Sari direct la conținut

Judecătorii din CSM discută marți cererea Danei Gîrbovan de renunțare a demisiei din magistratură, după refuzul lui Iohannis de a o numi ministru al Justiției

HotNews.ro
Dana Girbovan, Foto: Facebook/ Dana Girbovan
Dana Girbovan, Foto: Facebook/ Dana Girbovan

Cererea Danei Gîrbovan de retragere a demisiei din magistratură, după ce președintele Klaus Iohannis a respins propunerea PSD de numire a acesteia în funcția de ministru al Justiției, va fi discutată marți de judecătorii din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Ședința Secției pentru judecători din CSM este programată pentru marți, 2 septembrie.

Potrivit ordinii de zi a ședinței, Secţia pentru judecători va lua în discuţie „renunţarea la cererea de eliberare din funcţie, prin demisie, a doamnei Dana Cristina Gîrbovan, judecător la Curtea de Apel Cluj”.

Dana Gîrbovan și-a depus luni demisia din magistratură, ca urmare a nominalizării sale de către PSD pentru funcția de ministru al Justiției. Consiliul Superior al Magistraturii s-a întrunit atunci de urgență și i-a aprobat solicitarea. Gîrbovan a explicat că a decis să facă acest pas pentru ca procedura de numire a sa în funcția de ministru să poată fi inițiată.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că respinge „în integralitate” remanierea propusă de premierul Viorica Dăncilă, pentru că propunerile pe care le-a primit sunt „inacceptabile”.

„Nu voi tolera să fie ignorat votul dat în 26 mai, când s-a blocat prin votul românilor programul PSD și ALDE de a destructura justiția, de a opri lupta anticorupție și de a baroniza total România. PSD și ALDE sunt vinovate pentru dezastrul actual, pentru politizarea instituțiilor și nu voi tolera propuneri care sunt total împotriva valorilor democratice în care cred majoritatea românilor și în care cred și eu, a argumentat Iohannis respingerea propunerii pentru Justiție.

Ulterior, Dana Gîrbovan a anunțat pe Facebook că își retrage demisia din magistratură și că va cere Secției pentru judecători a CSM să ia act de retragerea demisiei. Gîrbovan a mai spus că va „răspunde public, punctual, motivelor președintelui, inclusiv aceluia că propunerea ce mă vizează este „total împotriva valorilor democratice”, după ce acesta își va motiva în scris și publica hotărârea”.

O parte dintre judecătorii din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) l-au acuzat pe președintele Klaus Iohannis că încalcă grav independența și prestigiul justiției, prin referiri nejustificate și nedovedite cu privire la independența și probitatea profesională a Danei Gîrbovan, refuzată pentru funcția de ministru al Justiției. Secția pentru judecători a CSM a transmis, joi, printr-un comunicat de presă, că motivarea prezentată de către președinte pentru justificarea respingerii propunerii în funcția de ministru al justiției a unui judecător, prin referiri nejustificate și nedovedite cu privire la independența și probitatea sa profesională, reprezintă o încălcare gravă a independenței și prestigiului justiției.

Trei din cei nouă judecători din Consiliul Superior al Magistraturii – Andreea Chiș, Bogdan Mateescu și Mihai Bălan – se delimitează de comunicatul Secției pentru judecători și în care președintele Klaus Iohannis este acuzat că încalcă grav independența și prestigiul justiției, prin „referiri nejustificate și nedovedite cu privire la independența și probitatea profesională” a Danei Gîrbovan. Ei i-au transmis președintelui CSM, Lia Savonea, că nu sunt de acord cu publicarea unui astfel de comunicat, unul dintre argumente fiind că întreagă procedura de modificare a componenței Guvernului este una eminamente politică și nu are nicio legătură cu independența justiției.

Președintele Klaus Iohannis a respins acuzațiile de încălcare a independenței justiției formulate de Secția pentru Judecători a CSM și explică faptul că nu a respins candidatura pentru funcția de ministru al justiției „a judecătorului Dana-Cristina Gîrbovan, ci a cetățeanului român Dana-Cristina Gîrbovan, care a acceptat propunerea premierului de a ocupa o funcție de ministru într-un guvern politic și care a și înaintat demisia din magistratură”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro