Boris Johnson a trecut la cratiță, de Ziua Clătitelor
Britanicii sărbătoresc marți Ziua Clătitelor, sărbătoare ce pare suficient de populară încât chiar premierul Boris Johnson a trecut la cratiță de bunăvoie și nesilit de nimeni. Cel mult de consultanții săi, în ideea că a-l poza pe șeful guvernului făcând clătite ar putea să-i aducă un plus de popularitate.
„În caz că vă întrebați unde m-am ascuns, ei bine, am luat lecții intensive de aruncat clătite. Dom (Dominic Cummings, consilier al premierului- n.red) spune că nu a cunoscut pe nimeni care să fie mai natural decât mine la făcut clătite. Un adevărat compliment”, a scris premierul, pe Twitter.
If you were wondering where I’ve been hiding, I have been having intensive lessons in pancake tossing. Dom says he’s never met anyone who’s a more natural tosser than I am. Quite the compliment.#PancakeDay #PancakeTuesday pic.twitter.com/941CliiCET
— Parody Boris Johnson (@BorisJohnson_MP) February 25, 2020
Postarea este însoțită de o fotografie în care Johnson apare în plină acțiune, aruncând clătita în aer. Nici internauții nu au rămas mai prejos, făcând glume pe seama acestuia. Poza a fost redistribuită și de contul de Twitter al celebrei pisici oficiale a guvernului din 10 Downing Street, motanul Larry.
Ziua Clătitelor își are originea în tradiția creștină fiind, de fapt, echivalentul Lăsatei Secului care marchează începutul postului Paștelui sau Crăciunului, scrie BBC News.
Inițial, sărbătoarea este legată de un festival de Crăciun, la care oamenii reproduceau chinurile lui Isus Christos, potrivit BBC.
După alte interpretări, tradiţia acestei sărbători este inspirată de un caz care a avut loc în anul 1445 în orăşelul Olney din Anglia, scrie Rador.
Totul a început, în ajunul Postului Mare, când o doamnă pregătea clătite în bucătăria sa, iar deodată s-au auzit clopotele bisericii. Aceasta s-a speriat atât de tare că a uitat de tot şi a fugit spre lăcaș ţinând în mână tigaia în care pregătea clătitele, dar şi cu şorţul de bucătărie. Astfel a luat naştere cursa clătitelor, care este organizată anual. Drept premiu, câştigătoarea cursei primeşte un sărut din partea clopotarului, iar clătitele care nu au căzut din tigaie în timpul cursei sunt împărţite apoi spectatorilor.
O tradiţie similară există, de asemenea, la Școala Westminster din Londra, unde o clătită este aruncată într-o tigaie, iar elevii încearcă să apuce o bucată cât mai mare.