Ce variante constituționale sunt după refuzul președintelui de a aproba remanierea guvernamentală / Zegrean: Guvernul Dăncilă se poate târî așa mult și bine/ Variante politice
Refuzul președintelui Klaus Iohannis de a aproba remanierea guvernamentală o pune pe Viorica Dăncilă în situația de a merge să ceară votul Parlamentului, însă ea poate rămâne în funcție, cu actuală formulă de Executiv, chiar și în cazul unui vot împotrivă al parlamentarilor, spune fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean. Premierul poate fi scos din funcție, cu tot cu cabinet, numai prin moțiune de cenzură, altă situație nu există, a adăugat el.
Situația creată prin plecarea ALDE de la guvernare ne duce la soluțiile date de articolul 85, alineatul 3 din Constituție – remaniere guvernamentală. Pentru că prin această remaniere se schimbă compoziția politică a Guvernului, președintele nu poate să semneze decretul de numire a noilor miniștri decât cu aprobarea Parlamentului. Aceasta este soluția la care a recurs, de altfel, Klaus Iohannis, care o trimite pe Viorica Dăncilă în Parlament pentru „o nouă confirmare în Parlament”.
Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean a explicat pentru HotNews.ro că nu este vorba despre un vot de încredere pe care trebuie să îl obțină premierul în Parlament, ci merge acolo pentru aprobarea remanierii, în legislația din România neexistând instituția votului de încredere.
Ce variante sunt:
- Dacă Parlamentul aprobă remanierea, președintele este obligat să semneze decretele de numire a miniștrilor.
- Dacă Parlamentul respinge remanierea, rămâne actuala formulă guvernamentală, nu pică Guvernul, rămâne cu miniștrii actuali, iar premierul propune interimari, care nu pot sta mai mult de 45 de zile.
„Prim-ministrul este în funcție și nu poate fi scos din această calitate decât prin moțiune de cenzură. Soluția firească pentru căderea Guvernului este moțiunea de cenzură. Numai așa cade Guvernul și poate fi pus un nou guvern, pentru că altfel se poate târî așa mult și bine, cu ce mai rămâne din acest guvern. Este exact ca la Babilon: Doamne, dacă vrei să îi pierzi încurcă-le limbile”, a declarat Zegrean.
Pentru Viorica Dăncilă, există și posibilitatea să nu se mai prezinte în fața Parlamentului și să renunțe la remaniere, propunând interimari.
Teoretic, Cabinetul Dăncilă ar putea rămâne la Palatul Victoria până după alegerile prezidențiale.
Un scenariu relativ asemănător a fost în toamna lui 2009, cu două luni înaintea alegerilor prezidențiale de atunci. La acea dată, guvernarea era asigurată de coaliția PDL-PSD. La 1 octombrie 2009, PSD-ul condus de Mircea Geoană decide să se retragă de la guvernare, în condițiile în care liderul PSD se pregătea să candideze la alegerile prezidențiale împotriva candidatului partenerului de guvernare Traian Băsescu, președinte în funcție. PDL a format un guvern minoritar condus tot de Emil Boc, care este însă demis, în premieră pentru politica post-decembristă, prin moțiune de cenzură. Președintele Traian Băsescu îl desemnează premier pe Lucian Croitoru, care este însă respins de Parlament. Urmează o nouă nominalizare în persoana lui Liviu Negoiță, însă, aflat deja în campanie electorală oficială, Parlamentul nu se mai reunește pentru a discuta candidatura acestuia. Astfel, Guvernul Boc a funcționat ca guvern interimar nu mai puțin de trei luni, din 13 octombrie până în 23 decembrie 2009. Traian Băsescu a fost reales președinte pe 6 decembrie, numind un nou Guvern Boc ulterior.
Varianta politică
Cea mai rapidă variantă este moțiunea de cenzură. La nivel declarativ, opoziția pare să aibă majoritatea pentru a trece o moțiune de cenzură, în condițiile în care PNL, USR, ProRomânia, UDMR, și chiar și ALDE, fostul aliat al lui Dăncilă, au afirmat că vor susține un astfel de demers. Și Traian Băsescu consideră că Viorica Dăncilă trebuie să-şi depună mandatul şi să treacă în opoziţie cu PSD cu tot.
Ludovic Orban:
- Am spus foarte limpede că PNL e pregătit în orice moment să își asume guvernarea, preferăm ca acest lucru să se producă după alegeri anticipate. Alegeri anticipate și punem în loc un parlament legitim care să permită o majoritate pro-democratică
Dan Barna
- Dacă doamna Dăncilă va veni în fața Parlamentului să solicite un vot de încredere, vom vota împotrivă. PSD nu mai are legitimitatea să guverneze în România, este mesajul pe care îl dăm de trei ani”,
Victor Ponta
- Există posibiltatea ca foarte repede, în 2-3 săptămâni, să avem un guvern cu forțe depline, cu majoritate în parlament, care să ducă guvernarea țării până la alegeri
Kelemen Hunor
- Sunt convins că se poate instala un guvern în câteva săptămâni, care va avea un mandat limitat, maximum un an, până la alegerile parlamentare de anul viitor şi trebuie să fie un guvern politic
Ce urmează
Dacă moțiunea este depusă și trece, va urma o perioadă de negocieri complicate. Una dintre variantele discutate este crearea unei coaliții parlamentare largi, cu actualele partide de opoziție, care să susțină candidatul la funcția de premier desemnat de președintele Klaus Iohannis.
Un astfel de scenariu a fost evocat inclusiv de președintele Klaus Iohannis, miercuri seara, când a anunțat că respinge propunerile de remaniere a Guvernului. Pentru acest lucru, însă, este nevoie ca „toate” partidele de opoziție „să aibă un comportament rezonabil”, a avertizat Iohannis.
- „Dacă vor să dea dovadă de responsabilitate toți cei care înțeleg că această guvernare toxică nu mai poate continua, există suficiente voturi în Parlament pentru a susține chiar și o soluție de tranziție, care să înlocuiască actualul guvern și care să oprească dezastrul actual. Partidele de opoziție – toate, trebuie să aibă un comportament rezonabil, în caz de criză”
În această eventualitate, este neclar ce poziție va adopta USR. Dan Barna a afirmat în repetate rânduri că va susține din parlament un „guvern de tranziție” care va rezulta după înlăturarea Vioricăi Dăncilă, dar nu va intra cu miniștri în Cabinet decât în cazul unor alegeri parlamentare, la termen sau anticipate.
Colegul său de Alianță, Dacian Cioloș, care nu are parlamentari, s-a declarat însă dispus să intre inclusiv la guvernare „pentru a pune România pe o direcție sănătoasă”. „După ce acest guvern va pica sunt multiple soluții. Suntem gata să contribuim la o soluție pozitivă care să scoată România din acest impas care se numește PSD”, a afirmat Cioloș.
Și Victor Ponta, considerat artizanul ieșirii ALDE de la guvernare, s-a declarat dispus să intre cu miniștri la guvernare. Principala miză a lui Victor Ponta pare a fi în acest moment retragerea candidaturii Vioricăi Dăncilă la alegerile prezidențiale, pentru a maximiza șansele candidatului ProRomânia-ALDE, Mircea Diaconu.