Sari direct la conținut

Liberalii îi cer explicații lui Valer Dorneanu: Decizia CCR este una politică, nu juridică / Să spună când îşi poate angaja răspunderea un guvern

HotNews.ro
Valer Dorneanu, Foto: Captura Facebook
Valer Dorneanu, Foto: Captura Facebook

Vicepreşedintele Senatului Alina Gorghiu îi cere preşedintelui Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, să explice, în motivarea pe care CCR o va da la admiterea sesizărilor PSD pe transportul de călători şi INM, în ce situații își poate asuma răspunderea un guvern în faţa Parlamentului, mai ales atunci când are „o majoritate ostilă”. La rândul său, deputatul PNL Florin Roman spune că decizia CCR este una politică, nu juridică.

„Noi, ca partid național liberal, am respectat întotdeauna deciziile CCR și vom respecta și acum, pentru că așa e normal într-o țară democratică. Anormal e ca puterea judecătorească să se pună deasupra puterii legislative, prin acea prevedere că Parlamentul nu mai poate să țină cont de termenele constituționale de adoptare a proiectelor de lege și legiferarea abuzului practicat de PSD în Parlament, care ține cât vrea domnul Ciolacu sau PSD”, a declarat liderul deputaților PNL, Florin Roman, citat de Mediafax.

Florin Roman a adăugat că se produce un dezechilibru între cele trei puteri ale statului, iar decizia CCR este una politică, nu juridică.

La rândul său, senatorul PNL Alina Gorghiu face un apel către președintele CCR, Valer Dorneanu, să explice situația în care un Guvern cu majoritate ostilă își poate angaja răspunderea.

„Îl rog pe preşedintele Curţii Constituţionale din România ca, atunci când motivează hotărârea, să explice publicului din România şi să explice tuturor celor care trebuie să respecte Constituţia când un guvern îşi poate angaja răspunderea, pentru că pe această decizie, practic, un guvern în funcţie, cu o majoritate ostilă, nu-şi va putea niciodată angaja răspunderea. Practic, această instituţie de la această decizie a CCR rămâne fără obiect. Din secunda în care ai orice proiect care reglementează obiectul pe care Guvernul să-şi angajeze răspunderea, lucru care se poate întâmpla lesne, (…) atunci categoric Constituţia României este lipsită de o instituţie, iar Guvernul este lipsit de pârghia esenţială prin care poate veni în Parlament atunci când are o majoritate ostilă, cum este cazul acum. Poate că domnul Dorneanu va avea amabilitatea să ne explice prin motivare cum va fi respectată această instituţie prevăzută de Constituţie şi cum poate să-şi exercite un guvern care se află în condiţiile în care se află Guvernul Orban această pârghie constituţională”, a declarat Gorghiu la Parlament.

Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea PSD asupra proiectului pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea. CCR a admis şi sesizarea PSD asupra proiectului referitor la Institutul Naţional al Magistraturii, pentru care Guvernul Orban şi-a asumat, de asemenea, răspunderea.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro