UPDATE Liviu Dragnea, o nouă încercare de eliberare din penitenciar / El a fost adus din nou la instanță, unde s-a plâns că i se tărăgănează procesul
Liviu Dragnea, încarcerat din mai 2019 la Penitenciarul Rahova, a fost adus din nou marți la Tribunalul București, unde a făcut o nouă încercare de a scăpa de pedeapsa de trei ani și jumătate de închisoare. Tribunalul a decis însă că nu are competență să îi judece solicitarea și a trimis-o Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, instanţă care i-a respins în luna ianuarie o cerere identică. Fostul lider al PSD a contestat decizia de condamnare prin mai multe căi extraordinare, iar până acum magistrații i-au respins trei cereri de eliberare.
Dragnea a fost adus la Tribunalul București în jurul orei 12.00.
Îmbrăcat în costum, Dragnea a fost adus în sala de judecată cu cătuşe la mâini şi băgat în boxa arestaţilor, după care cei doi avocaţi care îl reprezintă, Flavia Teodosiu şi Corneliu Liviu Popescu, au cerut voie să stea de vorbă cu el câteva minute, scrie Agerpres.
Magistratul care se ocupă de acest caz, Manuela Orzaţă, a ridicat din oficiu o excepţie, spunând că Tribunalul Bucureşti nu are competenţa să judece această contestaţie la executare.
Avocaţii lui Dragnea au cerut respingerea acestei excepţii, susţinând că acţiunea introdusă de fostul lider al PSD nu se bazează pe norme legale interne, ci pe prevederi CEDO.
Totodată, Corneliu Liviu Popescu s-a arătat deranjat de faptul că procurorul de şedinţă mesteca gumă în timpul procesului. „Cererea noastră se referă la starea de detenţie. Nu am invocat nicio enormă internă, ci prevederi CEDO. Noi ne referim la legalitatea detenţiei, iar competenţa aparţine instanţei de executare, care este Tribunalul Bucureşti. Mestecând gumă domnul procuror, poate nu am fost eu atent ce a spus. O mestecă ostentativ în continuare, doamnă preşedintă”, a spus Popescu.
Liviu Dragnea a declarat că, după ce i s-a respins o cerere de recuzare a judecătoarei Orzaţă, Tribunalul vrea acum să mute procesul la altă instanţă, plângându-se că în acest ritm va ajunge să își termine mandatul de executare a pedepsei până când va avea o decizie. „Nu am pregătire juridică, dar constat că, după o cerere de recuzare şi o cerere de abţinere respinse, acum Tribunalul vrea să mute la altă instanţă. Cred că în ritmul ăsta o să ajungem să se judece când se va termina mandatul”, a afirmat Dragnea.
Tribunalul Bucureşti a decis că această instanţă nu are competenţa materială de a judeca contestaţia la executare depusă de Liviu Dragnea. Decizia a fost luată de judecătoarea Manuela Orzaţă, care anterior a mai făcut o cerere de abţinere în acest proces.
Astfel, contestaţia la executare depusă de Liviu Dragnea se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţă care i-a respins în luna ianuarie o solicitare identică.
Dragnea a încercat să scape de judecătoarea Manuela Orzață şi a introdus la termenele anterioare o cerere de recuzare a magistratului, care însă i-a fost respinsă.
Acest proces a fost deschis la Tribunalul București după ce avocații lui Liviu Dragnea au depus la începutul acestui an o contestaţie la executare, cerând eliberarea de îndată a fostului lider al PSD. Apărătorii lui Dragnea invocă decizia Curții Constituționale privind completurile specializate de la instanţa, hotărâre pronunțată însă după ce fostul lider al PSD a fost condamnat definitiv la închisoare.
Marți este al treilea termen în acest proces, după ce la primele două avocații au cerut recuzarea unei judecătoare, iar apoi nu s-au prezentat în instanță.
Dragnea a făcut mai multe încercări de a ieşi din penitenciar, prin introducerea în instanţă a două căi extraordinare de atac – contestaţia în anulare şi recursul în casaţie -, iar până acum i-au fost respinse trei cereri.
Ultima apariție a lui Dragnea în fața judecătorilor a fost în 30 ianuarie, când a susținut că stă în închisoare nevinovat.
„Am crezut și încă mai cred că un om poate fi condamnat de o instanță cu respectarea legii. CCR a zis clar că completurile de 3 sunt nelegale și nu se poate vorbi de un proces echitabil și de o hotărâre corectă la mine, indiferent de procedurile adoptate. S-a spus că vreau să ies cu orice preț din închisoare. Nu vreau să ies cu orice preț și cred că stau nevinovat. Puteam să plătesc, dar nu am vrut să fac compromisuri”, a declarat Dragnea la instanța supremă.
La ieșirea din sala de judecată, întrebat de jurnaliști ce a vrut să spună în legătură acest preț, Dragnea a spus: „Prețul era România!”.
„Din Decizia CCR nr 417 din 03.07.2019 rezultă indiscutabil că sentinţa penală prin care contestatorul a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate şi pe care acum o execută strict în temeiul acestei sentinţe (devenite definitive prin respingerea apelurilor pe latură penală) a fost pronunţată de un complet nelegal constituit, adică de o instanţă care nu este prevăzută de lege, cu violarea dreptului la un proces echitabil”, se arată în contestația depusă la ICCJ de către avocații lui Dragnea.
„Contestatorul (…) nu exercită vreo cale (ordinară sau extraordinară) de atac împotriva hotărârii definitive de condamnare, nu pune în discuţie temeinica şi/sau legalitatea sau autoritatea de lucru judecat ale hotărârii penale definitive de condamnare, ci solicită exclusiv eliberarea sa imediată, ca urmare a publicării oficiale a deciziei CCR care constituie o impiedicare la executare”, se mai arată în cererea către instanță.
Liviu Dragnea a fost condamnat, în mai 2019, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în dosarul privind angajările fictive de la DGASPC Teleorman.
Potrivit DNA, Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, în schimbul unor foloase necuvenite, a menținut ilegal în posturi două angajate – Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica. Cele două nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor de muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul PSD Teleorman, spune DNA.
Conform procurorilor, Dragnea a determinat-o pe Stoica să se angajeze şi să fie remunerată în cadrul DGASPC Teleorman. El a mai fost acuzat că a contribuit, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica să fie menţinute în funcţie la DGASPC Teleorman.