Peste 32.000 de persoane, verificate în aplicaţia eDAC în primele zile de la intrarea în Spaţiul Schengen. Ce nereguli s-au descoperit
Peste 32.000 de persoane au fost verificate în aplicaţia eDAC în primele zile de la intrarea în Spaţiul Schengen, informează Poliţia de Frontieră Română, într-un comunicat citat de Agerpres. Printre neregulile depistate se numără tentative de tranzit ale unor persoane din ţări terţe, fără drept de şedere în spaţiul UE, şoferi cu dreptul de a conduce suspendat sau falsuri în ceea ce priveşte actele autoturismelor sau actele de identificare personală.
„Aplicaţia este folosită de către echipele mobile din teren din cadrul structurilor teritoriale ale Poliţiei de Frontieră. Este un instrument foarte util care permite efectuarea verificărilor într-un timp scurt în bazele de date relevante ale autorităţilor române, dar şi în cele din Spaţiul Schengen”, arată Poliţia de Frontieră.
România este, începând de la 1 ianuarie, membru cu drepturi depline al Spaţiului Schengen, după 18 ani de la momentul integrării în Uniunea Europeană.
Astfel, după ce anul trecut, pe 31 martie, România s-a alăturat spaţiului de liberă circulaţie cu frontierele aeriene şi maritime, anul acesta este integrată complet în sistemul Schengen.
Practic, călătoriile din România către şi dinspre celelalte state membre Schengen sunt similare unei călătorii în interiorul ţării.
Conform practicii existente la nivelul mai multor state membre ale Uniunii Europene, poliţiştii de frontieră români fac controale aleatorii şi nesistematice pe căile de comunicaţie de la frontiera internă sau în diverse noduri rutiere, în limita celor 30 de kilometri de la linia de frontieră în interior, care reprezintă zona de competenţă, împreună cu angajaţii de la Poliţie, Jandarmerie, Imigrări sau alte structuri.
Acţiunile poliţieneşti se efectuează în baza unei analize de risc sau atunci când există informaţii cu privire la posibila săvârşire a unor fapte ilegale şi au ca scop prevenirea şi combaterea faptelor ilegale. Patrulele mixte au în dotare dispozitive mobile de control pe care este instalată aplicaţia eDAC, cu care se efectuează aceste verificări.
Condiţiile de călătorie în statele din afara Spaţiului Schengen rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se efectuează la cabinele din punctele de trecere a frontierei.
Schengen este cea mai mare zonă de liberă circulaţie din lume.
Spaţiul Schengen acoperă 29 de ţări (25 din cele 27 de state membre, precum şi Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia) şi 420 de milioane de persoane. Controalele la frontierele interne cu Cipru nu au fost încă ridicate, iar Irlanda nu face parte din Schengen.