la cunoştinţă suplimentar că urmează să fie angajat ca asistent manager în cadrul unui SRL. CNRED a emis atestatul de recunoaştere a studiilor în urma evaluării dosarului de recunoaştere, conform metodologiilor noastre, în data de 11 aprilie 2018, în care se menţionează recunoasterea nivelului, respectiv licenţă, şi a domeniului sănătate fără a se menţiona specializarea – medicina, care ar fi dat posibilitatea cetăţeanului să solicite dreptul de exercitare a profesiei în cauză pe teritoriul României”, a declarat, pentru HotNews.ro, Gianina Chirazi, directorul Consiliul Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor.