Sari direct la conținut

Rotația cadrelor, rețeta de la conducerea Jandarmeriei. Cei trei cercetați în dosarul 10 august au ocupat în ultimul an cele mai importante funcții din Inspectorat, iar ”omul în alb” este tot șef al Brigăzii Speciale

HotNews.ro
Sebastian Cucoș, Foto: AGERPRES
Sebastian Cucoș, Foto: AGERPRES

​Cei trei șefi din Jandarmerie cercetați de procurorii DIICOT pentru intervenția brutală asupra manifestanților de la protestul din 10 august anul trecut, Cătălin Sindile, Laurențiu Cazan și Sebastian Cucoș, au ocupat în ultimul an – sau ocupă în continuare – posturi la nivelul cel mai înalt în Jandarmeria Română. Practic, prin numiri și împuterniciri, ei au fost rotiți între ei în cele mai importante posturi din Jandarmerie, cele de inspector general, prim-adjunct și șef al Jandarmeriei București.

În plus, fostul secretar de stat în MAI ce este suspect în același dosar, Dan Mihai Chirică, este acum pe o funcție similară, dar la MApN, iar ”omul în alb” ce a coordonat intervenția în forță a brigăzii speciale ”Vlad Țepeș”, colonelul Cătălin Paraschiv, este tot la conducerea unității și în prezent.

Cătălin Sindile

La momentul 10 august era prim adjunct al Inspectorului General al Jandarmeriei Române și Șef al Statului Major, iar pe 15 august a fost împuternicit la conducerea Jandarmeriei Române.

Luni, pe 5 august anul acesta, ministrul Mihai Fifor a anunțat că a decis să îl schimbe din funcție. S-a întors pe funcția ocupată înainte de împuternicire, aceea de număr doi în Jandarmeria Română, și ”realizează, sub coordonarea Inspectorului General, managementul IGJR, la nivel naţional”.

Sebastian Cucoş

Acum un an era interimar la șefia Jandarmeriei Române, apoi, timp de o săptămână, a fost director general la București. După aceea a fost împuternicit prim adjunct adjunct al Inspectorului General și Șef al Statului Major. Pe această funcție revine, însă de săptămâna aceasta, Sindile, iar Cucoș trece la șefia Jandarmeriei Capitalei.

Amintim că, în luna iunie a acestui an, Cucoș a fost trimis în zona cimitirului Valea Uzului pentru a coordona activitățile forțelor de ordine la manifestările de Ziua Eroilor care s-au soldat cu incidente între români și maghiari.

Laurențiu Cazan

Pe 29 august anul trecut, Maiorul Laurențiu Cazan, cel care a coordonat intervenția jandarmilor la protestul din Piața Victoriei, a fost împuternicit în funcția de director general al Jandarmeriei București, pentru o perioadă de 6 luni, dar a rămas acolo până zilele trecute, când pe post a ajuns Cucoș. Laurențiu Cazan revine și el pe funcția de bază, respectiv șef al unui serviciu de ordine publică din Jandarmeria București.

Amintim că, pe 25 septembrie anul trecut, acesta a fost premiat cu un loc în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, potrivit unei hotărâri a Consiliului General al Municipiului București.

Cătălin Paraschiv

Șeful Brigăzii Specială de Intervenție Vlad Țepeș, absolvent al Universității Bioterra la vârsta de 29 de ani, este și acum la conducerea unității. La sfârșitul lunii octombrie, Klaus Iohannis a refuzat avansarea în grad a colonelului, deși ministrul de interne de atunci, Carmen Dan, a argumentat că ”ofiţerul a dat dovadă de un înalt profesionalism, responsabilitate şi devotament în exercitarea atribuţiilor de serviciu”. În noiembrie au apărut informații pe surse că Paraschiv vrea să se pensioneze, dar acest lucru nu s-a întâmplat până acum.

Dan Mihai Chirică

Comisarul șef de poliție ce era acum un an secretar de stat pentru relaţia cu instituţiile prefectului din cadrul MAI, urmărit penal în Dosarul 10 august pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, este acum secretar de stat în Ministerul Apărării.

În septembrie anul trecut a fost, timp de doar trei zile, secretar de stat pentru Relația cu Parlamentul în MAI, apoi, timp de aproape trei luni subsecretar de stat, tot în Ministerul de Interne, fiind mutat la MApN în decembrie, unde și acum ocupă postul de secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro