Sari direct la conținut

VIDEO Curtea de Apel București a amânat pronunțarea în cazul contestației lui Călin Georgescu împotriva anulării alegerilor. Peste o mie de susținători ai lui Georgescu, în fața Curții: „Nu vă fie frică, poporul se ridică!”

HotNews.ro
VIDEO Curtea de Apel București a amânat pronunțarea în cazul contestației lui Călin Georgescu împotriva anulării alegerilor. Peste o mie de susținători ai lui Georgescu, în fața Curții: „Nu vă fie frică, poporul se ridică!”
Călin Georgescu la Curtea de Apel / Inquam Photos/George Călin

Peste o mie de oameni au protestat luni, pe treptele sediului Curţii de Apel Bucureşti (CAB), unde au intonat cântece patriotice și au scandat „Suveranitate” sau „Iohannis, nu uita, asta nu e țara ta!”. Protestul a avut loc în timp ce instanța judeca contestația lui Călin Georgescu la decizia CCR prin care au fost anulate alegerile prezidenţiale. Curtea a anulat pronunțarea în acest caz până la soluționarea cererii de recuzare a judecătoarei Cristina Ardelean, după ce avocații lui Georgescu au cerut din nou recuzarea magistratului, pe motiv că a intra pe fondul speței, fără a soluționa excepțiile.

Un complet de la Curtea de Apel Bucureşti a respins marţi, ca neîntemeiate, cererile avocaţilor lui Călin Georgescu de recuzare a judecătoarei care se ocupă de procesul în care acesta contestă anularea alegerilor prezidenţiale.

Marina Alexandru, unul dintre avocaţii care au reprezentat interesele lui Călin Georgescu în acest proces, a afirmat că aşteaptă ca instanţa să pronunţe asupra cererilor de recuzare, apoi aşteaptă pronunţarea, potrivit News.ro.

”S-au făcut câteva cereri de recuzare, după care a trebuit să discutăm pe cereri de intervenţie, pe probatorii, pe excepţii, am ieşit, într-un final, şi pe fondul cauzei. Instanţa, la acest moment, a rămas în pronunţare cu privire la fondul cauzei şi la întreaga situaţie juridică existentă în dosar. Urmează să vedem dacă cererile de recuzare vor fi admise sau vor fi respinse şi rămâne acelaşi complet de judecată, de aceea urmează să aşteptăm pronunţarea”, a afirmat avocatul.

Curtea de Apel Bucureşti a amânat pronunţarea, în temeiul art. 49 alin. 2 CPC, la 31 decembrie 2024, potrivit portal.just.ro.

Potrivit art. 49 alin. (2) din Codul de procedură civilă, formularea unei cereri de recuzare, înainte sau după începerea oricăror dezbateri, nu împiedică efectuarea actelor de procedură în continuarea judecăţii, nici dezbaterea în fond a procesului, ci doar pronunţarea hotărârii, până la soluţionarea cererii de recuzare.

Călin Georgescu a făcut câteva declarații la ieșirea din sediul CAB. El a spus că ”nu există dovezi” împotriva sa, iar Curtea a decis că în cel mai scurt timp va da un verdict. ”Sper că justiția va sta dreaptă”, a completat Georgescu.

Judecătorii au amânat pronunțarea în speța cererii lui Călin Georgescu până la soluționarea cererii de recuzare a judecătoarei, conform reporterului G4Media.

Călin Georgescu a luat cuvântul în ședință și i-a spus judecătoarei care soluționează cererea împotriva deciziei de anulare a alegerilor că „este un simplu cetățean” care a participat la alegeri și că nu a vrut să cheltuiască niciun ban pentru scrutinul prezidențial.

„Nu a câștigat TikTok, ci narativul meu”, a spus Georgescu, potrivit G4media.

„Acum 35 de ani peste 1000 de tineri au murit pentru alegeri libere. Vă rog să vă amintesc judecata celui mai înțelept, împăratul Solomon: Două femei și un bebeluș… Solomon a zis copilul să fie omorât. Și una dintre femei a sărit ca o leoaică (…) Fiți dumneavoastră leoaica care apără poporul român!”, i-a mai spus Georgescu judecătoarei.

Avocații lui Georgescu au cerut din nou recuzarea judecătoarei Cristina Ardeleanu, pe motiv că a intra pe fondul speței, fără a soluționa excepțiile.

Călin Georgescu a ieșit într-o scurtă pauză din sala de judecată. Acesta nu a oferit declarații.

În așteptarea unei decizii a completului de la Curtea de Apel București, protestatarii au rostit rugăciunea „Tatăl Nostru” și au fredonat imnul României.

„Suveranitate”, „PSD, ciuma roșie” și „Iohannis, nu uita, asta nu e țara ta!” mai scandează susținătorii lui Călin Georgescu. Unii dintre ei fac live-uri pe TikTok.

Poliţia Capitalei a anunțat că a deschis dosar de cercetare penală pentru „ultraj judiciar”, după ce un bărbat a postat pe Facebook ameninţări la adresa judecătorului de Curtea de Apel Bucureşti care judecă dosarul lui Călin Georgescu.

„Gata cu trădările și trădătorii poporului român! Atenție, judecător Cristina Ardeleanu!”, este mesajul postat de Cătălin Berenghi pe Facebook.

Peste 1.000 de oameni s-au strâns pe treptele și în jurul Curții de Apel București la procesul în care Călin Georgescu contestă anularea alegerilor prezidențiale.

„Nu vă fie frică, poporul se ridică!” și „Georgescu președinte!” strigă protestatarii.

Unii dintre protestatari au intrat și în Curtea de Apel București.

Procesul a început după ora 14.00, iar la acesta participă și Călin Georgescu.

Tot luni, Curtea de Apel Bucureşti a infirmat zvonurile conform cărora dosarul ar fi fost mutat la alt complet de judecată, cauza fiind soluţionată de judecătoarea căreia i-a fost repartizată speţa iniţial, respectiv Cristina Ardeleanu, notează Agerpres.

Este vorba de un proces în care Călin Georgescu şi Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept au dat în judecată Biroul Electoral Central şi mai multe instituţii: Ministerul Apărării, Statul Major al Apărării, Guvern, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională, Serviciul Român de Informaţii, dar şi pe preşedintele Klaus Iohannis şi Elena Lasconi.

Obiectul principal al dosarului se referă la anularea hotărârii BEC, respectiv a deciziilor BEC nr. 230D/2024, nr. 231D/2024 şi nr. 232D/2024, care se referă la anularea întregului proces electoral şi reluarea alegerilor prezidenţiale de la zero, în baza deciziei Curţii Constituţionale (CCR).

Pe 6 decembrie, Curtea Constituţională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale, câştigate de Călin Georgescu, în baza unor documente desecretizate de CSAT, primite de la SRI, SIE, MAI şi STS.

În documentele serviciilor secrete se arată că Georgescu a încălcat legislaţia electorală referitoare la finanţarea campaniei pentru alegerile prezidenţiale, după ce a raportat la Autoritatea Electorală Permanentă zero cheltuieli, în condiţiile în care SRI şi MAI au indicat faptul că finanţarea campaniei pe TikTok a fost realizată de Bogdan Peşchir şi s-a ridicat la un milion de euro. De asemenea, în documentele desecretizate de CSAT se spune că au avut loc acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral şi că România este o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse.

Conform SIE, România „a devenit o prioritate pentru acţiunile ostile ale Rusiei, existând un interes în creştere la Kremlin pentru a influenţa (cel puţin) mood-ul şi agenda în societatea românească în context electoral”. Aceste acţiuni se manifestă prin propagandă şi dezinformare, sprijinirea unor candidaţi eurosceptici şi alimentarea unor mişcări antisistem, inclusiv prin „implicarea acestora în proteste care să modeleze agenda publică”, încurajarea nemulţumirilor/ provocarea de reacţii emoţionale la nivelul populaţiei, astfel încât să pună presiune pe autorităţi să reducă/ stopeze sprijinul pentru Ucraina.

Pe 24 decembrie, CAB a preschimbat termenul de judecată din data 13.01.2025 ora 11.00 la data de 30.12.2024, ora 14.00.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis pe 16 decembrie că nu are competenţa să soluţioneze contestaţia depusă de Călin Georgescu în legătură cu reluarea alegerilor prezidenţiale, cererea acestuia fiind trimisă la Curtea de Apel Bucureşti.

Călin Georgescu: „Întreaga lume democratică este cu ochii pe voi”

Călin Georgescu sosește la sediul Curții de Apel București, 30 decembrie 2024. Inquam Photos / Octav Ganea

Duminică seară, într-un live publicat pe pagina sa de Facebook, Călin Georgescu a afirmat: „Mâine voi fi la Curtea de Apel și voi aștepta verdictul care se va da asupra democrației nu doar din România, ci și din întreaga lume. Voi, politicienii, ați creat un precedent internațional prin ceea ce ați făcut la Curtea Constituțională a României. Acum, întreaga lume democratică este cu ochii pe voi. Vă asigur asta. Mâine, justiția profesionistă va judeca justiția politică. Dreptate vs. nedreptate, popor vs. politicieni. Este momentul în care vom afla cu adevărat cine face legea în România: sistemul sau magistrații”.

INTERVIURILE HotNews.ro