VIDEO Liviu Dragnea, adus din nou astăzi la instanța supremă, unde a cerut rejudecarea dosarului său: "Stau de 8 luni nevinovat în penitenciar"/ Decizia instanței, în 21 ianuarie UPDATE
Liviu Dragnea – încarcerat din luna mai la Penitenciarul Rahova – a fost adus marţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care judecă o cale extraordinară de atac prin care fostul lider al PSD încearcă să obţină rejudecarea dosarului în care a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman. „Sunt complet nevinovat, stau de 8 luni nevinovat în penitenciar”, le-a spus Dragnea magistraților.
UPDATE 11.57 Magistrații instanței supreme au amânat pentru 21 ianuarie decizia cu privire la recursul în casație formulat de Liviu Dragnea.
Dragnea a fost adus sub escortă la Înalta Curte de Casație și Justiție în jurul orei 9.00.
Liviu Dragnea a susținut că stă de 8 luni în spatele gratiilor deși este complet nevinovat.
„Vreau să mă refer la două lucruri. În primul rând, la un neadevăr – afirmaţia DNA că eu le-am cunoscut pe Adriana Botorogeanu şi Anisa Stoica, că lucrau la DGASPC, dar de fapt veneau la partid, un neadevăr ca multe altele folosite de acest parchet. (…) Eu cred cu tărie că sunt complet nevinovat şi stau de opt luni nevinovat în Penitenciarul Rahova. De aceea nu am plătit prejudiciul, pentru că nu mi s-a părut normal să plătesc pentru o faptă pe care nu am comis-o. Rămâne la aprecierea dumneavoastră dacă voi sta în continuare nevinovat la închisoare sau dacă veţi dispune eliberarea”, le-a spus Dragnea magistraţilor, potrivit Agerpres.
Flavia Teodosiu, avocata lui Dragnea, a susținut că fapta de care este acuzat fostul lider PSD nu este prevăzută de legea penală, făcând trimitere la prevederi din Codul muncii, cu referire la modul în care Floarea Alesu ar fi trebuit să le sancţioneze pe cele două angajate de la DGASPC Teleorman.
Dezbaterile din sala de judecată au durat 45 de minute, iar instanţa a rămas în pronunţare pe recursul în casaţie introdus de Dragnea.
Fostul lider al PSD a contestat decizia de condamnare prin introducerea unor căi extraordinare de atac – contestaţia în anulare şi recursul în casaţie.
În 10 decembrie, magistraţii i-au respins contestaţia în anulare, urmând ca recursul în casaţie să se judece marţi.
Judecătorii au dispus citarea în instanţă a lui Liviu Dragnea, dar şi a altor inculpaţi din dosar, respectiv Floarea Alesu, Adriana Botorogeanu şi Anisa Stoica, care au introdus și ei căi extraordinare de atac.
De la începutul anului, avocații lui Liviu Dragnea au depus alte două contestații, care urmează să fie judecate în această lună de instanța supremă, respectiv de Tribunalul București.
Liviu Dragnea a fost scos din Penitenciarul Rahova și adus la instanța supremă și în luna decembrie. Atunci, fostul președinte al PSD, care a renunțat la mustață, și-a făcut apariția îmbrăcat la costum și a început să râdă în momentul în care i-a văzut pe jurnaliștii adunați să îl filmeze în timp ce mergea în sala de judecată.
Pe 27 mai 2019, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
Potrivit DNA, Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, în schimbul unor foloase necuvenite, a menținut ilegal în posturi a două angajate – Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica. Cele două nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor de muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul PSD Teleorman, spune DNA.
Conform procurorilor, Dragnea a determinat-o pe Stoica să se angajeze şi să fie remunerată în cadrul DGASPC Teleorman. El a mai fost acuzat că a contribuit, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica să fie menţinute în funcţie la DGASPC Teleorman.
În octombrie 2019, Înalta Curte a publicat motivarea deciziei de condamnare în acest dosar, magistrații arătând că Liviu Dragnea a conceput întreaga activitate infracţională în legătură cu angajările fictive de la DGASPC Teleorman şi a dat declaraţii nesincere în instanţă.
Concluzia judecătorilor este că Liviu Dragnea avea un interes în menţinerea celor două angajate, Adriana Botorogeanu şi Anisa Stoica, în cadrul DGASPC Teleorman, pentru a putea fi remunerate de această instituţie, în condiţiile în care ele nu erau plătite pentru activitatea prestată la PSD Teleorman. Magistrații mai spun în motivare că este suficient cuantumul pedepsei de 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru fostul lider PSD, fiind proporțional în raport cu circumstanţele reale şi personale, asigurând realizarea scopurilor pedepsei, de coerciţie, prevenţie şi cel educativ și dându-i posibilitatea unei schimbări de atitudine.
Documentul instanţei supreme are aproape 700 de pagini, fiind foarte greu de citit, deoarece iniţialele inculpaţilor au fost înlocuite cu alte litere din alfabet. Decizia de a cenzura motivarea a fost luată în acord cu dispoziţiile din noul ghid pentru relaţia cu mass-media, elaborat de CSM.
Fostul lider al PSD mai are o condamnare definitivă de doi ani de închisoare cu suspendare, primită în aprilie 2016 în dosarul Referendumului.
De asemenea, Dragnea este urmărit penal în dosarul Tel Drum. DNA a anunțat în noiembrie 2017 că a început urmărirea penală împotriva lui Dragnea și a șefilor de la Tel Drum pentru constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privința acordării de contracte pentru reabilitarea de drumuri județene cu fonduri europene.
În 12 septembrie, Liviu Dragnea a fost scos pentru prima dată din penitenciar și dus la Tribunalul București, unde a fost audiat ca martor în procesul de corupție al fostului președinte al Camerei Deputaților Valeriu Zgonea.