Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 1050:  Incendiu uriaș la un depozit de combustibil de la baza de bombardiere strategice Engels / Armata rusă a pierdut peste 800.000 de soldați, potrivit Kievului / 13 morți în Zaporojie, după un atac cu bombe glisante / Maia Sandu a discutat cu Zelenski

Bombardiere strategice la bază militară Engels din Rusia, Foto: Russian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia
Bombardiere strategice la bază militară Engels din Rusia, Foto: Russian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Un incendiu de proporții a izbucnit miercuri la un depozit de petrol în partea europeană a Rusiei la granița cu Kazahstan, în orașul Engels, unde armata rusă are o bază militară de bombardiere strategice.

Evenimentele de miercuri, ziua 1050 a războiului din Ucraina, LIVE:

SINTEZA ZILEI:

Maia Sandu a discutat cu Zelenski despre situația umanitară din Transnistria și despre securitatea regională

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut miercuri o convorbire telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, informează președinția de la Chișinău.

„Discuția a vizat situația umanitară din regiunea transnistreană, unde oprirea livrării gazelor naturale de către compania rusească Gazprom, contrar obligațiilor contractuale, a generat o criză acută. Mii de oameni se confruntă cu lipsa căldurii, a luminii și, în unele cazuri, a accesului la apă potabilă, în condiții de frig și dificultăți economice”, menționează sursa citată, într-un comunicat de presă.

„Cei doi lideri au convenit să identifice soluții comune pentru a preveni agravarea crizei umanitare și a proteja populația afectată, inclusiv prin utilizarea unor surse alternative de energie, precum cărbunele”, a mai transmis președinția de la Chișinău.

Un alt subiect al discuției a fost securitatea regională și evoluțiile recente de pe frontul din Ucraina.

„Președinta Maia Sandu a reafirmat sprijinul pentru Ucraina, care își apără libertatea, suveranitatea și integritatea teritorială, dar și pacea din Moldova”, adaugă aceeași sursă.

Premierul Robert Fico a susținut miercuri că a ajutat la asigurarea aprovizionării cu gaz a Slovaciei atunci când a fost la Moscova, luna trecută, pentru a se întâlni cu liderul rus Vladimir Putin, chiar înainte ca Ucraina să oprească tranzitul gazelor ruseşti începând din 1 ianuarie 2025, informează Reuters.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a minimalizat miercuri afirmațiile președintelui ales al SUA, Donald Trump, care a declarat cu o zi înainte că „înțelege sentimentul” Moscovei în ceea ce privește o eventuală aderare a Ucrainei la NATO, scrie AFP.

Mai multe clipuri video despre cum trăiesc locuitorii din Transnistria după ce Gazprom a oprit furnizarea de gaze în regiune au fost postate în acest zile pe Tiktok. HotNews a realizat un montaj din aceste clipuri în care oamenii fie se plâng că, fără căldură și lumină, „trăiesc ca într-o peșteră”, fie îi îndeamnă pe ceilalți să nu se mai plângă pentru că „totul va fi bine”

Lituania își întărește măsurile de securitate, de teama sabotajelor

Lituania, care urmează să se deconecteze în curând de la rețeaua electrică rusă, a anunțat miercuri că își va întări măsurile de securitate menite să protejeze o importantă conexiune electrică ce o leagă de Polonia vecină și Uniunea Europeană, de teama unor eventuale sabotaje, relatează AFP.

Fostă republică sovietică, Lituania, precum și vecinii săi baltici Letonia și Estonia, urmează să se deconecteze de la rețeaua electrică rusă pe 8 februarie, marcând astfel încheierea mai multor decenii de eforturi menite să reducă dependența lor față de Moscova.

Cele trei țări, astăzi membre ale UE și NATO, se vor ralia rețelei europene o zi mai târziu.

Guvernul lituanian a anunțat miercuri că Serviciul de securitate publică, însărcinat cu protejarea infrastructurilor critice, va începe să supravegheze legătura energetică dintre Lituania și Polonia, denumită LitPolLink, din 15 ianuarie și nu doar în aprilie cum era prevăzut anterior.

„Sunt evaluate toate versiunile posibile de sabotaj sau diversiune, de la securitatea cibernetică la acte fizice”, a declarat premierul lituanian Gintautas Paluckas, potrivit Agerpres.

Rețeaua electrică lituaniană este legată de asemenea de Suedia, prin Marea Baltică, conexiune ce va fi plasată sub protecția Serviciului de securitate publică în aprilie, cum era prevăzut inițial.

Pe 25 decembrie, cabluri electrice și telecomunicații din Marea Baltică ce legau Estonia și Finlanda au fost avariate în urma unui presupus sabotaj.

Cererea lui Trump de creștere a bugetelor Apărării la 5% din PIB, considerată nerealistă în UE

Donald Trump le-a cerut statelor europene membre ale NATO să-și crească bugetele Apărării până la cel puțin 5% din PIB, un obiectiv mult peste angajamentul actual de 2% și considerat nerealist în UE, scrie miercuri AFP, într-un comentariu.

Președintele ales al SUA, care pe 20 ianuarie își începe al doilea mandat, nu și-a ascuns nici în mandatul din perioada 2017-2021 lipsa de entuziasm față de NATO. În viziunea lui Trump, europenii trebuie pur și simplu să plătească mai mult dacă doresc să beneficieze în continuare de protecția SUA. El a amenințat inclusiv că ar putea lua în considerare ieșirea SUA din NATO dacă celelalte state membre „nu-și plătesc facturile”.

„Noi avem între noi ceva ce se numește un ocean, nu-i așa ? De ce plătim noi miliarde și miliarde de dolari mai mult decât Europa?”, a spus Trump marți la o conferință de presă. Europenii „își pot permite toți” creșterea bugetelor Apărării la 5%, a susținut el.

În prezent, numai 23 din cele 32 de state membre ale NATO ating ținta de 2% din PIB pentru bugetele Apărării asumată în cadrul Alianței. O eventuală decizie de creștere a acestei ținte este așteptată la următorul summit al NATO, care va avea loc la Haga în iunie 2025, și se desfășoară în prezent discuții pe acest subiect, dar multe state membre sunt reticente să-și crească cheltuielile militare în contextul dificultăților bugetare, notează Agerpres.

Șeful NATO, Mark Rutte, le-a cerut luna trecută statelor membre ale Alianței să treacă la o „mentalitate de război” și să își crească bugetele Apărării peste actualul angajament de 2% din PIB, motivând că „Rusia se pregătește de confruntări pe termen lung, cu Ucraina și cu noi”.

Unele state membre ale Alianței vorbesc despre creșterea acestui angajament la 3% din PIB, dar se mențin în continuare diviziuni pe acest subiect în rândul țărilor europene.

Sunt țări care vor trebui să-și dubleze sau chiar să-și tripleze bugetul militar, lucru dificil, remarcă un diplomat din cadrul Alianței, acesta considerând totuși că „trebuie să găsim o soluție convenabilă pentru toată lumea”.

Aceasta este o „nebunie totală”, a comentat la rândul său despre cererea lui Trump un deputat social-democrat german, Ralf Stegner.

Crește bilanțul victimelor în urma atacului rușilor asupra orașului Zaporojie

Cel puțin 13 persoane au fost ucise și alte 29 au fost rănite în atacul aerian rusesc comis miercuri asupra orașului Zaporojie, din sudul Ucrainei, potrivit unui nou bilanț anunțat de guvernatorul regiunii omonime, scriu AFP, Reuters și DPA.

„Treisprezece morți în urma loviturii inamice asupra orașului Zaporojie”, a indicat Ivan Fedorov pe Telegram.

El a adăugat că forțele ruse au folosit două bombe în acest atac.

Trupurile mai multor victime puteau fi văzute pe o stradă din Zaporojie, iar un bloc de apartamente, un obiectiv industrial și alte elemente de infrastructură au fost avariate, a menționat procurorul general al Ucrainei pe Telegram.

Atacul a lovit un tramvai și un autobuz în care se aflau pasageri. Cel puțin patru răniți au fost spitalizați în stare gravă, potrivit Agerpres.

„Nu există nimic mai brutal decât bombardarea unui oraș atunci când știi că civili obișnuiți vor avea de suferit. Protejarea vieților în Ucraina trebuie să fie sprijinită. Doar prin forță un astfel de război se poate încheia cu o pace durabilă”, a reacționat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Linia frontului se află la aproximativ 30 de kilometri sud de orașul Zaporojie.

Autoritățile ucrainene au declarat că informațiile preliminare indică faptul că atacul a fost comis cu bombe glisante și a vizat un obiectiv industrial. Bombele glisante sunt lansate de avioanele militare ruse asupra teritoriilor ucrainene controlate de Rusia și apoi sunt ghidate către țintă.

Cel puțin 12.300 de civili au fost uciși în războiul din Ucraina după ce Rusia a invadat țara vecină, în urmă cu aproape trei ani, a anunțat miercuri Nada Al-Nashif, adjunctă a Înaltului comisar al ONU pentru drepturile omului, potrivit Reuters.

Transnistria, care a fost deconectată de la livrările Gazprom, mai are zile limitate în care poate să acopere nevoia de gaz, potrivit datelor prezentate miercuri de Consiliul de Securitate de la Tiraspol, citate de News.ro.

Rușii au atacat o facilitate industrială din Zaporojie; 1 mort și cel puțin 30 de răniți

Forțele ruse au vizat miercuri o facilitate industrială din regiunea Zaporojie, atacul ucigând o persoană și rănind cel puțin alte 30, a anunțat guvernatorul Ivan Fedorov, potrivit The Kyiv Independent.

Fedorov nu a precizat tipul de armament folosit în atac, dar a confirmat că răniții au fost transportați la spitale. „Șapte echipe medicale, poliția și serviciile de urgență lucrează la locul atacului”, a spus el.

Orașul Zaporojie, unde locuiau aproximativ 710.000 de persoane înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în 2022, este frecvent vizat de forțele ruse.

Atacul de miercuri face parte dintr-un val mai amplu de atacuri rusești în întreaga Ucraină. Autoritățile regionale au anunțat cel puțin două decese civile și 13 răniți la nivel național în ultima zi.

În cursul nopții, Rusia a lansat 64 de drone de atac de tip Shahed (kamikaze) și diverse „imitatoare” asupra Ucrainei, potrivit Forțelor aeriene ucrainene.

Apărarea antiaeriană a interceptat 41 de drone în nouă regiuni.

Generalul Mihailo Drapatyi, șeful forțelor terestre ucrainene, i-a prezentat președintelui Volodimir Zelenski un raport cu privire la originea problemelor cu care se confruntă Brigada Brigada Mecanizată Separată 155 „Anna de Kiev”, instruită în Franța, în care a propus mai multe soluții pentru remedierea deficiențelor, a afirmat miercuri Drapatyi, potrivit The Kyiv Independent.

VIDEO Imagini rare surprinse de drone în timpul noii ofensive declanșate de armata ucraineană în regiunea Kursk a Rusiei arată cum echipajul unui vehicul blindat Stryker, primită de Ucraina din partea Statelor Unite, au transformat vehiculul lor într-o armă după ce nu au mai putut trage cu mitraliera acestuia.

Dronele ucrainene au atacat rafinării de petrol și depozite de combustibil situate în Rusia, Crimeea anexată și teritoriile ocupate de cel puțin 81 de ori în 2024, potrivit serviciul rus al BBC, citat de Meduza.

Dronele ucrainene au atacat cel mai des rafinăriile din regiunile sudice ale Rusiei: aproximativ o cincime din toate atacurile au avut loc în regiunea Krasnodar, opt în regiunea Rostov, șase în regiunea Belgorod și câte cinci în regiunile Orel și Volgograd.

Numărul atacurilor a scăzut brusc în a doua jumătate a anului, scriu jurnaliștii. Aceștia notează că, în martie, potrivit surselor Financial Times, autoritățile americane au îndemnat Ucraina să nu mai atace infrastructura energetică a Rusiei, temându-se de creșterea prețurilor mondiale la petrol și de represaliile Moscovei.

Printre consecințele atacurilor, serviciul rus al BBC notează o reducere a producției de benzină și motorină în 2024 și o creștere a prețurilor – cel puțin potrivit statisticilor disponibile. În plus, companiile trebuie să cheltuiască bani pentru refacerea infrastructurii avariate și este dificil să facă acest lucru având în vedere sancțiunile impuse.

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a precizat că poate înțelege nemulțumirea Rusiei privind posibilitatea ca Ucraina să adere la NATO și l-a acuzat pe Joe Biden că a provocat Moscova prin susținerea acestor aspirații, potrivit unor declarații făcute miercuri într-o conferință de presă susținută la reședința sa din Florida, potrivit Novaya Gazeta.

Ministerul Energiei confirmă faptul că OMV Petrom a semnat un acord de export al gazelor din Marea Neagră către Germania și subliniază că acest export face parte din planul de business al proiectului Neptun Deep și reflectă angajamentul României de a contribui la securitatea energetică europeană.

Petrolierul suspectat că a deteriorat cablurile submarine în Marea Baltică are deficiențe grave și nu va fi autorizat să opereze până la efectuarea reparațiilor, a transmis agenția de transport public din Finlanda, relatează Reuters.

Țările de la Marea Baltică sunt în stare de alertă maximă ca urmare a unei serii de avarieri ale cablurilor electrice, ale legăturilor de telecomunicații și ale conductelor de gaze de când Rusia a invadat Ucraina în 2022. După ultimele incidente, NATO a declarat că își va spori prezența în regiune.

Ucraina a lovit depozitul de petrol care deservea aerodromul mlitar din Engels, susține consilierul prezidențial al lui Volodimir Zelenski, scrie Reuters.

Aerodromul militar Engels este una dintre locațiile-cheie pentru bombardierele strategice rusești folosite pentru a lansa rachete asupra Ucrainei.

Distanța de la instalație la frontiera cu Ucraina depășește 700 de kilometri în linie dreaptă,conform The Moscow Times. De la începutul războiului, aerodromul a fost atacat în mod repetat.

Şefa politicii externe a Uniunii Europene, Kaja Kallas, a acuzat marţi seara Rusia că „utilizează gazul ca armă” şi că duce un „război hibrid” în Republica Moldova, unde regiunea separatistă prorusă Transnistria nu mai este aprovizionată cu gaze ruseşti de la începutul lunii ianuarie, relatează France Presse, preluată de Agerpres.

Rusia a pierdut 801.670 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, a anunțat miercuri Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de The Kyiv Independent.

În ultima zi,. armata rusă a pierdut 1.660 de soldați, potrivit Kievului.

Armata ucraineană a declarat miercuri că a doborât 41 de drone rusești peste noapte, transmite Reuters.

Din cele 64 de drone lansate în total de Rusia, 22 de „drone imitatoare” nu au afectat infrastructura sau oamenii, a adăugat forțele aeriene ucrainene.

Un incendiu de proporții a cuprins un depozit de petrol miercuri în orașul Engels din regiunea Saratov, au raportat diverse canale media rusești Telegram, citate de The Kyiv Independent.

Guvernatorul regiunii Saratov, Roman Busargin, a declarat că resturi de drone ucrainene au lovit o „instalație industrială” nespecificată în jurul orei locale 5:30, în cadrul unui atac „masiv” al dronelor asupra orașului. Canalul rusesc Telegram ASTRA a scris, că potrivit locuitorilor, un depozit de petrol din oraș a luat foc.

Nu este clar care este amploarea pagubelor provocate. Busargin a declarat că nu au existat răniți ca urmare a atacului.

Ministerul rus al Apărării a susținut că 11 drone de atac ucrainene au fost doborâte deasupra regiunii Saratov.

Videoclipurile care circulă pe rețelele de socializare par să arate un incendiu mare la depozitul de petrol, în timp ce apărarea aeriană rusă încearcă să doboare dronele raportate deasupra orașului. Locuitorii au declarat că au auzit cel puțin cinci explozii înaintea incendiului.

Scurtă recapitulare informațiilor recente:

–––––

Evenimentele de marți, ziua 1049 a războiului, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro