Sari direct la conținut

UPDATE PSD a trimis la consultările cu Iohannis pe tema justiției doi foști deținuți politici la Penitenciarul Aiud care se declară victime ale procurorului general / Iohannis: Mă bucur că v-au trimis pe dvs.

HotNews.ro
Iohannis, Nicolicea, Iancu și Muntean, Foto: Presidency.ro
Iohannis, Nicolicea, Iancu și Muntean, Foto: Presidency.ro

PSD i-a a trimis la consultările cu președintele Klaus Iohannis pe tema referendumului pe justiție pe Eugen Nicolicea, Marin Iancu și Ioan Muntean. Ultimii doi au fost disidenți anticomuniști la închisoarea de la Aiud și l-au acuzat pe actualul procuror general că ar fi refuzat să îi elibereze condiționat. Liviu Dragnea a refuzat să meargă la Cotroceni, iar joi seară anunța misterios, la Antena 3, că „oamenii” de la partid care vor merge la Cotroceni „vor fi o surpriză plăcută pentru Iohannis”.

UPDATE 12.35Nicolicea: Parlamentul va aviza favorabil solicitarea preşedintelui Iohannis privind referendumul

UPDATE 12.13 Consultările s-au încheiat, Nicolicea a ieșit, iar Klaus Iohannis a rămas să discute doar cu cei doi foști deținuți politic.

UPDATE 11.10 Președintele Klaus Iohannis le-a spus lui Marin Iancu și Ioan Muntean din delegația PSD care a venit la Cotroceni că se bucură că au fost trimiși la consultări: „Să știți că mă bucur că v-au trimis pe dumneavoastră”.

UPDATE 11.02 Klaus Iohannis i-a primit pe cei trei delegați trimiși de PSD la consultări.

PSD a anunțat vineri dimineață că la consultările de la ora 11.00 cu președintela Iohannis vor merge deputatul Eugen Nicolicea, Marin Iancu și Ioan Muntean.

Marin Iancu și Ioan Muntean „sunt doi eroi încarcerați care au trăit un calvar în penitenciarul din Aiud, unde le-au fost răpiți ani din viață, ani petrecuți în iadul condus de Augustin Lazăr”, susține PSD.

Ce a transmis PSD, printr-un comunicat de presă:

  • „Domnul Marin Iancu a fost deținut politic la penitenciarul din Aiud timp de cinci ani și patru luni.
  • Deși îndeplinea condițiile pentru a putea fi eliberat, procurorul Augustin Lazăr, pe atunci președinte al Comisiei de propuneri pentru punerea în libertate condiționată de la închisoarea din Aiud i-a refuzat de patru ori liberarea condiționată.
  • Mai exact, cazul domnului Marin Iancu a fost analizat de patru ori de către Comisia lui Lazar. Și de fiecare dată s-a considerat că acesta nu poate fi pus în libertate, fiind amânat până când deținutul politic și-a ispășit integral pedeapsa, deși îndeplinea condițiile legale pentru a putea fi eliberat.
  • După ce și-a ispășit integral pedeapsa, generalul în rezervă Marin Iancu a trecut prin alte momente cumplite în ziua de 21 decembrie 1989, zi în care fiica cea mare a fost împușcată. În timp ce protesta în stradă împreună cu fiica cea mică împotriva regimului comunist, a aflat că fiica cea mare a fost ucisă.
  • Domnul Ioan Muntean, de asemenea, a fost deținut politic la penitenciarul din Aiud, Secția 6-a Bis cu regim restrictiv, categoria deținuți politici extrem de periculoși pentru statul comunist PCR, timp de șapte ani.
  • La fel, Comisia condusă de Augustin Lazăr i-a respins de două ori liberarea. După ce i-a făcut plângere lui Lazăr despre abuzurile din penitenciar, acesta i-a întocmit un raport de pedepsire și l-a băgat zece zile la izolare.
  • Cei doi eroi încarcerați au trăit un calvar în penitenciarul din Aiud, le-au fost răpiți ani din viață, ani petrecuți în iadul condus de Lazăr”.

Ioan Muntean și Marin Iancu s-au declarat victime ale actualului procuror general, pe care l-au acuzat, la Antena 3, că a refuzat de mai multe ori să îi elibereze condiționat din Penitenciarul Aiud.

„Am căzut în comă de foame, condiţiile erau grele. Trebuia să te plimbi de la uşă la geam 17 ore. Aveam un pat cu un placaj pe el care se ridică şi se punea lacătul, era şi frig. Eram trei într-o cameră”, a declarat Ioan Muntean, la Antena 3.

Și Marin Iancu a acuzat, la Antena 3, că Augustin Lazăr i-a respins în mod repetat cererile de eliberare din Penitenciarul Aiud.

„Refuzul liberării condiționate era îngrozitor de greu de suportat, pentru că acest refuz era egal cu o condamnare efectivă. Erau trei luni. Iar tu știai că trebuie să fi liber atunci. Lăsând la o parte că însăși pedeapsa care era… îți era dată pentru îngrădirea libertății de exprimare. Așteptai îngrozit. Aveai copii, nevastă. Ei veneau convinși că plec. Și veneau și plecau înapoi. Era îngrozitor”, a spus Iancu.

PSD a anunțat ce delegație trimite la Cotroceni cu puțin timp înaintea începerii consultărilor de la Cotroceni. Liviu Dragnea a refuzat să meargă la discuțiile de la Cotroceni, iar joi seară anunța misterios, la Antena 3, că „oamenii” de la partid care vor merge la Cotroceni „vor fi o surpriză plăcută pentru Iohannis”. „O să meargă domnul Nicolicea și încă două persoane. (…) O să fie trei persoane care o să îi placă foarte mult. O surpriză plăcută și pentru domnul Iohannis, niște oameni cu care chiar e compatibil”, afirma liderul PSD.

Tot vineri au fost invitați la Cotroceni și reprezentanții ALDE, însă președintele partidului Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că membrii formațiunii nu vor participa la discuții, motivând că i se pare deplasat să meargă la consultări despre justiție când Iohannis nu vrea să îl revoce pe procurorul general Augustin Lazăr.

Șeful statului a avut consultări, joi, cu PNL, USR, PMP, UDMR și grupul parlamentar al minorităților naționale. La finalul consultărilor de joi, șeful statului a anunțat că PNL, USR, PMP, UDMR și minoritățile naționale au îmbrățișat ideea referendumului. El a mai precizat că va spune care sunt întrebările de la referendum, după răspunsul Parlamentului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro