Numărul deceselor provocate de Covid-19 a crescut la 21 în Italia. Primele cazuri de infecții cu coronavirus în Mexic, Nigeria, Belarus, Lituania și Noua Zeelandă. Iranul a anulat slujbele religioase, pentru prima oară în decenii
Primele cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost înregistrate în Nigeria, Lituania, Belarus și Noua Zeelandă, potrivit Guardian. Piețele financiare din întreaga lume au fost afectate și ele din cauza epidemiei, în timp ce economia Chinei a înregistrat cea mai bruscă scădere din ultimele decenii.
UPDATE 21.42: Franța raportează 19 noi cazuri de coronavirus și recomandă oamenilor să nu mai dea noroc unii cu alții
UPDATE 19.40: Cel puțin 210 persoane au murit din cauza coronavirusului în mai multe orașe din Iran, scrie BBC Persia, potrivit Reuters.
UPDATE 19.35: Numărul total al cazurilor confirmate de infectare cu coronavirus în Italia a ajuns la 888, iar 46 de persoane s-au vindecat.
UPDATE 19.15: Bilanțul deceselor provocate de coronavirus în Italia a crescut la 21. Totodată, numărul cazurilor confirmate de infectare cu noul virus a ajuns la 821 de la 650.
UPDATE 17.47: Organizația Mondială a Sănătății a ridicat amenințarea internațională legată de infecția cu noul coronavirus la „foarte ridicată”.
În același timp, peste 20 de vaccinuri sunt în lucru, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a precizat că în prezent se lucrează la mai bine de 20 de vaccinuri de combatere a coronaviruslui, iar primele rezultate ale testelor sunt așteptate în următoarele săptămâni.
UPDATE 16.53: Bursa din New York a deschis din nou pe roșu, vineri, pe fondul temerilor legate de noul coronavirus: Dow Jones scădea cu 3,06% iar Nasdaq cu 3,46%, scrie AFP. Wall Street a căzut puternic joi, în condițiile în care un vânt de panică continuă să afecteze bursele, îngrijorate de propagarea epidemiei de pneumonie virală. La închiderea de joi seara, Dow Jones se prăbușise cu 4,42% iar Nasdaq cu 4,61%.
UPDATE 16.47: Autoritățile din Moscova au decis deportarea a 88 de cetățeni străini care au violat regulile de carantină impuse ca măsură de prevenție pentru a stopa răspândirea coronavirusului, a transmis agenția RIA, citată de Guardian.
Sute de persoane au fost plasate în carantină în Rusia. Autoritățile au făcut razii și au utilizat tehnologia de recunoaștere facială pentru a depista persoanele care nu respectă carantina, fie că era vorba despre hoteluri sau domicilii.
UPDATE 16.29: Organizația Mondială a Sănătății avertizează vineri că noul coronavirus va afecta ”majoritatea statelor din lume, dacă nu chiar pe toate”, transmite Guardian. O mare problemă o constituie și pacienții reinfectați, neștiindu-se în acest moment care sunt cauzele pentru care aceștia sunt testați pozitiv la scurt timp după ce s-au însănătoșit.
UPDATE 16.00 Un prim caz de coronavirus a fost identificat pe Coasta de Azur a Franței. Pacienta este o tânără de 23 de ani care a fost izolată într-o unitate spitalicească din Nisa, după ce a fost testată pozitiv, la întoarcerea de la Milan, scrie Guardian. Autoritățile așteaptă rezultatul testelor pentru a doua persoană.
Comitetul Festivalului de Film de la Cannes a precizat că este mult prea devreme pentru a lua o decizie cu privire la anularea evenimentului care ar trebui să aibă loc în perioada 12-23 mai.
UPDATE 15.49: Iranul a anulat rugăciunile de vineri în Teheran și alte 22 de reședinție ale unor provincii pentru prima dată în decenii, în încercarea de a stopa răspândirea bolii.
Înalții clerici au respins însă apelurile la închiderea sanctuarelor, ayatollahul Mohammed Saeedi afirmând că acestea trebuie să rămână deschise ca o ”casă pentru vindecare”.
UPDATE 15.42: Autoritățile din Mexic au raportat vineri primul caz de infecție din țară, al doilea din America Latină, scrie Reuters. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății acesta precizând că pacientul a fost identificat ca pozitiv abia la al doilea test.
În același timp, autoritățile britanice au anunțat primul deces al unui cetățean britanic de pe nava Diamond Princess, aflată în carantină în apele teritoriale ale Japoniei.
UPDATE 15.07: Guvernatorul provinciei Hokkaido, din nordul Japoniei, a declarat stare de urgență. Cel puțin 66 de pacienți infectați cu noul coronavirus au fost confirmați în această provincie. Oficialul le-a recomandat oamenilor să stea acasă în acest weekend.
UPDATE 15.03: Încă două cazuri de infecție coronavirus au fost confirmate în România, fără legătură unul cu altul. Este vorba despre un bărbat de 45 de ani din Maramureș și o femeie de 38 de ani din Timiș. Astfel, bilanțul este de trei pacienți. Tânărul din Gorj, primul caz identificat pe teritoriul României, este în stare bună.
UPDATE 13.50: Iran a raportat vineri moartea a opt persoane infectate cu noul coronavirus dintre cele 143 de noi cazuri detectate în ultimele 24 de ore, aducând bilanțul deceselor la 34, iar numărul total al cazurilor 388.
UPDATE 13.28: Au fost confirmate 60 de cazuri de infecții în Germania, a transmis vineri purtătorul de cuvânt al ministerului sănătății, adăugând că ”situația este dinamică”.
UPDATE 12.44: Oficialii francezi au confirmat 20 de noi cazuri în ultimele 24 de ore, după ce președintele Emmanuel Macron a avertizat joi că țara se află în pragul unei epidemii. În Italia numărul deceselor este de 17, în timp ce în Germania 1.000 de persoane sunt în carantină.
UPDATE 12.10: Olanda a înregistrat vineri al doilea caz de infecție, la un pacient din Amsterdam care a călătorit în Italia, scrie Reuters. Primul caz a fost identificat, joi, în orașul Tilburg, din sudul țării.
UPDATE 11.40: Un prim caz de infecție a fost înregistrat în Scoția, la un pacient întors din Italia, informează Reuters. Astfel, numărul total de cazuri din Marea Britanie a ajuns la 19.
UPDATE 10.50: Un număr tot mai mare de pacienți din China și din alte zone care au fost externați după ce s-au recuperat sunt testați pozitiv ulterior, uneori chiar și după săptămâni întregi de la momentul externării, ceea ce ridică semne de întrebare legate de eradicare acestei epidemii, notează Reuters.
Experții spun că sunt câteva posibilități care pot explica cum de pacienți recuperați sunt testați pozitiv din nou. Astfel, pacienții convalescenți ar putea să nud ezvolte suficienți anticorpi pentru a întări sistemul imunitar împotriva virusului, astfel încât sunt din nou infectați. O altă explicație ar fi aceea că virusul este bifazic, ceea ce înseamnă că poate exista în formă latentă înainte de a manifesta noi simptome.
Miercuri, prefectura japoneză din Osaka a precizat că o femeie care era ghid turisitc a fost testată pozitiv pentru a doua oară. Relatări similiare au venit și din China. Oficiali ai Comisiei Naționale de Sănătate au declarat vineri că acești pacienți nu sunt contagioși.
UPDATE 10.28: Rusia a interzis, temporar, intrarea în țară a iranienilor, ca măsură de combatere a coronavirusului, scrie BBc News.
De asemenea, a fost restricționată intrarea în țară a cetățenilor din Coreea de Sud, până la 1 martie. Măsuri similare au fost luate mai demult pentru cetățenii chinezi.
Iranul și Coreea de Sud sunt printre statele care se confruntă cu cel mai mare număr de infecții, în cazul Teheranului fiind afectați inslusiv demnitari.
Autoritățile de la Teheran susțin însă că doar 250 de persoane au fost infectate, în jur de 20 pierzându-și viața.
UPDATE 10.23: Coreea de Sud a raportat alte 315 cazuri de infecții, bilanțul total al pacienților ridicându-se astfel la 2.337, cel mai mare număr de cazuri după China, și 13 morți.
Pe de altă parte, autoritățile chineze au anunțat că pacienții care au fost externați și apoi au fost, din nou, testați pozitiv nu sunt contagioși.
UPDATE 10.08: Președintele Mongoliei, Battulga Khaltmaa, și alți oficiali guvernamentali au fost plasați în carantină pentru o perioadă de 14 zile, după ce s-au întors dintr-o vizită în China, relatează agenția de presă de stat citată de Reuters.
Battulga este primul șef de stat care a vizitat China de la izbucnirea epidemiei și impunerea măsurilor draconice pentru combaterea coronavirsului, în ianuarie.
UPDATE 9.21: Și Belarus a anunțat vineri primul caz de infecție, fiind vorba despre un student iranian care a venit în țară din Azerbaijan. Ministrul sănătății a precizat că pacientul este într-o condiție ”satisfăcătoare”, potrivit Guardian.
Persoanele care au intrat în contact cu studentul de la sosirea acestuia în țară, pe 22 februarie, au fost plasate în carantină într-un spital de boli infecțioase din Minsk.
Ministrul a mai spus că au fost luate măsuri de control pentru toate persoanele care vin din Italia, cea mai afectată țară, după Iran și Coreea de Sud.
Primul caz de coronavirus a fost detectat în Africa subsahariană, ministrul Sănătății din Nigeria precizând că este vorba despre un cetățean italian care lucra în țară și s-a întors, pe 25 februarie, din Italia în Lagos, relatează Guardian.
Ministrul sănătății, Osagie Ehanire, a mai spus că pacientul este în stare clinică stabilă, fără să prezinte simptome grave și este tratat la Spitalul de boli infecțioase din Yaba, o suburbie a orașului Lagos.
Este doar al treilea caz de pe continentul african, ceea ce i-a intrigat pe specialiștii din domeniul sănătății, având în vedere realțiile strânse cu China.
Organizația Mondială a Sănătății a transmis că sistemul de sănătate fragil din Africa face ca riscurile privind virusul să fie considerabile.
Egiptul a înregistrat primul caz de Covid-19 din Africa, anunțat pe 14 februarie, Algeria a declarat și ea un caz în cursul zilei de marți , fiind vorba tot despre un adult venit din Italia.
Piețele financiare din întreaga lume au fost afectate și ele din cauza epidemiei, în timp ce economia Chinei a înregistrat cea mai bruscă scădere din ultimele decenii.
Consiliul de Securitate al ONU a decis să ridice o parte din sancțiunile economice impuse Coreei de Nord pentru a ajuta în combaterea răspândirii virsului, deși această țară nu a raportat încă nici un caz de infecție.