Sari direct la conținut

Guvernul a aprobat „taxa pe stâlp” cu o modificare: Nu va fi de 1,5%, ci de 1%. Când se vor face primele plăți. Anunțul ministrului de Finanțe

HotNews.ro
Tanczos Barna / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Tanczos Barna / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea


Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a anunțat luni că Guvernul a aprobat introducerea impozitului pe construcțiile speciale, așa numita „taxă pe stâlp” cu o modificare: nu va fi de 1,5%, ci de 1%, prima plată urmând a fi făcută după 1 iulie 2025. „Impozitul se va aplica pe alte construcții decât cele care sunt impozitate la nivel local, iar normele de aplicare și impactul pe fiecare industrie se vor stabili în următoarele 90 de zile”, a spus ministrul.

Ministrul de Finanțe a anunțat luni că Guvernul a aprobat ordonanța trenuleț, inclusiv introducerea unui nou impozit pentru construcțiile speciale.

„Ordonanța de urgență prevede introducerea unui nou impozit pt constructiile speciale. Fiind un domeniu complex am solicitat ca termenul de elaborare a normelor sa fie de 90 de zile. În aceste 90 de zile se vor face analizele cu toate industriile care ar putea fi afectate. Ministerul de Finante va veni cu o propunere de norme si vom analiza detaliile privind impactul pe fiecare domeniu în parte, începand de la drumuri, infrastructura de energie electrica, infrastructura de comunicatii..(…). Eu mi-aș fi dorit ca această analiză să se facă înainte de decizie, dar având în vedere situația creată de condițiile și restricțiile bugetare s-a decis în Guvern ca decizia să fie de la 1 ianuarie 2025.

Ministrul a spus că în ședința de guvern s-a făcut și o modificare cu privire la acest impozit.

„Astăzi s-a făcut o modificare, nu mai este de 1,5%, ci este de 1%. Impozitul se va aplica conform ordonanței pe alte construcții decât cele care sunt impozitate la nivel local. Veniturile se fac venituri la buget. În urmatoarele 90 de zile avem timpul, răgazul necesar de a discuta cu toate ramurile industriale implicate de a vedea impactul exact și a lucra la norme de implementare sustenabile, corecte și care sa duca la o implementare reală, a spus ministrul.

Întrebat de jurnaliști când ar urma să fie plătit acest nou impozit, ministrul Finanțelor a spus că „prima plată conform deciziei de astăzi se face după data de 1 iulie, iar a doua plată după 1 octombrie”.

Întrebat cine a venit cu ideea introducerii acestui impozit care a mai existat în trecut și nu a funcționat, ministrul Tanczos Barna a spus că „este o recomandare a Băncii Mondiale”.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat la începutul ședinței de guvern că introducerea acestui impozit nu se va aplica decât după ce vor fi emise normele și după ce ministrul Finanțelor va avea discuții cu marile companii care vor urma să aibă investiții.

În ordonanța adoptată luni de Guvern era prevăzut inițial reinstituirea impozitului pe construcții, prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente, măsură criticată de companiile din sectorul energetic.

Reprezentanții sectorului energetic au avertizat că introducerea unei taxe de 1,5% aplicabilă construcțiilor speciale, așa-numita „taxă pe stâlp”, va aduce și mai multe scumpiri la electricitate și gaze, întrucât se va duce în preț atât direct, cât și indirect. În plus, această taxă a mai existat în perioada 2014-2017, însă investitorii au atacat-o în instanță, au câștigat, iar statul a trebuit să returneze sumele colectate prin compensare cu alte impozite.

„Tot ce înseamnă taxare suplimentară se duce direct sau indirect în prețul final”, a explicat, pentru HotNews.ro, Liviu Gavrilă, președintele Asociației Române pentru Energie Eoliană (RWEA).

El a arătat că, pentru sectorul eolian, această taxă ar putea duce la regândirea unor investiții mari.

„Vorbim de sute de milioane de euro doar din sectorul producției de energie eoliană. Vor fi capacități de 5.000 de MW afectate”, a precizat el.

Povestea „taxei pe stâlp” din 2017 și de ce statul a trebuit să dea banii înapoi

Această taxă a mai existat în România, sub denumirea de „taxă pe construcții speciale”, în perioada 2014-2017, iar investitorii de atunci au dat cu toții statul în judecată și au câștigat, apoi și-au recuperat banii prin compensarea cu alte impozite.

  • „Părerea mea este că, cel mai probabil, la fel se va întâmpla și acum, într-o industrie în care și așa suntem sufocați de taxe și lucrăm cu marje mici.
  • Însă, dincolo de suma în sine, este regretabil că se merge în continuare pe aceeași notă, de a pune noi taxe fără a fi analizată situația sectoarelor afectate. Sunt afectate atât investițiile existente, cât și cele viitoare și poate duce la reconsiderarea unor decizii de investiții deja luate.
  • În plus, prevederile sunt interpretabile. Trebuie să purtăm discuții cu cei de la Finanțe să ne lămurim”, a mai spus Gavrilă.

„Taxa pe stâlp”, impact sever asupra sectoarelor economice strategice

La rândul său, Federația Patronală a Energiei (FPE) atrage atenția Guvernului, printr-un comunicat de presă, că această măsură a fost propusă fără o consultare transparentă și fără un dialog social prealabil cu actorii relevanți din domeniu.

Federația subliniază că astfel de inițiative contravin principiilor bunei guvernări și recentelor promisiuni făcute în cadrul dialogului social dintre Guvern și patronate, iar această taxă ar putea avea un impact sever asupra sectoarelor economice strategice.

INTERVIURILE HotNews.ro