BBC: Nivelul de violență a hoților de lemne din România a atins cote alarmante. Doi pădurari uciși în decurs de o lună
Mafia responsabilă de jaful din pădurile României a ajuns în atenția presei internaționale, după ce un al doilea pădurar a fost ucis de hoții de lemne în mai puțin de o lună. BBC News notează că România deține mai bine de jumătate din pădurile vechi ale Europei, un ecosistem extrem de valoros pentru diverse specii de animale. Jurnaliștii atrag atenția că nivelul de violență la care sunt dispuși să recurgă hoții este alarmant.
Pădurarul Liviu Pop a răspuns unui pont privind tăieri ilegale de copaci și a sfârșit prin a fi împușcat mortal săptămâna trecută, în încercarea de a-i opri pe hoți. Este al doilea pădurar din România care este ucis în decurs de o lună, iar aceste incidente au generat temeri legate de siguranța celor care asigură paza pădurilor.
România deține peste jumătate din ceea ce a rămas din vechile păduri ale Europei, un ecosistem extrem de valoros pentru diverse specii- de la urși, lupi, la lincși și pisici sălbatice. Lemnul poate ajunge peste tot de-a lungul bătrânului continent, sub diverse forme, de la mobilă, la materiale de construcții sau hârtie.
Nivelul de violență la care au ajuns hoții de lemne a devenit însă alarmant. Liviu Pop a plecat în munții Maramureșului pentru a investiga un posibil furt de lemne, însă, pe măsură ce timpul trecea, colegii săi au devenit îngrijorați și au încercat în zadar să îl contacteze pe telefonul mobil. Tată a trei copii, bărbatul a fost găsit mort de către poliție într-o râpă, în pădure. Cel mai probabil, bărbatul a fost împușcat mortal cu propria armă.
Raducu Gorcioaia, 50 de ani, a fost găsit mort în propria mașină luna trecută, în apropierea unei zone forestiere din Pașcani, în nord-estul țării.
Gabriel Păun, lider al unui grup eco Agentul verde, a declarat pentru BBC News că mafia pădurilor a încercat să îl ucidă de mai multe ori, în condițiile în care se ocupă de protejarea pădurilor de decenii. El mai vorbește despre faptul că anchetele bat pasul pe loc în aceste cazuri sau vinovații primesc achitare în instanță.
Compania națională Romsilva, care deține 48% din fondul forstier al țării, a condamnat crimele și a atras atenția asupra unui număr alarmant de mare de atacuri comise de hoții de lemne la adresa paznicilor de păduri. Doar anul acesta ar fi fost comise nu mai puțin de 16 atacuri.
BBC News mai notează că incidentele au loc în contextul în care pădurile din România sunt tăiate într-un ritm alarmant. Potrivit Greepeace, România pierde în jur de trei hectare de pădure pe oră ca urmare a degradării sau a tăierilor ilegale și legale de copaci.