Nicușor Dan a anunțat câte cabluri de internet, TV și telefonie au fost eliminate de pe stâlpii Capitalei în 2024 / Bilanțul rețelei subterane de fibră optică din București
Primarul general Nicușor Dan a anunțat luni că aproximativ 300 km de cabluri aeriene pentru serviciile de telecomunicații (internet, televiziune, telefonie) au fost îndepărtați de pe stâlpii Capitalei în anul care s-a încheiat. Procesul de dezafectare a cablurilor de pe stâlpi presupune mutarea acestora în rețeaua de fibră optică Netcity din București pe măsură ce aceasta se construiește.
Nicușor Dan a prezentat luni pe Facebook un scurt bilanț cu privire la acest proces.
„Am eliminat aproximativ 300 km de cabluri aeriene pentru serviciile de telecomunicații (internet, televiziune, telefonie) de pe stâlpii Capitalei în anul care s-a încheiat. În total, în ultimii 4 ani, Netcity a mutat 1.300 km de cabluri aeriene în rețele subterane, sigure și autorizate”, a spus acesta.
Primarul a mai subliniat că procesul de dezafectare se desfășoară în mai multe etape: mai întâi, Netcity construiește infrastructura subterană pentru telecomunicații și notifică deținătorii cablurilor, apoi serviciile sunt furnizate prin cablurile subterane. Ultimul pas este îndepărtarea cablurilor vechi de pe stâlpi, realizată de Compania Municipală Iluminat Public București.
Controversele din jurul rețelei subterane de fibră optică Netcity din București
Compania Netcity Telecom, parte a grupului UTI, este concesionarul rețelei Netcity, având ca responsabilități proiectarea, realizarea, deservirea tehnică și comercială a infrastructurii subterane Netcity a Municipiului București, cu scopul principal de găzduire a rețelelor de comunicații electronice instalate anterior, preponderent, pe stâlpii din capitală.
Netcity Telecom deține o poziție de monopol, având, prin contract de concesiune, dreptul exclusiv și nerestricționat de a implementa și administra reţeaua Netcity, pentru o perioadă de 49 de ani.
De-a lungul timpului au existat multe controverse în jurul acestui proiect. În februarie 2020, Consiliul Concurenței a anunțat că a sancționat Netcity Telecom cu amendă în valoare de 2.183.552 lei (aproximativ 460.000 euro) pentru abuz de poziție dominantă. Compania a recunoscut săvârșirea faptei anticoncurenţiale.
Eric Băleanu, președintele Asociației Interlan, care deține firma Interlan Internet Exchange, cea care a reclamat nereguli la autoritatea de concurență, a spus atunci că amenda propusă inițial, a fost de 3,97 milioane de lei și că asociația are de recuperat un prejudiciu de 650.000 de euro de la Netcity Telecom.
La sfarsitul anului 2023, infrastructura subterana Netcity asigura racordarea a peste 50.000 de imobile (inclusiv ansambluri rezidentiale si cladiri de birouri) iar acoperirea creste in fiecare zi, odata cu extinderea retelei in toate sectoarele din Bucuresti.