Sari direct la conținut

Buda, destituit de la comanda Poliției Române, revine șef la Frontieră. Explicațiile lui Fifor și controversele legate de numele lui Buda

HotNews.ro
Ioan Buda, Foto: Politia de Frontiera
Ioan Buda, Foto: Politia de Frontiera

Ioan Buda, demis după Cazul Caracal, era la comanda Poliției Române prin împuternicire, el nu a fost numit apoi șef la Poliția de Frontieră, ci s-a întors la funcția de inspector general pe care a deținut-o, a declarat, joi ministrul de Interne, Mihai Fifor.

”Chestorul Buda era la comanda Poliției prin împuternicire, în momentul în care nu a mai fost pe poziție s-a întors de unde plecase. Conform legii, s-a întors pe postul pe care îl deține”, a spus Fifor.

Ioan Buda, în vârstă de 54 de ani, a fost pus la comanda Poliției Române în luna iunie a anului trecut. Anterior, el ocupase postul de inspector general al Poliției de Frontieră din ianuarie 2010 și până în 2018, cu excepția unei perioade de un an -între 2015 și 2016- când a fost secretar în Ministerul de Interne. El a fost eliberat din funcția de secretar de stat, în decembrie 2016, de Dacian Cioloș.

Numele său a fost ținta unor speculații după valurile de acțiuni anticorupție din vămi din perioada 2009-2010, când unul dintre vameșii cercetați a susținut că Ioan Buda și Sorin Blejnar ar fi ”reginele” șpăgilor de la frontieră. Într-o audiere parlamentară de trei ore din 2011, Buda a refuzat să comenteze acuzațiile. De asemenea, tot în acea perioadă, ministrul de Interne Traian Igaș spunea, la Consiliul JAI de la Bruxelles, că apreciază bătălia pe care a dus-o şeful Poliţiei de Frontieră, Ioan Buda, cu corupţia din vămi, acesta demonstrând o implicare deosebită.

Ioan Buda apare și într-un scandal din mai 2017, când Ministerul de Interne anunța că va face verificări dupa ce ziarul Național a publicat o imagine cu un comisar șef în genunchi în fața unor chestori și altor șefi din MAI. Potrivit Național, la masa în fața căreia îngenunchease Miu se aflau chestorul Gelu Oltean, atunci șeful serviciului secret al Ministerului de Interne, chestorul Ioan Buda și chestorul Marcel Ardelean, șeful Directiei de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei și fost atașat MAI la Paris. Carmen Dan declara atunci că din cercetări nu reiese clar dacă era de faţă şi Buda, dar „se pare că ar fi fost prezent la acel eveniment”.

Înainte să devină șef al Poliției de Frontieră, Ioan Buda a lucrat în aceeași instituție, fiind între 1990 și 1999 ofiter operativ in cadrul P.T.F. Borș, apoi urcând în grad până la adjunct al inspectorului general (numit în 1997) și devenind interimar la șefia Poliției de frontieră în octombrie 2009, cu câteva luni înainte să ajungă titular al postului.

El a absolvit facultatea de mecanică din Cluj-Napoca în 1990, obținând apoi, în 1995 și diploma de studii juridice de la Universitatea Oradea. Are trecute în CV și mai multe cursuri de master, inclusiv de la Colegiul Național de Apărare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro