Sari direct la conținut

Primarul din Eforie, trimis în judecată după ce ar fi vândut ilegal un teren firmei viceprimarului

HotNews.ro
Primarul din Eforie, trimis în judecată după ce ar fi vândut ilegal un teren firmei viceprimarului

Primarul oraşului Eforie, Robert Şerban, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, fiind acuzat că ar fi vândut ilegal un teren de peste 3.000 de metri pătraţi unei firme la care era asociat viceprimarul localităţii. În acest dosar au fost trimiși în judecată de către procurori și administratorul public al orașului și un fost consilier local.

Primarul PNL din Eforie, Robert Șerban, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, iar fostul secretar al oraşului Eforie Viorica Greceanu şi fostul consilier local Florian Cojea au fost trimiși în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu, a anunțat joi Parchetul Tribunalului Constanţa. În prezent, Viorica Greceanu este administrator public al orașului Eforie, iar Florian Cojea administrează S.C. EFO URBAN S.R.L., firmă al cărei acționar unic este Consiliul Local.

Conform Parchetului Tribunalului Constanța, primarul a făcut demersuri, cu încălcarea legii, pentru vânzarea unui teren de 3.150 metri pătraţi care împrejmuieşte Restaurantul Litoral din Eforie (imobil compus din construcţie şi terenul de sub construcţie), către S.C. Briza Mării Negre S.R.L.. Acestă firmă administra restaurantul, iar viceprimarul staţiunii, Chiparul Dănuţ, are calitatea de asociat. Vânzarea a fost făcută în baza unui contract, în martie 2019, la prețul de 189.000 euro, „asigurând astfel un folos necuvenit S.C. Briza Mării Negre S.R.L., respectiv suprafaţa de teren care a trecut nelegal în patrimoniul S.C. Briza Mării Negre S.R.L”.

Actul de vânzare-cumpărare a avut loc cu încălcarea dispoziţiilor legale privind administraţia publică locală, care prevăd că hotărârile referitoare la patrimoniu se adoptă cu votul a două treimi din numărul total al consilierilor locali în funcţie. Hotărârea Consiliului Local Eforie prin care s-a decis vânzarea imobilului-teren a fost votată de 11 consilieri dintre cei 17 în funcţie, nefiind întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptare.

De asemenea, terenul a fost vândut fără organizarea unei licitaţii publice, aşa cum prevede legea, şi „prin invocarea, în mod simulat, a aparentei excepţii de la obligativitatea organizării licitaţiei, respectiv că în cazul vânzării unui teren aflat în proprietatea privată a unităţii administrativ-teritoriale pe care sunt ridicate construcţii, constructorii de bună-credinţă ai acestora beneficiază de un drept de preempţiune la cumpărarea terenului aferent construcţiilor, ipoteză care nu se aplica însă în situația vânzării acestui teren, spun procurorii.

La rândul său, Viorica Greceanu, care la momentul tranzacției era secretar al oraşului, este acuzată că „a facilitat (în 23.12.2016) adoptarea unei hotărâri de consiliu local care în realitate nu fusese adoptată, prin aceea că a contrasemnat pentru legalitat, Hotărârea de Consiliu Local Eforie nr.229/23.12.2016, act administrativ ce a intrat în circuitul juridic şi ulterior a constituit temei pentru încheierea de către inculpatul Şerban Robert Nicolae, prin semnătură delegată, a contactului de vânzare-cumpărare din data de 08.03.2019, pentru suprafaţa de 3.150 mp”, potrivit procurorilor.

De aceleaşi fapte a fost acuzat şi consilierul locale Cojea Florian, la respectiva şedinţă a Consiliului Local Eforie el fiind preşedintele acesteia.

„Cei trei inculpaţi au exercitat de facto, sub pretextul interpretării, însă în realitate contra legeii, atribuţiile unui consiliu local, deşi legea prevede în mod expres partajarea atribuţiilor executive de cele deliberative, şi stabileşte în sarcina fiecăreia dintre instituţiile indicate atribuţii exprese şi distincte. Relevantă în cauză este şi împrejurarea că prin trei adrese diferite, trei prefecţi diferiţi au atenţionat cu privire al nelegalitatea procedurii de adoptare a hotărârilor de consiliu local cu un număr de voturi inferior cotei de 2/3 din numărul de consilieri; aceştia au indicat în cuprinsul adreselor care este soluţia juridică în cazul în care cota sus-menţionată nu este un număr întreg”, spun procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa.

În cazul primarului Robert Nicolae Șerban există şi un element subsidiar de nelegalitate, respectiv vânzarea imobilului cu încălcarea legii privind organizarea, în mod obligatoriu, a licitaţiei publice.

Procurorii mai spun că au fost instituite măsuri asigurătorii asupra unui imobil-teren al lui Robert Șerban. El este la primul său mandat de primar, din partea PNL.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro