Traian Băsescu: În mod categoric Orban nu va merge ca un soldățel de plumb să-și depună demisia / Prin anticipate ne băgăm singuri într-o criză politică în care nu ne cheamă nimeni
Ludovic Orban nu mi s-a părut chiar „suntem gata” și cu mâna la chipiu pentru alegeri anticipate, spune fostul președinte Traian Băsescu despre premier și despre anunțul său făcut după o discuție cu președintele Klaus Iohannis, la sfârșitul săptămânii trecute, când a declarat că au convenit împreună să fie declanșate alegerile anticipate. El crede că alegerile anticipate nu sunt o idee bună, pentru că ar genera o criză politică nenecesară și neoportună. În plus, cuplarea legislativelor cu alegerile locale comportă riscul de a-i da un avantaj prețios PSD-ului.
„Până acum, n-am văzut niciun premier care să demisioneze de bunăvoie. Dimpotrivă, am văzut premieri care s-au baricadat. Ludovic Orban ar fi o excepție absolută, dar o excepție în condițiile în care nimic nu reclamă un asemenea gest. Deci, după părerea mea, guvernul Orban a avut un început bunișor de mandat, pe imagine stau relativ bine, nimeni nu poate contesta o valoare crescută a actualului guvern în raport cu toate cele trei ale PSD-ului puse la un loc și i-ar rămâne să ducă guvernarea până la alegeri în condiții decente, cred că atât i s-ar cere”, a arătat fostul șef al statului, într-o intervenție la Digi 24.
El spune că, în mod categoric, Ludovic Orban „nu va merge ca un soldățel de plumb să-și depună demisia și să spună și-acum hai să începem procedura”. „Este un politician crescut în partide, nu e un politician amator căruia să-i spui faci asta și el să execute, dacă nu-i corect să execute. Eu cred că Orban va pune problemele foarte corect la un moment dat și-n spațiul public, dacă va fi nevoie”, a punctat Traian Băsescu.
Traian Băsescu mai spune că nu i se pare în nicio condiție oportună declanșarea de alegeri anticipate. „Gândiți-vă că de la demisia premierului, urmează trei luni de incertitudini, adică ne băgăm singuri într-o criză politică în care nu ne cheamă nimeni, ne ducem așa, de năuci, într-o criză politică”, mai spune fostul președinte.
Condiție PMP pentru a susține anticipate: Parlament cu 300 de membri
Pentru a obține sprijinul PMP pentru alegeri anticipate, guvernul ar trebui să modifice legea și să stabilească un număr de 100 de senatori și 200 de deputați, stabilind norma pentru această reprezentare, și trebuie să dea ordonanță de urgență pe alegeri în două tururi, mai afirmă Traian Băsescu, fondatorul acestui partid pe listele căruia a intrat în Parlamentul European.
La remarca jurnalistului că obiecțiile sale față de alegeri anticipate ar putea fi legate de o temere că PMP nu mai intră în Parlament, Traian Băsescu a spus: „Domnule, song-ul (ăsta eu îl aud de șapte ani, de când s-a înființat partidul și partidul n-a ratat nicio trecere de prag. Deci, v-aș sfătui să fiți optimist în ceea ce privește PMP-ul. Mutați pesimismul pe la alții. Dar aici vorbim despre altceva: despre provocarea alegerilor anticipate într-un moment neoportun. Unii cred că s-ar putea obține cel mai bun rezultat, iar eu vă spun că guvernul Orban are toate premisele să obțină un rezultat mult mai bun, dacă demonstrează că e capabil să guverneze eficient până la alegeri. Și acest guvern a început bine, este un guvern popular, uitați-vă cum s-a schimbat încrederea în care merge România”, a arătat fostul președinte.
Cuplarea anticipatelor cu localele, o capcană
În ceea ce privește cuplarea anticipatelor cu localele, aceasta se poate face, nu e interzisă, Comisia de la Veneția a dat doar o recomandare să nu se procedeze așa. Dar riscul e altul, atrage atenția Traian Băsescu: „Localele sunt momentul de maximă eficiență a PSD, nu mai stăm în mobilizarea lui Bădălău și a lui Ciolacu, aici discutăm despre mobilizarea primarilor și a consilierilor PSD. Surprizele pot fi foarte mari, în condițiile în care cuplezi localele cu legislativele, având în vedere că două treimi din primari și consilii sunt dominate de PSD, iar oamenii aceia se vor bate pentru funcțiile lor, ocazie cu care se ocupă și de legislative, pentru că se suprapune campania, deci le dăm cea mai bună ocazie să obțină cel mai bun rezultat și la legislative. Mie mi se pare parcă gândită împotriva opoziției de dreapta această soluție”.