Patru parlamentari PSD vor modificarea legii pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice
Patru aleși PSD au depus, săptămâna aceasta, la Senat, o inițiativă legislativă de modificare a legii pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, prin care să fie acordate ambelor părți, reclamant și pârât, drepturi egale în cazul proceselor care au obiect emiterea ordinului de protecție, relatează Mediafax.
Patru social-democrații au depus, pe 20 februarie, la Senat, o propunere legislativă privind modificarea alin.(1) al art.30 din Legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice.
Deputați PSD Costel Lupaşcu, Petre-Florin Manole, Andrei Pop și Alexandru Rotaru susțin, în expunerea de motive, că modificarea legii se impune „pentru a asigura ambelor părți drepturi egale în cazul proceselor ce au ca obiect emiterea ordinului de protecție, în conformitate cu litera și spiritul art. 16, alin (1) și art 124, alin (2) din Constituția României”.
„La articolul 30, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins: Hotărârea prin care se soluționează cererea de emitere a ordinului de protecție este supusă numai apelului, în termen de 3 zile de la pronunțare, dacă s-a dat cu citarea părților și de la comunicare, dacă s-a dat fără citarea lor”, se arată în proiectul de lege.
În legea în vigoare, hotărârea prin care se dispune ordinul de protecție „este supusă numai recursului”.
„Hotărârea prin care se dispune ordinul de protecție este supusă numai recursului, în termen de trei zile de la pronunțare, dacă s-a dat cu citarea părților, și de la comunicare, dacă s-a dat fără citarea lor”, se arată în legea în vigoare.
Inițiatorii mai susțin că legislația prezintă o sincopă majoră, care poate deveni chiar fatală pentru victimele violenței domestice.
„Formularea actuală de la art. 30, alin (1) din Legea nr.217/2003 este de așa natură încât numeroase instanțe de judecată dau posibilitatea declarării apelului doar în acele situații în care pe fond s-a pronunțat o soluție de admitere a cererii de acordare a ordinului de protecție. Astfel, în cazul respingerii de către prima instanță, reclamatul nu are o cale de atac a hotărârii, de acest drept putând beneficia doar pârâtul”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
Inițiatorii au avut la bază propunerii legislative cele mai recente statistici ale Inspectoratului General al Poliției Române (februarie 2018), care arată existența unui număr anual de 20.531 de cazuri de violență în familie (aproximativ unul la fiecare 25 de minute).