Sari direct la conținut

Trei asistenți, printre care și o româncă, lucrează în ture extenuante la spitalul din Codogno, după ce colegii lor și-au luat concediu medical sau sunt în carantină

HotNews.ro
Trei asistenți, printre care și o româncă, lucrează în ture extenuante 
la spitalul din Codogno, după ce colegii lor și-au luat concediu medical
 sau sunt în carantină

Dana, o asistentă româncă din Codogno, a ajuns în atenţia presei din Peninsulă după ce o ziaristă de la Corriere della Sera a aflat că de pe 20 februarie (data declanşării epidemiei de coronavirus) românca şi doi colegi ai săi au rămas la spital, în lipsa personalului medical care să îi schimbe din tură. Cei trei lucrează în ture extenuante la secţia de Medicină internă, acolo unde a fost internat „pacientul 1” din Italia, înainte să fie diagnosticat cu Covid-19. În timpul internării, bărbatul a transmis virusul la cadre medicale şi la alţi pacienţi cu care a intrat în contact. Practic, din acea secţie, în inima „zonei roşii” din Lombardia a pornit un lung lanţ de infecţii.

„Există un bărbat şi două femei în spitalul din Codogno care ar merita o medalie pentru valoare civică. Pentru că au rezistat la oboseală, la distanţa faţă de familii şi la amărăciunea de a şti că au fost abandonaţi de colegii care ar fi trebuit să-i înlocuiască, timp de o săptămână”, scrie Giusi Fasano în „Corriere della Sera” din 27 februarie. Jurnalista italiană a confirmat pentru HotNews.ro că Dana, una dintre protagonistele reportajului său, este româncă şi „este sănătoasă în acest moment”.

„Fabio, Giovanna şi Dana au intrat în tură pe data de 20 februarie, seara, şi de atunci colegii lor nu s-au mai prezentat la serviciu pentru a-i înlocui (…) au trimis certificate medicale, spunând că sunt bolnavi, pentru a-şi justifica absenţa. Alţi colegi din aceeaşi secţie sunt deja în carantină, pentru că au intrat în contact direct sau indirect cu persoanele infectate. Astfel, cei trei au rămas singuri şi se simt „abandonaţi de toţi”.

Totul a început în dimineaţa zilei de 21 februarie, când cei care trebuiau să intre în tură nu s-au prezentat. Nici dimineaţa, nici după aceea. Au urmat trei zile în care asistenţii prezenţi în secţia au trebuit să se ocupe de circa 20 de pacienţi, „fără să se poată odihni corespunzător şi fără să poată părăsi secţia, pentru a evita riscul infectării unor alte sectoare”. Din când în când colegi de la alte secţii, cum ar fi cei de la „Reabilitare”, au mai dat o mână de ajutor colegilor de la „Medicină internă”, dar când secţia lor a fost închisă, cei trei au rămas din nou singuri.

„Situaţia s-a complicat şi mai mult miercuri dimineaţa, când Fabio a făcut febră, şi cele două colege, Giovanna şi Dana, au rămas singure”, ajutate din când în când de alţi colegi care au putut fi detaşaţi momentan de la secţia de urgenţă, care a fost şi ea închisă. De când Fabio a intrat în izolator cu febră, au fost detaşaţi doi asistenţi care dau o mână de ajutor. Alţi colegi din alte secţii neafectate de lanţul infecţiilor evită să pătrundă în sectorul lor, deşi s-a efectuat dezinfectarea prevăzută de regulament şi protocoale. Conducerea spitalului a încercat să readucă în serviciu asistenţi din acelaşi departament, care aveau testul negativ, dar erau în carantină, autorităţile regionale s-au opus şi situaţia s-a blocat din nou.

În ultimele zile, se pare că s-a identificat o soluţie: vor fi aduşi infirmieri printr-o cooperativă intermediară externă.

„Fabio, Giovanna și Dana sunt epuizați”, scrie Giusi Fasano. În cele câteva ore de odihnă pe care le au la dispoziţie, „îşi permit câteva ore de somn, câteva apeluri acasă, la copiii lor. Nimic altceva”. Dincolo de oboseală, este amărăciunea pe care o simt ştiind că au fost lăsaţi singuri pe baricade de colegii lor. „Cum o să ne privească în ochi, când o să se întoarcă la muncă?”

Presa din Italia a preluat subiectul şi situaţia celor trei este cunoscută acum la nivel naţional.

HotNews.ro a luat legătura cu spitalul din Codogno pentru a cere informaţii în legătură cu Dana, asistenta româncă. Ni s-a răspuns: “nu suntem autorizaţi să vorbim cu presa, să dăm niciun detaliu”. Am contactat instituţiile care gestionează criza – Regiunea Lombardia, cu întrebarea cum intenţionează să rezolve criza de personal din spitalul din Codogno. Până la publicarea materialului, nu am primit niciun răspuns.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro