Sari direct la conținut

Un raport indică faptul că în Uniunea Europeană corupţia este încă o problemă majoră / România, sub pragul de 50%

HotNews.ro

Cinci ţări din UE nu au atins pragul de 50% în Indicele de Percepţie asupra Corupţiei, din 2019. Studiul, publicat de ONG-ul Transparency International, a analizat 180 de ţări, iar când vine vorba de UE, utilizarea necorespunzătoare a fondurilor sale este încă o problemă importantă, potrivit Rador.

Indicele de percepţie s-a bazat pe răspunsuri de la 12 instituţii independente specializate în guvernanţă şi climatul de afaceri, Ungaria, Polonia, România, Croaţia şi Grecia scăzând sub pragul de 50%.

Michiel van Hulten, director al Transparency International UE, a declarat pentru Euronews: „Există multe fraude comise cu fonduri UE, implicând fonduri UE, dar a fost foarte dificil să abordăm acest lucru în mod efectiv, iar unul dintre motive este că toate statele membre au o abordare diferită. Având un singur procuror european care va aborda aceste probleme, cred că putem fi încrezători că va fi mai uşor să atacăm aceste cazuri”.

Un raport asociat a confirmat că, deşi majoritatea statelor membre post-comuniste ale UE nu abordează în mod eficient problema, statele occidentale au şi ele probleme. Marea Britanie şi Franţa s-au numărat printre cele patru ţări care au pierdut cel puţin trei puncte în index începând de anul trecut. În schimb, Spania a avansat cu patru puncte, iar Grecia cu trei în index, deşi Grecia se află încă în jumătatea de jos a ratingurilor globale.

Transparency International a concentrat raportul din acest an asupra riscurilor legate de entităţile private care finanţează partide politice. Malta a fost evidenţiată ca o ţară de urmărit îndeaproape, deoarece a scăzut şase puncte din 2015, iar uciderea jurnalistei anticorupţie Daphne Caruana Galizia a rămas nesoluţionată.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro