VIDEO Procurorul general, la interviul cu ministrul Justiției, pentru un nou mandat: Sper ca procedura să fie imparțială și legală / Toader: Dacă nu, veți contesta, așa cum ați mai făcut
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a spus lui Augustin Lazăr, la interviul pentru un al doilea mandat de procuror general, că va verifica dacă deplasările acestuia au costat „frumoasa sumă” de 500.000 de euro, așa cum s-a vehiculat în spațiul public. Lazăr a replicat că este o exagerare și că speră ca acestă procedură de desemnare a procurorului general să fie imparțială și legală. „Sigur că da. Dacă nu, veți contesta, așa cum ați mai făcut-o”, a răspuns Toader.
La finalul interviului, care a durat peste o oră, ministrul Justiției l-a întrebat pe Lazăr dacă are o evidență a deplasărilor pe care le-a făcut în cei trei ani de mandat la conducerea Parchetului General, pentru că „cineva” i-a spus că aceste deplasări ar fi costat 500.000 de euro.
Dialogul dintre ministrul Justiției și procurorul general pe tema deplasărilor acestuia:
Toader: Aveți o evidență a tuturor deplasărilor și evident a rezultatelor de recunoaștere instituțională și așa mai departe? Cineva îmi spune și voi verifica oficial faptul că toate aceste deplasări pe durata mandatului dumneavoastră au costat Ministerul Public, repet, verific, o frumoasă sumă de 500.000 de euro. Este adevărat?
Lazăr: Domnule ministru, eu cred că este o exagerare și știu că noi am comunicat la un post de televiziune care sunt deplasările. Aș vrea să vă spun că procurorul general, după cum prevede legea, reprezintă Ministerul Public. Procurorul general, dacă reprezintă Ministerul Public, se deplasează acolo unde Ministerul Public este invitat și prezintă, expune pe temele pe care a fost solicitat. Face schimb de experiență, intră în relații cu procurorii francofoni, cu Eurojust. Este invitat nu pentru beneficiul lui personal, ci pentru … este o onoare a Ministerului Public, dacă are cu cine să facă schimb de bune practici. Dacă cei care au denunțat această chestiune îmi arată o singură deplasare în care procurorul general nu a făcut o expunere acolo unde a fost, arătând experiența României și capacitatea României de a gestiona, inclusiv în contextul Președinției, atunci …trebuia să trimit pe altcineva sau?…
Toader: Nu știu. Nu se contestă că ducându-vă acolo nu ați îndeplinit mandatul… doar se raporta simplu la cuantumul cheltuielilor ocazionate de aceste deplasări și vă mulțumim pentru răspunsuri.
Lazăr: O să fac o verificare să vedem dacă, într-adevăr, cifra de care spuneți dumneavoastră este adevărată, fiindcă e vorba despre un post de televiziune critic la adresa mea, dar eu am comunicat în scris toate datele. Ele nu sunt secrete. Toate deplasările sunt pe site-ul Ministerului Public.
Toader: Opriți-vă pentru că tocmai v-am spus că le voi solicita eu oficial! Prin urmare, vă mulțumim și vă dorim succes în ceea ce veți face în continuare.
Lazăr: Sper ca această procedură să fie așa cum ați anunțat, imparțială, transparentă și să fie legală, în final.
Toader: Sigur că da! Dacă nu, veți contesta, așa cum ați mai făcut!
Lazăr: Există niște standarde care prevăd cum se desfășoară aceste proceduri, sunt standarde cunoscute, europene…
Cei patru candidaţi pentru funcţia de procuror general susțin astăzi interviul cu Tudorel Toader. Actualul procuror general, Augustin Lazăr, pe care ministrul Justiției a încercat fără succes să îl revoce, candidează pentru un al doilea mandat, în plin scandal generat de acuzațiile potrivit cărora ar fi refuzat de două ori să elibereze un disident, în perioada comunistă. Ceilalți trei candidați sunt procurorii Marian Drilea, Gabriela Scutea şi Daniel Horodniceanu. Primul audiat a fost procurorul Marian Drilea, care a lăudat Secția pentru anchetarea magistraților, susținând că aceasta oferă garanții de independență și imparțialitate.
Tudorel Toader a încercat să îl revoce din funcție pe Lazăr, însă fără succes. Ministrul Justiției a declanşat procedura de revocare în 24 octombrie 2018. Ministrul Justiţiei a enumerat atunci „20 de puncte” privind activitatea procurorului general, între care probleme grave de comportament şi comunicare publică, probleme grave de management, lipsa organizării eficiente şi a asumării responsabilităţii, discursuri eminamente politice şi acuzaţii la adresa autorităţilor statului, contestarea deciziilor Curţii Constituţionale, modul de desfăşurare a anchetei privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august.
În 27 decembrie, Toader i-a trimis președintelui Klaus Iohannis documentele pentru a finaliza procedura de revocare a lui Augustin Lazăr de la Parchetul General. Președintele Klaus Iohannis spunea însă că propunerea ministrului Justiției de revocare din funcție a procurorului general Augustin Lazăr este o eroare și a lăudat de mai multe ori prestația acestuia. Între timp, Augustin Lazăr a depus la Curtea de Apel Alba o cerere de suspendare a procedurii de revocare, cerere care încă se judecă.