Proiect MAI: Polițiștii vor putea folosi metode de localizare și intercepta comunicații fără mandat de la judecător în cazul persoanelor dispărute, aflate în pericol grav / Sistemul RO-ALERT, folosit în cazul răpirii de minori
Polițiștii vor putea utiliza mijloace și metode de localizare, intercepta comunicații și accesa sisteme informatice doar cu autorizare de la procuror, în caz de pericol grav în care se află o persoană dispărută, potrivit unui proiect de lege inițiat de MAI și pus în dezbatere Publică. De asemenea, sistemul RO-ALERT poate fi folosit în cazul răpirii unui minor.
Proiectul de legeprevede posibilitatea utilizării unor mijloace și metode de localizare, specifice până în prezent doar procesului penal, pentru găsirea unei persoane dispărute aflate într-o situație de vulnerabilitate. La acest moment nu există posibilitatea legală de a găsi o persoană dispărută prin localizarea telefonului mobil pe care îl are asupra sa, acest lucru fiind posibil doar atunci când există indicii că este vorba de o infracțiune și se deschide un dosar penal, se arată într-un comunicat al MAI. Potrivit sursei citate, proiectul prevede posibilitatea utilizării tehnicii de localizare și atunci când persoana dispărută aflată într-o situație de vulnerabilitate contactează autoritățile prin mijloace informatice de comunicare.
Persoane vulnerabile:
• persoana cu privire la care există date și informații că este victima unor infracțiuni contra vieții, de lipsire de libertate în mod ilegal, de trafic și exploatare a persoanelor vulnerabile sau a unei infracțiuni contra libertății și integrității sexuale;
• copiii;
• persoana care urmează un tratament medical a cărui întrerupere îi pune în pericol integritatea corporală, sănătatea sau viața;
• persoana cunoscută cu un comportament suicidal sau cea cu privire la care există date și informații că planifică să se sinucidă.
Metodele speciale de căutare:
• localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice;
• interceptarea comunicațiilor ori a oricărui tip de comunicare la distanță;
• accesul la un sistem informatic;
• obținerea datelor de trafic și de localizare prelucrate de către furnizorii de rețele publice de comunicații electronice ori furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului
• reținerea, predarea sau percheziționarea trimiterilor poștale;
• obținerea datelor privind tranzacțiile financiare ale unei persoane;
• cercetarea criminalistică în domiciliul, reședința sau sediul unor persoane, fără acordul acestora;
• obținerea datelor privind situația medicală a unei persoane.
Utilizarea acestor metode se va face în baza unei autorizații emise de judecător pe o durată de cel mult 30 de zile, dar în caz de pericol se va face doar în baza autorizării procurorului pe o durată de maxim 48 de ore, urmând ca autorizarea judecătorului să fie solicitată până la expirarea acestui termen.
„Autorizația privind utilizarea metodelor speciale se pune în executare de către lucrători specializați din cadrul Poliției Române, care folosesc nemijlocit sisteme tehnice și proceduri adecvate, de natură să asigure integritatea și confidențialitatea datelor și informațiilor colectate. Pentru punerea în executare a autorizației, Poliția Română poate utiliza inclusiv lucrătorii specializați și infrastructura tehnică deținută de către această instituție în scopul punerii în executare a mandatelor de supraveghere tehnică în cauze penale”, se arată în proiect.
De asemenea, căutarea unei persoane dispărute aflată într-o situație de vulnerabilitate într-o locuință sau orice spațiu delimitat în orice mod, ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, se face cu acordul acesteia sau al reprezentatului legal. Prin excepție, nu este necesar acordul atunci când există indicii că viața sau integritatea corporală a persoanei dispărute aflată în spațiul respectiv este în pericol.
Special pentru găsirea copiilor, se introduce sistemul telefonic call-center ”Dispariție minor”, care va asigura preluarea cu celeritate a apelurilor, inclusiv a unor fotografii, și declanșarea procedurilor de căutare imediat de către organele de poliție competente în cauză. Apelurile de dispariție copil făcute la 112 se vor redirecționa către acest call-center. De asemenea, vor fi înființate în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române unități cu personal specializat în cazuri de persoane dispărute.
Pentru situații în care există suspiciuni de răpire a copilului se simplifică activarea mecanismului “Alertă răpire copil”, un mecanism deja existent care asigură popularizarea anunțului de posibilă răpire, prin persoane juridice partenere, inclusiv prin mass-media.
De asemenea, sistemul RO-ALERT poate fi utilizat și pentru transmiterea către populație a mesajului de alertă în cazul răpirii unui minor, se mai arată în proiect.