SUA: Respectăm deplin Tratatul Forțelor nucleare intermediare / Sistemul AEGIS Ashore nu poate lansa decât rachete interceptoare defensive
Sistemul de apărare antirachetă AEGIS respectă deplin obligațiile asumate de Statele Unite ale Americii în cadrul Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare și nu poate lansa decât rachete interceptoare defensive, precum SM- 3, se arată într-un comunicat al Misiunii SUA la NATO.
Aceste precizări vin după ce Ministerul rus al Apărării a cerut SUA să distrugă sistemele balistice MK-41 din România, pentru a respecta Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare. Asta după ce SUA și Rusia au anunțat săptămâna trecută că se retrag din acest tratat din 1987.
Potrivit Misiunii SUA la NATO, interceptoarele SM-3 au fost dezvoltate și testate doar pentru a intercepta obiecte care nu se află pe suprafața Pământului
Potrivit paragrafului 3 al Articolului VII al Tratatului INF, un interceptor de acest tip nu este obiect al tratatului.
Sistemul Aegis Ashore de apărare antirachetă nu conține componente ofensive de lansare de rachete balistice sau de croazieră. Mai exact, sistemul nu deține software-ul, echipamente de control al focului, echipamente de suport și alte structuri necesare pentru a lansa rachete balistice sau de croazieră cu scop ofensiv precum Tomahawk, precizează Misiunea SUA. Natura defensivă a sistemul este specificată în înțelegerile dintre România și Polonia, țările gazdă ale sistemului, precizează SUA.
Deși folosește unele componente structurale ca sistemul naval Mk-41 Vertical Launch System, Aegis Ashore nu folosește același lansator.
Aegis Ashore nu a fost niciodată testat sau folosit pentru lansarea de rachete care sunt interzise de Tratatul INF şi nu este un sistem interzis de tratat, precizează Misiunea SUA.