Sari direct la conținut

Augustin Lazăr: Resping categoric afirmațiile nefondate potrivit cărora aș fi făcut poliție politică

HotNews.ro
Augustin Lazar, Foto: Captura video
Augustin Lazar, Foto: Captura video

Procurorul general Augustin Lazăr a ”respins categoric” marţi afirmaţiile lansate în spaţiul public potrivit cărora ar fi făcut poliţie politică, catalogându-le drept ”nefondate” și postând pe pagina de Facebook a Ministerului Public adeverinţe de la CNSAS în care se precizează că nu există documente din care să rezulte calitatea sa de lucrător sau de colaborator al Securităţii comuniste.

Potrivit procurorului general, atacurile concertate din ultimele zile la adresa sa, ”urmăresc atât decredibilizarea sa” în calitate de procuror general ”cât și destabilizarea Ministerului Public”, în contextul derulării procedurii de desemnare a viitorului procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

”Resping categoric afirmațiile nefondate lansate în spațiul public, în cursul zilei de azi, 2 aprilie 2019, de către anumite persoane interesate, potrivit cărora aș fi făcut poliție politică. Această dezinformare este contrazisă de adeverințele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) din datele de 18 iunie 2009, 14 februarie 2019, 27 februarie 2019, acte publice ce pot fi consultate pe site-ul acestei instituții și în care se precizează că nu există documente din care să rezulte calitatea mea de lucrător sau de colaborator al securității”, arată comunicatul procurorului general.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lia Olguța Vasilescu, i-a cerut să își dea demisia imediat și să își ceară scuze public pentru că a ocupat această înaltă funcție din sistemul judiciar românesc, deși a întreprins acțiuni de poliție politică în timpul regimului comunist, potrivit Mediafax.

„A refuza eliberarea legală a unei persoane pentru că a criticat politica represivă a Partidului Comunist se numeşte poliţie politică. Acest lucru l-a făcut Augustin Lazăr când era şeful acelei comisii de la Penitenciarul Aiud pentru eliberarea condiţionată a unor dizidenţi politici. Nu avem nevoie de un certificat CNSAS pentru a stabili asta”, a transmis Olguţa Vasilescu, potrivit unui comunicat de presă al PSD remis MEDIAFAX.

Vasilescu face referire la un material Luju.ro în care publicația a publicat documente care ar arăta cum un procuror din județul Alba, pe numele Augustin Lazar, a refuzat în două rânduri să elibereze un disident anticomunist, acest lucru întâmplându-se în mijlocul anilor ’80. Publicația subliniază că numele procurorului din acest caz este identic cu cel al actualului procuror general al Romaniei, iar cazul se petrece la Penitenciarul Aiud din județul Alba, județ din care provine și actualul procuror general.

Lazăr a răspuns luni că nu poate confirma aspecte concrete referitoare la persoana despre care se face referire în articolele de presă, ”având în vedere perioada lungă de timp care a trecut, precum și imposibilitatea consultării unor documente originale care să probeze situația evocată”. De asemea, acesta a subliniat că, în perioada 1985 – 1986, a activat ca procuror criminalist în cadrul Procuraturii Alba Iulia, calitate în care a îndeplinit periodic și atribuții privind Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud, care examina situația tuturor condamnaților ce îndeplineau fracția de pedeapsă pentru liberare condiționată. Cu toate acestea, rolul comisiei nu era, subliniază Lazăr, de a dispune punerea în libertate a unor condamnați, acesta fiind exclusiv atributul instanței de judecată, ci de a verifica îndeplinirea criteriilor tehnice prevăzute de art. 59 – 60 din Codul penal din 1969, respectiv îndeplinirea unei fracții minime obligatorii din pedeapsa ce se executa și inexistența rapoartelor de sancționare disciplinară.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro