Sari direct la conținut

​VIDEO Vicepreședintele Comisiei Europene: „Suntem profund îngrijorați” de intenția Guvernului României de a da OUG pentru rejudecarea deciziilor definitive ale Curții supreme

HotNews.ro
Comisia Europeana, Foto: Comisia Europeana
Comisia Europeana, Foto: Comisia Europeana

​Comisia Europeană este profund îngrijorată de intenția Guvernului României de a da o ordonanță de urgență prin care să ofere persoanelor condamnate definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție să ceară rejudecarea, a declarat, marți, la Strasbourg, vicepreședintele CE, Jyrki Katainen, răspunzând unei întrebări adresate de reporterul HotNews.ro.

Vicepreședintele Katainen a fost chestionat de HotNews.ro în legătură cu poziția la zi a Comisiei Europene față de evoluțiile din România, referitor la intenția Guvernului de la București, exprimată de premierul Viorica Dăncilă, de a da o ordonanță de urgență privind recursul în anulare, prin care să ofere persoanelor condamnate definitiv de completurile de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție să ceară rejudecarea.

„Prim-vicepreședeintele CE, Frans Timmermans, deja a contactat autoritățile române privind acest subiect și a transmis îngrijorarea noastră profundă față de situație și față de evoluții. Am vrea să susținem autoritățile române să se mențină pe drumul cel bun în reforma societății de-a lungul ideilor și sfaturilor din Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pe Justiție. Deci, evoluțiile sunt îngrijorătoare, suntem profund îngrijorați și încercăm să convingem autoritățile române să schimbe acest parcurs” – a răspuns Katainen.

Vicepreședintele CE a subliniat, însă, că „România a condus bine Președinția Consiliului UE” până acum, „asigurându-se că Consiliul finalizează multe dosare”.

Pe 7 februarie, premierul român, Viorica Dăncilă, a declarat că i-a transmis prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, că vrea să dea ordonanța de urgență pe completurile de 5 și că actul normativ este un act de dreptate, nefiind vorba de o amnistie și grațiere.„Am vorbit și de ordonanța de urgență și i-am zis că vreau să dau această ordonanță, că e un act de dreptate pentru toți cei care nu au avut un proces corect, pentru că au fost stabilite nelegal completurile de cinci. Se tot vorbea de amnistie și grațiere, însă i-am explicat prim-vicepreședintelui Comisiei Europene că nu este vorba despre o amnistie și grațiere și că niciodată o lege nu o dai pentru cineva. A rămas că se va uita pe acest act, că este transparent să ținem legătura referitor la pașii pe care vrem să îi facem”, a afirmat Viorica Dăncilă la Antena 3, citată de Mediafax.

Întrebată dacă OUG privind completurile de 5 va ajunge la Comisie Europeană când va fi gata, pentru a fi înlăturate orice suspiciuni din partea Executivului, Dăncilă a spus că poate suspiciunile vor mai există, însă trebuie ca Executivul să informeze asupra deciziilor pe care le ia.

„Eu cred că poate suspiciunile mai pot exista. Nu pot să știu dacă mai sunt sau nu mai sunt suspiciuni. Dar în același timp cred că trebuie să ne schimbăm modul de calcul și modul de a proceda, mai bine spus, și să informăm despre deciziile pe care le luăm, să nu luăm aceste decizii care să creeze surprindere sau suspiciuni. Deci eu am specificat faptul că sunt hotărâtă să iau această decizie. I-am spus în ce constă, că se va ridica pe site ordonanța respectivă”, a conchis premierul român.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro